USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

21 Ağustos 2020 15:19

Yabancıya konut satışı temmuzda yüzde 65 arttı

Normalleşme adımları ve yurt dışı uçuşlarının açılmaya başlamasıyla Türkiye genelinde yabancıya konut satışı temmuzda önceki aya göre yüzde 65 artarak 2 bin 741'e yükseldi

Yabancıya konut satışı temmuzda yüzde 65 arttı

Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla başarılı mücadelesi sonrası başlattığı normalleşme adımları ve dış hat uçuşlarının kademeli olarak açılması yabancıya konut satışında önemli artış getirdi.

Özdemir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Özdemir, yabancıya konut satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Kutlu Özdemir, Türkiye'nin koronavirüs salgınını kontrol altına aldıktan sonra normalleşme adımlarını attığını, 10 Haziran'da da yurt dışı uçuşların kademeli olarak yeniden başladığını söyledi.

Yıl genelinde yabancıya satışta 30 bin adedi aşarız

Temmuzda uçuş gerçekleştirilen ülke sayısının hızla arttığını dile getiren Özdemir, şunları söyledi: "Salgın sürecinde gayrimenkul şirketlerinin yaptığı online tanıtımın da meyvelerini vermesi sayesinde yabancıya konut satışında önemli artışlar yaşandı. Nisanda 790 adede kadar düşen konut satışları temmuzda önceki aya göre yüzde 65 artarak 2 bin 741'e yükseldi. Nisana göre artış ise yüzde 247'ye çıktı. Ocak-temmuz döneminde yabancılara satılan konut sayısının pandemiye rağmen 17 bini aştı."

Özdemir, normalleşme adımları ve dış hat uçuşlarının açılmasıyla temmuzda aylık 3 bin bandına yaklaştıklarını kaydederek, "İkinci dalganın yaşanmaması ve dış hatta yeni ülke ve noktalara uçuşların açılmaya devam etmesi halinde yıl sonunda tüm sıkıntılara rağmen 30 bin adedi aşarak 35 binlere yaklaşabiliriz." dedi.

En çok konut satışı İstanbul ve Antalya'dan

Kutlu Özdemir, temmuzda en çok satışın İstanbul'dan yapıldığını belirterek, bu şehrin 1.046 adetle toplam satıştan yüzde 38 pay aldığını söyledi.

Antalya'nın 615 adetle ikinciliğini koruduğunu dile getiren Özdemir, onu, 230 adetle Ankara'nın, 101 adetle Mersin'in, 88 adetle Yalova’nın, 75'er adetle Bursa ve İzmir'in, 69 adetle Muğla'nın, 68 adetle Samsun'un takip ettiğini anlattı.
Özdemir, en çok konut alan milletler sıralamasında başı 540 adetle İran'ın çektiğini kaydederek, onu 388 adetle Irak'ın, 154 adetle Rusya'nın, 149 adetle Afganistan'ın, 143 adetle Almanya'nın, 115 adetle Azerbaycan'ın, 93 adetle Ukrayna'nın, 70 adetle Yemen'in, 69 adetle İngiltere'nin, 63'er adetle Ürdün ve Türkmenistan'ın izlediğini bildirdi.

"Yabancıya satışta yeni normalin alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalı"

Özdemir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, artık eski normalin olmayacağını, salgının ekonomik etkisinin giderek yaygınlaşırken, yeni normal dönemde yeni iş kollarının görüleceğini söyledi.

Özellikle internet üzerinden faaliyetlerin, uzaktan çalışmanın, dijital etkinliklerin hızla arttığını dile getiren Özdemir, online platformların öneminin her geçen gün daha fazla artacağını vurguladı.

Özdemir, yabancıya konut satışında da yeni normalin kurallarının unutulmaması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Her iş kolunda ve sektörde faaliyet gösteren firmalar gibi yabancıya konut satmak isteyen şirketler de yeni normali göz önünde bulundurmalı. Salgının zirve yaptığı dönemde sosyal medya ve internet üzerinden tanıtımlar, internet üzerinden görüntülü konuşarak yapılan pazarlıklar çok konuşulmuştu. Artık bu faaliyetler daha fazla önem kazanacak. Bu süreçte efektif çözümlerle aktif rol alan işletmeler rekabette bir adım öne çıkacak."

Özdemir, gelecek dönemde salgının ekonomiyi ve iş dünyasını daha fazla etkileyebileceğini belirterek, yeni normal dönemde bu sorumluluklara ve kaygılara göre yeni bir rota çizilmesi ve yeni iş modellerinin gündeme alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

EN ÇOK OKUNANLAR