USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

23 Aralık 2020 03:43

Duygu Barlas: Sanat dünyasında, sanal gerçeklik

Narmanlı Sanat Kurucusu Duygu Barlas "16 milyar doların üzerine çıkacağı öngörülen VR (Artırılmış Gerçeklik) sektörü, sanat sektörüne değer katıyor" dedi.

Duygu Barlas: Sanat dünyasında, sanal gerçeklik

Online atölyeler dışında sergiler de dijitale taşınıyor. Dünya genelinde sanatta yönelim, sanal sergileme yöntemleri ve AR ve VR (augmented reality-artırılmış gerçeklik ve virtual reality-sanal gerçeklik) teknolojileri üzerinden gelişiyor. Hauser and Wirth gibi mega galeriler, kendi bünyelerinde sanal sergileme yöntemlerini araştırdıkları (ArtLab) oluşumlara bütçe ayırabiliyor. Ünlü sanat simsarı ve galerici Victoria Miro’nun oğlu Oliver Miro’nun kurduğu Vortic XR; AR ve VR üzerinden geliştirdikleri teknoloji ile küratör ve galerilere oldukça kolay ve temiz bir sergileme şansı veriyor. 

SANAL SERGİ DÜZENLEMENİN, ALTYAPISAL ZORLUKLARI BULUNUYOR

Öte yandan sanat izleyicisinin sanal sergilere olan ilgisini ölçmek gerekiyor. Yaşanan mekan kaybından dolayı sanal ortamda sosyallik nasıl yakalanabilir sorusunun cevabını aramalıyız. Sanal sergi tasarlamak daha zor; kaliteli prodüksiyon, Ar-Ge, yüksek bütçe gerekiyor. Önceden çekilen kayıtların satışa sunumu ile öne çıkan atölyelerde ise dünya çapındaki sektör uzmanlarını bir araya getiren Masterclass ve yaratıcı alanlarda uygulamalı eğitim sunan Domestika gibi büyük örnekleri gördük ve görmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda atölye ve kurumların iş birliği ile açılan uzun soluklu sertifika programlarının sayısı da arttı. Tüm bu gelişmeleri, insanların bu dönemde kendilerini geliştirme motivasyonunun artmasıyla ilişkilendirebiliriz. 2025 itibariyle çevrimiçi sergi ve fuarların bambaşka bir boyuta geçeceğini düşünüyorum. 2019’da 6.2 milyar dolarlık yatırım alan VR sektörünün, 2022’de 16 milyar doların üzerine çıkacağı öngörülüyor. Vortic XR gibi oluşumların doğru yolda olduğuna inanıyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR