USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

15 Ekim 2020 11:14

E-ihracatın önemi, pandemide daha çok ortaya çıktı

Hazır giyim ve tekstil sektörü için e-ticaret ve e-ihracatın ne denli önemli olduğunu en çok Covid-19 salgını döneminde gördük diyebiliriz. Böylesi bir dönemde dünyada sektörün yüzde 80’inden fazlasını sırtlayan Çin’in mevcut durumundan ötürü, farklı coğrafyalarda tedarikçi firmalar rotayı farklı pazarlara çevirdi.

E-ihracatın önemi, pandemide daha çok ortaya çıktı

Bu durumdan Türk şirketleri pozitif yönde etkilenirken, şirketler için e-ihracatın önemi daha çok ortaya çıkmış oldu

“YENİ İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATTIK”

Penti Giyim CEO'su Mert Karaibrahimoğlu "Türkiye dahil 35 ülkede, 600 mağazamız ile yaygın bir yurt dışı perakende ağına sahibiz. Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Gürcistan, Azerbaycan ve Suudi Arabistan’da yıllardır devam ettirdiğimiz pazar liderliğimize 2019 yılında Romanya’yı da ekledik. 

Penti.com açıldığı günden bugüne, her yıl artan bir büyüme grafiği ile yoluna devam etti. 2020 yılının ilk üç ayı satış grafiğimiz beklentinin üzerinde ve elde ettiğimiz pay yüzde 8’lere ulaşmıştı. Pandemi ile birlikte ise penti.com yüzde 700 oranında rekor bir büyüme gösterdi. Bu büyüme oranını Türkiye’de yıl sonunda yüzde 800’lere Romanya’da ise yüzde 200’ çıkararak tamamlamayı hedefliyoruz. Romanya özelinde iş birliğine henüz başladığımız Rusya’nın en büyük üçüncü e-ticaret sitesi olan Ozon.ru’da ürünlerimizi satışa açmaya başladık. Binlerce ürünümüz şu anda tüketicilerle buluşurken dünyanın önde gelen pazaryerleri ile iş birliklerimizi artırarak devam ettireceğiz. 2021 yılındaki beklentimiz ise tüm operasyonlarımızın yüzde 25 ila 30’unu e-ticaret üzerinden gerçekleştirmek" dedi

“E-İHRACATIMIZ 3 KATINA ÇIKTI”

Yeni İnci Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Atakan "Yeni İnci olarak kendi web sitemizde şu an e-ihracat yapmıyoruz, fakat yurt dışında e-ihracat yapan web sitelerine ürün satıyoruz. Özellikle 2020 yılında olmadığımız birçok ülkede e-ihracat sayesinde var olmaya başladık. Bunun en iyi örneği ABD. 2019 yılında e-ihracat 100 bin civarındayken, 2020 Ocak-Eylül’ünde bu sayı 300 bine çıktı. Bu yıl e-ihracatta satışlarımızı 450 bin adete çıkarmayı hedefliyoruz. 2021’de ise hedefimiz çok daha yüksek. Çünkü 2021 yılında kendi web sitemiz üzerinden tam anlamıyla e-ihracat gerçekleştirmeye başlayacağız. Bu noktada ilk önceliğimiz Avrupa olmak üzere tüm dünyada faaliyet göstermeyi planlarken, e-ihracat hacmimizi de 2-3 katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Pandemi döneminin etkisiyle Çin’den mal akışının azalması ve ithalatın yavaşlaması sonucu, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya ekonomisine yön veren birçok ülke yönünü Türkiye’ye çevirdi. Bu durum Yeni İnci’nin e-ihracat hacmini de doğrudan etkiledi. Bu dönemde daha önce yer almadığımız ABD, İsrail, Rusya, Kenya, Pakistan ve Gana gibi birçok yeni pazara e-ihracat sayesinde girme fırsatı elde ettik" dedi.

“YIL SONU HEDEFİMİZ, 60 MİLYON TL”

Koton E-Ticaret Direktörü Orhan Ekinci "Koton’un ürettiği ürünlerin yüzde 85’i Türkiye’de üretiliyor. Her yıl yerli üretim oranını daha da yükseltiyoruz. Marka gücümüzü de kullanarak katma değerli ihracat yapıyoruz. 

Koton olarak 2019 yılını 30 milyon TL’lik ciroyla kapattık, 2020’nin dokuz aylık döneminde ise 40 milyon TL’lik ciroya ulaştık. Pandemi döneminin de getirdiği zorunluluklarla, 2020 yılının e-ihracat için ciddi bir fırsat olacağını düşünüyorum.

E-ihracat alanında önemli hedeflerimiz var. 2020 yılını 60 milyon TL’lik e-ihracat rakamıyla kapatmayı hedefliyoruz. 2021 yılı için hedefimiz ise bunu en az ikiye katlamak. Pandemi döneminin getirdiği belirsizlikler içinde net tahminler yapmak güç olsa da, bu sürecin e-ihracat hacmini artıracağını düşünüyorum. E-İhracatta 2021 yılında ise Orta Doğu, Afrika ve Rusya’ya odaklanacağız." dedi

EN ÇOK OKUNANLAR