USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Ocak 2021 17:40

BIST'teki halka arz rüzgarı, 2021'e de taşınacak

Son dönemdeki halka arzlar, yatırımcıların gözünü yeniden Borsa İstanbul’a (BIST) çevirmesine katkı sağladı. Geride bıraktığımız yıl toplamda 8 şirketin halka arzı başarıyla tamamlanırken, elde edilen bu kazanımla birlikte yeni arzlar için de çalışmalarda sona gelindi. Uzmanlar, 2021 yılında da BIST’te bir halka arz rüzgarının esmesini bekliyor.

BIST'teki halka arz rüzgarı, 2021'e de taşınacak

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Borsa İstanbul’da uzun zamandır beklenen halka arz hareketliliği başladı. 2020’de ARD Grup Bilişim, Bayrak Taban Sanayi, Fade Gıda, Dinamik Isı Yalıtım, Kontrolmatik ve Esenboğa Elektrik’ın ve Kervan Gıda’nın halka arz edilmesinin ardından, yılın son halka arzı olan Arzum’a da talep yüksekti. 2020 yılı toplamında 462.1 milyon TL’lik bir halka arz büyüklüğü gerçekleşirken, bu arzlara gelen talep ise 6.7 milyar TL’yi aştı. Şu anda Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunan ve yakın dönemde halka arzı beklenen 10’un üzerinde şirketin olduğu biliniyor. Dolayısıyla geçen sene başlayan halka arz rüzgarının, 2021 yılında da devam etmesi söz konusu.

YATIRIMCI SAYISI REKOR KIRDI

Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan (MKK) elde edilen son bilgilere göre ekim ve kasım ayında 123 bin 417 artarak ocak-kasım döneminde rekor artış sağlayan yerli gerçek yatırımcı sayısı, 1 milyon 873 bin 680’e ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. 

Yatırımcıların yeni halka arzları oldukça heyecanlı karşıladığını ve yerli yatırımcı sayısının bu yıl rekor kırdığını söyleyen İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, 2020 yılından bu yana 560 binin üzerinde yeni katılımcının olduğunu aktarıyor. “Bu süreçte de borsaya olan ilginin arttığını ve özellikle yeni halka arzların odak noktası olduğunu gözlemliyoruz. Halka arzlara ilgi hız kesmeden devam ediyor. Halka arza katılan yatırımcıların çevresini teşviki ile katılımcı sayılarının daha da arttığını söylemek mümkün” diyen Özer, bununla birlikte 2019-2020 yılı başlarında faiz ortamının düşmesi ve finansal koşullardaki getirinin borsaya daha fazla olanak sağlamasının da yatırımcıları cezbeden bir diğer unsur olduğunu ifade ediyor.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Peki böylesi bir ortamda küçük yatırımcıların yeni arzlardaki hisse tercihlerinde neler ön plana çıkacak? Bu noktada Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, sektörün durumu, mevcut şartlardan ve gelecek beklentilerinden etkilenme derecesi, yatırımcı ilgisi, şirketin finansal tablo gerçekleşmeleri, olası bir halka arzdaki başarıyı belirleyecek olan talep koşulları gibi faktörlerin, yatırımcılar için etkili olacağını hatırlatıyor. “Yatırımcılar yeni arzlarda şirketin finansal durumuna, sektördeki yerine, sürdürülebilirliğine, halka açılma motivasyonuna, yatırım planlarına, gelecek beklentilerine, sektöre dair konjonktürel durum ve sektörün durumuna dair beklentilerine dikkat etmeli” diyen Erkan, konuyla alakalı olarak, konsorsiyum liderinden veya halka arza aracılık eden kuruluşlardan profesyonel yardım alınması gerektiğini de hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR