USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

22 Aralık 2020 11:44

Aydın Dinçer: 2021’e çok daha iyi bir hikayeyle gireceğiz

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer "Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’ine sahip olduğumuz gibi 650 renk ve desende mermerimiz bulunuyor. Ayrıca, 150 farklı çeşitlilikte doğal taşımız da mevcut. Böylesi bir zenginliğin ülkemize sağladığı katkı ise henüz arzu ettiğimiz seviyede değil. Ama, çok iyi bir yoldayız. Türkiye maden ve doğal taş sektörü olarak bugün üretimimizin yüzde 60’ını, 197 ülkeye ihraç ediyoruz" dedi.

Aydın Dinçer: 2021’e çok daha iyi bir hikayeyle gireceğiz

Salgın, yüzde 35 ile ana pazarımız durumunda bulunan Çin’de başladı. Hastalıktan etkilenen ilk sektörlerden biri olarak önemlerimizi şubat itibariyle almaya başladık. Hızla etüt ettiğimiz süreçte işin sürdürülebilirliği için temassız ticaret, dijital tanıtım ve satış kanallarını inceledik. Var olan güçlü dijital altyapımızı; sanal ticaret heyetleri, webinar ve e-b2b görüşmelerine olanak tanıyan bir hale dönüştürdük. 

İŞ AĞI PLATFORMLARI ÖNE ÇIKACAK

2021, iş ağı platformları üzerinden faaliyetlerin artarak devam edeceği bir yıl olacak. İMİB olarak, yıllardır zengin bir çeşitlilik ve rezerve sahip olan doğal taşlarımızı dijital bir kütüphanede sergileyip bütün dünyaya ulaştırmayı planlıyorduk.Buradaki çalışmalarımız pandemi ile birlikte hızlandı. Dijital kütüphanenin, tanıtım ve satış faaliyetlerimize ciddi anlamda olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Katma değerli ürün üretimine vereceğimiz ağırlık kilogram başı birim fiyatlarımızı yukarı çekeceği gibi ürünlerimize talebi artıracak. İşleme tesislerimizin yeni otomasyon sistemleriyle çalışır hale getirilmesi buna ulaşmamıza kısmen yardımcı olacağı gibi tasarımcıların üretim sürecinde daha etkin olması özellikle doğal taş tarafında ekol ülkelerden biri haline gelmemizi sağlayabilir. Maden ve doğal taş arama, bulma ve işleme süreçlerini yavaşlatan iş süreçlerinin sadeleştirilmesi halinde ihtiyaca hemen anında cevap verme noktasında yaşadığımız sorunu kısmen çözebileceğimize inanıyoruz. Yine ruhsat güvencesine dair yeni düzenlemeler sektörümüzdeki yatırım iştahını pozitif anlamda destekleyebilir. Sektör olarak 2020’ye büyük beklentilerle girdik ve hedefimiz 2019 yılında 4.3 milyar dolar gerçekleştirdiğimiz ihracatımızı artırmaktı. Yılın ilk ayında yani ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,9’luk bir artış yakaladık. Ancak, Covid-19 pandemisi, projeksiyonumuzu bozdu. Haziran itibariyle dış satış rakamlarında başlayan düzeltme hareketi ekimde pozitife döndü. 10 aylık ihracatımız 3.36 milyar dolar ve önümüzdeki 60 günde de pozitife dönüşün devam etmesini bekliyoruz. 

Öyle görünüyor ki; 2020 yılını 2019’a göre maksimum yüzde 5 kayıpla kapatacağız. Ama 2021’e çok daha iyi bir hikayeyle gireceğiz. Sanayinin geliştiği ülkelerdeki talebi daha fazla kendimize çevirebileceğimiz fırsatlar doğdu. Maden ve doğal taş işleme merkezlerimizi bu beklentiye cevap verecek şekilde yeniden düzenleyip yatırım ve kapasite artırımını gerçekleştirirsek 2021, bizim için önemli bir eşik olabilir. 

EKONOMİYE 40 MİLYAR DOLARLIK KATKI SAĞLIYOR

Türkiye; dünyada 132 ülke arasında, toplam maden üretim değeri açısından da 27’nci sırada bulunuyor. Doğrudan 150 bin, dolaylı olarak da 2 milyon kişi istihdamını destekleyen sektörümüz, hammadde ve enerji kaynağı olarak tüm sektörler üzerinden ekonomiye 40 milyar dolarlık katkı sağlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR