USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Ekim 2020 11:20

Ar-Ge enstitüsü olma yolunda

İhracat yapan firmalara en kısa zamanda, test maliyetlerini en düşük seviyede tutarak hizmet veren, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin kalitesini istenen seviyeye yükseltmeye ve sürekliliğini sağlamaya yönelik önemli katkılarda bulunan Ekoteks Laboratuvarı, son 10 yılda büyük bir atılım yaptı. Bugün gelinen noktada sadece bir laboratuvar olmaktan ziyade, bir Ar-Ge enstitüsü ve araştırma merkezine dönüşme yolunda hızla ilerliyor

Ar-Ge enstitüsü olma yolunda

Bahar Akgün / [email protected]

2009 yılından bu yana Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. yönetim kurulu başkanı olarak hizmet veren Nilgün Özdemir, “Ekoteks Laboratuvarı, gerek hazır giyim, tekstil ve ayakkabı sektörüne yönelik hizmetleri, gerekse kamu kurumlarına verdiği destek ve oynadığı kamusal rol ile son 10 yılda tam bir başarı hikayesine imza attı. Bu başarıya ulaşırken şüphesiz çok genç ve dinamik bir ekiple yola çıkarak bugünlere geldik. Sektördeki 40 yıllık tecrübemi elimden geldiğince bu kuruma aktarmaya, sektörümden ve ülkemden aldığım kazanımlarımın bir nebze de olsa karşılığını vermeye gayret ediyorum” diyor. Fiziksel testler, haslık, görünüm ve baskı testleri, boyutsal değişim, ekolojik testler, elyaf ve antibakteriyel-antimikrobial test hizmeti veren, ürün kalite kontrol, eğitim ve danışmanlık konularında da sektörel hizmetlerini sürdüren Ekoteks Laboratuvarı’nın yeni dönem projelerini Özdemir’den dinledik.

• Ekoteks Laboratuvarı’nın kuruluş amacını nasıl özetlersiniz?

Ekoteks Laboratuvarı, kurulduğu 1998 yılından bu yana uluslararası geçerliliği olan bağımsız bir laboratuvar olarak hazır giyim ve tekstil sektöründeki hizmetlerini artırarak sürdürüyor. Türkiye’nin ihracat lokomotiflerinden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından 5 milyon dolarlık başlangıç yatırımıyla 1800 metrekare alan üzerine kurulan Ekoteks Laboatuvarı; uluslararası standartlarda, güvenilir, hızlı ve kaliteli servis sağlıyor. Öncelikli kuruluş amacı, ihracat yapan firmalara en kısa zamanda, test maliyetlerini en düşük seviyede tutarak hizmet vermek, ayrıca tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin kalitesini istenen seviyeye yükseltmeye ve sürekliliğini sağlamaya yönelik önemli katkıda bulunmak… Ekoteks Laboratuvarı bünyesinde kimya laboratuvarı, fizik laboratuvarı, elyaf laboratuvarı, ekoloji laboratuvarı ve mikrobiyoloji laboratuvarı faaliyet gösteriyor.

• Hangi vizyona yatırım yaparak yol alıyorsunuz?

Ekoteks; eğitimli, deneyim sahibi ve dinamik kadrosuyla verdiği güvenilir sonuçlarla, insan sağlığı ve çevreye zararlı olabilecek tüm ürün ve kimyasalları kontrol altında tutmayı amaçlayan koruma zincirinin aktif bir üyesi olmaya devam ediyor. Fiziksel testler, haslık, görünüm ve baskı testleri, boyutsal değişim, ekolojik testler, elyaf ve antibakteriyel-antimikrobial test hizmeti veren Ekoteks, bunların yanı sıra ürün kalite kontrol, eğitim ve danışmanlık konularında da sektörel hizmetlerini sürdürüyor. 2002 yılında DAP Alman akreditasyon kurumundan ISO/IEC 17025 standardına göre akredite olan laboratuvarımız, 2012 yılından itibaren de TÜRKAK’dan TS EN ISO 17025 standardına göre akredite olarak bağımsız güvenilir bir laboratuvar olarak hizmet veriyor. Kalite politikası olarak benimsediği ‘doğru testi uluslararası gerekliliklere uygun olarak en kısa sürede yapmak ve müşteriye güvenilir bir şekilde ulaştırmak’ felsefesini kurulduğu günden bu yana kesintisiz olarak sürdürüyor.

• Ekoteks sektör için ne anlama geliyor ve nasıl bir önem arz ediyor?

Ekoteks, sektör için büyük önem arz ediyor. Zira sadece piyasa test maliyetlerini regüle etmekle kalmıyor; ihtiyaç duyulan yeni testler ve uygulamaları, Ar-Ge çalışmalarının doğrulaması noktasında firmaların çözüm ortağı olarak yer alıyor. Ticari kaygısı olmadığı için ihracatın artırılmasında yeni değer katacak her yeniliğe açık olup uluslararası rekabette sektörümüzün üstünlüğünü artırmaya yönelik tüm kalite faaliyetlerde yer alıyor. Nitekim günümüzde ticari her laboratuvar, her testi yapmıyor. Ekoteks olarak sektörün ihtiyacı olan testleri yaparak büyük bir ihtiyacı gideriyoruz. Örneğin, son olarak maske konusunda çok hızlı hareket ederek, testlerin geliştirilmesi için, İHKİB Başkanımız Sayın Mustafa Gültepe’nin ortaya koyduğu net destek ile ciddi yatırım yaptık. TÜRKAK tarafından Maske ve Koruyucu Giysilerden Akredite olarak da sektörün önünü açtığımıza inanıyorum. Avrupa Akreditasyon Birliği’nin (EA) EN 14683 Maske Testleri’nden onaylı kuruluşlar listesine girerek akredite olduk. Bu gelişme, ülkemiz hazır giyim sektörünün, AB pazarına tıbbi maske ve koruyucu önlükler ihracatı açısından son derece önemli. Türkiye’de bir ilke imza attık. Pandemi sürecinde hafta sonları dahil, sürekli çalışarak ihracatçımızın dünya piyasalarında hızlı aksiyon almasına yardımcı olarak, ülkemizin üretimde ne kadar hızlı ve kaliteli işler yaptığını bir kez daha ispatladık.

• Hizmet ve uygulamalarınızla nasıl bir fark yaratıyorsunuz?

Hedefimiz; sürekli ülkemize fayda sağlayacak, sektörün önünü açacak yeni projeler üretmek… Her konuda destek olmak, eğitimler vererek sektörü daha yukarılara çekme yönünde gayret içerisindeyiz. Bu kapsamda tekstil, hazır giyim, deri ve halı sektörünün yanı sıra oyuncaktan kırtasiyeye, bebek araç gereçlerinden kozmetiğe, uçan balondan çakmağa kadar geniş bir ürün yelpazesinde hizmet veriyoruz. Mikrobiyoloji laboratuvarımız MSB, jandarma, polis ihalelerinde doğrulama testlerini yapıyor. ‘Güvenli ürün-güvenli üretim’ mottosuyla tüm kurumlarımıza hizmete açığız.

“2020 sonrası için yeni proje hazırlıklarımız devam ediyor”

• 2020 sonrası için yeni hizmetleriniz, yol haritanız ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Son 10 yılda büyük atılım yapan Ekoteks, bugün gelinen noktada sadece laboratuvar olmaktan ziyade bir Ar-Ge enstitüsü ve araştırma merkezi haline dönüşme yolunda hızla ilerliyor. Laboratuvarımız, kalitesinden ödün vermemeyi ilke edindi. Her yıl kendisini yenilemeyi sürdürerek alıcılar tarafından talep edilen yeni test standartlarını takip edip onaylatarak akreditasyon belgesine ilave ettirmeyi başardı. Ekoteks ayrıca Arcadia Groups, Inditex Group, Next gibi uluslararası özel müşteri akreditasyonlarına da sahip. Laboratuvarımız, test faaliyetlerinin yanı sıra, gözetim faaliyetleri statüsü de alarak ithal ürünlerin yaratacağı haksız rekabet ve uygunsuz ürün tespitinde de rol alıyor. ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi de alarak yönetim kalitesini belgelendirdi. Ekoteks Laboratuvarı, güvenirliğini pekiştirmek ve tüm dünyada faaliyet gösteren diğer laboratuvarlar arasındaki yerini belgelendirmek amacıyla uluslararası yetkili kuruluşlar tarafından organize edilen birçok laboratuvarlar arası korelasyon çalışmalarına ve yeterlilik testlerine katılıyor. Sahip olduğu müşteri akreditasyonları kapsamında her yıl düzenli olarak korelasyon testlerine de katılıyor. Sürdürülebilir gelişme sürecinde 2020 sonrası için yeni proje hazırlıklarımız devam ediyor. İHKİB olarak Sanayi Bakanlığımız ve Avrupa Birliği Delegasyonu ile yürütülen İPA II adlı Projesi kapsamında Ekoteks’in de faydalanıcısı olduğu proje ile Dijital Dönüşüm ve Avrupa Birliği Sıfır Atık (ZDHC) yönetmeliği çerçevesinde kirli atık suların testlerinin yapılabilmesini sağlamayı ve akredite olmayı hedefliyoruz. Ayrıca pamuğun genetik yapısının tespit edilebilmesi yönündeki çalışmalarımız ile ‘organik pamuk’ doğrulama testlerimiz devam edecek.

• Bir firma, Ekoteks ile bağlantı kurduktan sonra süreç nasıl işliyor?

Verdiğimiz hizmetleri; ithalat ve ihracat olarak 2’ye ayırıyoruz. İthalat tarafında aldığımız görevin, ihracatta sağladığımız fayda kadar önemli olduğunu düşünüyorum. 3 taraflı olan sistemde, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğümüz kanun yapıcı olarak en başta yer alıyor. İkinci taraf olarak İTKİB Uygulama Şubesi’nin yönetiminde tüm sistemin takibi ve doğru yürütülmesi sağlanıyor. 3’üncü tarafta ise çok yoğun emek verilerek hazırlanmış bu harika sistemin uygulayıcısı olarak Ekoteks bulunuyor. Sistem hiç müdahale edilmeksizin yürütülüyor. Kendi algoritması ile 1 dakika içinde 100’ü aşkın parametreyi hesaplayarak risk analizi yapıyor. Sonrasında bu ithalattan numune alınmasına karar verilmiştir yazısı ile tüm taraflara ithalatçı dahil, bilgilendirme gidiyor. RDDS işleminde alınan numunenin sonucu 3 gün içinde açıklanıyor. Şehir dışı işlemler için ise süre laboratuvara numunenin girişinden sonraki 4 iş günü olarak belirlendi. Test sonuçları, İTKİB web sitesinden beyanname ve mühür numarası yazılarak sorgulanıyor. Bütün süreçlere hem İTKİB’in hem de Ekoteks’in web sitesinden ulaşılabiliyor. Testler için gerekli numune miktarları, testten teste ve üründen ürüne göre değişiyor. İlgili liste ise web sitemizde bulunuyor. Laboratuvarımızın normal servis süresi ise 3 iş günü. Ekspres servis, hızlı servis ve çok acil servis hizmetimiz bulunuyor. 

Antibakteriyal-antimikrobiyel aktivite tayini testi, antifungal aktivite tayini testi, nikel miktarı tayini, ışık haslığı testi, yanmazlık (güç tutuşurluk), su geçirmezlik gibi performans testleri normalden daha uzun süre alıyor. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR