USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Ekim 2020 12:34

Zamansız sektör: Hazır giyim

Tarihin çoğunda giysiler elle yapılıyordu. Antik Roma, ordu için seri üretime geçti. Bugün bile, tekstil üretimi tam otomatikleşse de giysiler insan eliyle dikiliyor ve dikiş makinelerinde birleştiriliyor. Bugün artık teknoloji çağında akıllı kıyafetler, günlük moda anlayışının bir parçası oldu. Peki, giyilebilir teknoloji gardıroplarımızı devralacak mı?

Zamansız sektör: Hazır giyim

İrem Sertbaş / [email protected]

Arkeolojik kayıtlar, Antik Babil'deki tüccarların bazı hazır giyim ürünlerini MÖ 1400 (MÖ) gibi erken bir tarihte gönderdiğini ve dağıttığını gösteriyor. Antik Roma'da, askeri teçhizat için 100 işçinin bulunduğu atölyelerde giysiler üretiliyordu.

MS 1300'den önce insanlar hazır giyim giymiyordu. Orta Doğu halkı bol ve dökümlü cüppeler giymişti. Ortaçağ Avrupalıları, bir giysi bir ömür boyu dayanacak kadar dayanıklı kumaştan yapılmış tunik altı keten ve yün üst tunikler giyerlerdi.

1350'den sonra giysiler daha biçimli hale geldi. Küçük bir hazır giyim endüstrisi kısa süre sonra çıkarılabilir kollar ve yakalar gibi gömlek aksesuarlarının yanı sıra eldiven ve şapkalar üretmeye başladı. 

16. yüzyılın ikinci yarısında eldivenler, çoraplar, yakalar ve şapkalar büyük miktarlarda ithal ve ihraç edildi.

1738'de Lewis Paul ve İngiltere'den John Wyatt, pamuğu iplik haline getiren Silindir Eğirme makinesini icat etti.

Richard Arkwright'in icadı olan ve su değirmeni tekniğine benzeyen bir çarkla çalışan ilk dokuma makinesi 1770 yılında bulunda. Böylece, Tekstil üretimini fabrikalara taşındı. 

1880'lerde büyük fabrikalar, paltolar, gömlekler, pantolonlar, eldivenler, şapkalar ve ayakkabılar dahil olmak üzere kumaş ve giysiler üretti.

1930'larda, kadın moda dergileri genellikle giyim modelleri için illüstrasyonlar sundu. Birçok kadın hala evde kendi giysilerini yapıyordu.

TOPLU ÜRETİMDEN GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİYE

Giyilebilir teknolojinin ön tarihi, saatle başlar. 1500 yılında Alman mucit Peter Henlein kolye olarak takılan küçük saatler icat etti. 

Ilya Fridman, 2008 yılında bir çift küpeye gizli bir Bluetooth mikrofon ekledi. 

2010'un sonlarında ilk adım sayacını piyasa süren Fitbit ürünleri öncelikle aktivite takibine odaklanıyordu. Şirket, bugün Google’in çatı kuruluşu olan Alphabet'e ait. 

EN ÇOK OKUNANLAR