USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

22 Ağustos 2019 14:00

IMF: Gümrük vergileri ve devalüasyon ticaret anlaşmazlıklarını çözmez

Uluslararası Para Fonu (IMF) ABD ve Çin’i, gümrük vergilerini artırmanın sadece yurt içi ve küresel büyümeye zarar vereceğini söyleyerek uyardı. IMF aynı zamanda kur manipülasyonunun da işe yaramadığını belirtti.

IMF: Gümrük vergileri ve devalüasyon ticaret anlaşmazlıklarını çözmez

IMF baş ekonomisti Gita Gopinath, IMF araştırmacıları Gustavo Adler ve Luis Cubeddu ile beraber yazdığı bir blogda “İkili gümrük vergilerinin artırlması ticaret dengesizliklerini gidermez, iki ülkeyi de başka ülkelerle ticarete yönlendirir.” dedi. Gopinath, “Bunun yerine muhtemelen iş güvenini ve yatırımı baltalayıp global arz zincirini bozarak yurt içi ve küresel büyümeye zarar verir. Aynı zamanda tüketici ve üreticilerin maliyetlerini artırır.“ diye ekledi.

Bir ülkenin kendi parasına değer kaybettirmeye yönelik planların “uygulaması külfetli ve yüksek ihtimalle başarısız” olacağını belirten IMF yetkilileri, merkez bankasına yapılan bu baskının amacına ulaşamayacağının altını çizdi.

Yazarlar ayrıca “Para politikasının genişletilmesi, bir ülkenin para birimini ticaret dengesinde kalıcı bir iyileşme sağlayacak kadar zayıflatabileceği görüşüne çok fazla bel bağlamamak lazım.” diye uyardı.

EN ÇOK OKUNANLAR