USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

02 Eylül 2020 13:04

Üniversite sanayi iş birliği ile bir ilke imza attılar

Üniversite ve sanayi iş birliği yaptı, üç yılın sonunda önemli bir başarıya imza attı. Yapılan çalışma sonrası, idrar yolu enfeksiyonlarını önceden tespit eden bebek bezi üretildi. Şimdi sırada 50’yi aşkın ülkeye ihracat hedefleniyor.

Üniversite sanayi iş birliği ile bir ilke imza attılar

Ekonomideki gelişmenin önemli parametlerinden biri de inovasyon… Bu alanda yapılan kimi yatırımları firmalar tek başına göğüslese de çoğu zaman iş birliklerine ihtiyaç söz konusu. Sık sık önemine vurgu yapılan üniversite-sanayi iş birliğinin son örneği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Arkan Grup Sağlık Ürünleri AŞ arasında hayata geçirildi.

Üç yıl süren ve yurtiçi yurtdışı bir dizi ziyaret ve laboratuvar testleri sonrası ortaya çıkan ürünün fikri altyapısı ise dikkat çekici bir olaya dayanıyor. Pine markası ile bebek bezi üretimi yapan Arkan Grup’un ortaklarından Özcan Arkan’ın yeğeni böbrek rahatsızlığı geçirdi. Küçük çocuğun yaşadığı zorlu süreç Arkan’da yeni bir ürün geliştirme fikrine ışık tuttu. Arkan, böbreklerdeki enfeksiyonları önceden tespit eden bir ürün geliştirmeleri halinde, sonradan ortaya çıkan böbrek hastalığının da önüne geçilebileceğini düşündü.

PROFESÖRLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI

Yapılan hazırlık çalışmaları sonrası ürünün geliştirilmesi için bilimsel destek alınması gerektiğine karar verildi. Yürütülün görüşmeler sonrası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile iş birliğine gidildi. Fakültede görevli profesörler projeye doğrudan dahil oldu. Yapılan bir dizi çalışma, alınan testler, laboratuvar sonuçları üçüncü yılın sonunda başarı ile tamamlandı. Tüm aşamaların geçilmesi ile birlikte ürünün üretimi için start verildi. Ve ‘Pine smart’ adı verilen ürün geçen temmuz ayı itibarı ile raflardaki yerini aldı.

50’Yİ AŞKIN ÜLKEYE SATILACAK

İç pazarın yanı sıra Arkan Grup AŞ’nin ihracat yaptığı 50’yi aşkın ülkeye de ürünün satışı için planlama yapılıyor. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ürün, idrar yolu enfeksiyonlarını erkenden teşhis edebiliyor. Bu sayede, bebekler için gereksiz kullanılan antibiyotik kullanımının da önüne geçilmiş oluyor.

RENK DEĞİŞİMİ OLUYOR

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, ürünün hastalığı nasıl tespit ettiğine ilişkin ise şu bilgiye yer verildi: “İçinde bulunan kitler sayesinde bebeğin idrarında bir enfeksiyon var ise bebek bezinin idrarla temas eden orta bölümü pembeye dönüşüyor.”
 

EN ÇOK OKUNANLAR