USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

21 Ocak 2021 11:42

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 2021 yılının ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre Merkez Bankası politika faizini yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo  faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi. 

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan  açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 17,00 olarak kaldı. TCMB geçtiğimiz ay faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17 seviyesine çıkarmıştı.

Açıklamada şöyle denildi: "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta  vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına  karar vermiştir.

İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı  kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri, geçtiğimiz  yılın ikinci çeyreğine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte,  hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa  vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir. Salgın  döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç  kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi  devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla  birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet  etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve  enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları  ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Kasım ve
Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal  sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı  etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle  enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli  olarak zayıflayacağı öngörülmektedir. Öte yandan, uluslararası emtia  fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz  kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları,  orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Bu  doğrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak,  enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü  göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla  uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyonda kalıcı  düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında  enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin  göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve  enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu  yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma  yapılacaktır.

Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak  tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para  ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve  finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla  makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği  değerlendirilmiştir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle,  enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel  alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni  verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu  değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

 

EN ÇOK OKUNANLAR