USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

06 Aralık 2020 12:37

"Bodrum markası, öncelikle doğru tanıtılmalı"

Türkiye turizminde önemli bir yere sahip olan Bodrum, dünya turizmindeki konumunu da güçlendiriyor. Bu çalışmaların bir parçası olan Bodrum Tanıtım Vakfı, hem yerel hem de globalde pek çok tanıtım projesine imza atıyor. Bodrum’un doğru anlatılması gerektiğine dikkat çeken Bodrum Tanıtım Vakfı Genel Koordinatörü Serkan Ceylan, vakıf olarak yapılan çalışmaları anlatıyor.

"Bodrum markası, öncelikle doğru tanıtılmalı"

Dalida Özatay Erus / [email protected]

• Bodrum Tanıtma Vakfı, ne zaman kuruldu ve kuruluş amacını anlatır mısınız?

Binlerce yıllık geçmişi, dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi’ne sahip olabilecek kadar büyüleyici, doğal güzellikleri ise Homeros’un ‘Ebedi Mavilikler Ülkesi’ tanımlamasıyla dünya tarihine geçecek kadar etkileyici bir kentin tanıtım gücü olmak üzere yola çıktık. 

Vakfımız; Bodrum’un dünya çapında tanıtılmasına destek vermek, uluslararası fuar ve toplantı organizasyonlarıyla Bodrum’un turizm gelirlerine önemli katkılar sağlamak amacıyla, 1996 yılında Bodrum’u seven ve değer veren iş insanları, turizmciler ve yerel kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından kuruldu.

• Vakfınızın üyeleri kimlerden oluşuyor?

Bodrum Tanıtma Vakfı Yönetimi; Bodrum markasını yaratanların, değer katarak yaşatanların ve yöneten resmi kurumların, güçlü birlikteliğidir. Vakfımızın yönetim kurulu başkanı görevinde ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras bulunuyor. Bu güçlü yönetim birlikteliği nedeniyle konumu siyaset üstü olan vakfımız, Bodrum’da yer alan sektörlerin ortak buluşma noktasıdır. 

Vakfımız; Bodrum tanıtım çalışmalarına verdikleri önemle bir araya gelen Bodrum Belediyesi, odalar, birlikler, dernekler, sivil toplum kuruluşları, oteller, seyahat-yat acentaları, marinalar ve yolcu limanları, hava limanı işletmeleri, eğitim, sağlık, alışveriş, inşaat, yeme-içme ve eğlence sektöründen paydaşların üyelerimiz arasında yer aldığı ve günden güne büyüyen bir kurum. 

 • Vakıf olarak 2020’de hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz? 2021 yılı için plan ve hedeflerinizi özetler misiniz?

2020 yılındaki çalışmalarımızı, sanırım pandemi öncesi ve sonrası olarak ayırmak çok daha doğru olur. Yılın ilk çeyreğinde öncelikli pazarlarımızda Bodrum’un tarihi, doğal, kültürel ve beşeri değerlerini, bu değerlere yakışacak tanıtım çalışmaları ile başta dijital mecralarda tanıtılması, uluslararası turizm fuarlarına global turizm pastasından daha fazla pay alabilmek için katılım sağlanması, turizm alanında bilimsel analizler ve istatistiki bilgilerin elde edilmesi, Bodrum’un marka değerine uygun sosyal ve kültürel etkinliklerin organize edilmesi ve turizm sektörüne yönelik ürün çeşitliliğin sağlanması faaliyetlerini yürüterek sezon öncesi oldukça hummalı bir çalışmaya giriştik. Ancak ilerleyen süreçte pandemi ile oluşan zorlu ortamda en ağır darbeyi alan turizm sektörünün önemli bir aktörü olarak marka değerini korumaya ve sektörün en az yara almasını sağlamak amacı ile kısa vadede sonuç alabileceğimiz çalışmalara öncelik verdik. Ayrıca pandemi dönemini, gerek vakfın gerekse Bodrum turizm altyapısının yeniden yapılandırılması ve eksik kalan Ar-Ge çalışmaları için bir fırsata dönüştürmeye çalıştık. 2021 yılında ise bu Ar-Ge çalışmalarının somut meyvelerini toplamayı hedeflediğimiz, dijital mecralar başta olmak üzere en etkili mecralarda Bodrum’u doğru anlatmak için daha çok efor sarf edeceğiz. Özellikle vakfımız bünyesinde ve kontrolünde geliştirilen VisitBodrum altyapısının, Bodrum’un turizm sektörüne yönelik ürün çeşitliliğini artırmak ve bu ürünlerin doğrudan son tüketiciye ulaştırılması konusunda büyük bir görev üstleneceğine inanıyoruz. 2021 yılında birçok müze, park ve sürprizler, vakfımızın iktisadi işletmesi bünyesinde ilk kez yer alarak tanıtımları doğrudan misafirlerimizle sunulacak.

“HEDEFİMİZ, GLOBAL TURİZM PAZARINDAN DAHA FAZLA PAY ALMAK”

• Tanıtım çalışmaları kapsamında yurt dışı çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Vakfımız, bugüne kadar özellikle Avrupa’nın ünlü turizm fuarlarına ve toplantılarına katılarak global turizm pazarından daha fazla pay almayı sağlamak üzere çalışmalarda bulundu. Ayrıca yeni dönemde, pandeminin seyrine paralel olarak Bodrum’un marka yapısına uygun, sosyal ve kültürel hayatı hareketlendirecek konserleri, festivalleri ve organizasyonları gerçekleştirme faaliyetlerine devam edeceğiz. Yurt dışındaki kültür ve tanıtım müşavirlikleri aracılığı ile ve müşavirliklerin belirlediği sosyal medya yazarı, basın mensubu, blogger, program çekim ekibi gibi yabancı konukların ağırlanması, misafirlere Bodrum’un en iyi şekilde tanıtılması ve döndüklerinde Bodrum hakkında yapılan yayınların takibinin yapılmasının yanı sıra vakfımız bünyesinde bağlı olduğumuz temsilciliklerimizle yurt dışı tanıtım çalışmalarını yürütmek vakfımızın temel faaliyetleri arasında yer alıyor. Tüm bu çalışmalara ilave olarak yeni dönemde Bodrum’un dünyada doğru konumlanmış bir marka destinasyon olması amacı ile reklam ve tanıtım planlamalarımız da yapılmaya devam ediyor.

• Bodrum’un tanıtımı noktasında öncelikle odaklanılması gereken konular neler? Bodrum'da karşılaşılan sorunları anlatır mısınız?

Bodrum markasının en büyük önceliği tanıtılmak değil, doğru anlatılmaktır. Bu bakış açısı ile yola çıkmak vakfımızın en büyük önceliğidir. Bu noktadan hareketle özellikle markanın mevcut durumunun doğru tespit edilmesi, önceki yılarda yaşanan gelişmelerin doğru analiz edilmesi ve misafirlerimizin taleplerinin doğru okunması büyük önem taşıyor. Bodrum’u 3 bin 500 yıldır mutluluğun adresi yapan şey; bu yarımadada yaşayan insanların sıcaklığı, kalpten hizmet anlayışı ve bu coğrafyanın ikliminin verdiği huzurdur. Bu tespitleri bir araya getirdiğimizde tanıtım faaliyetlerinde insan faktörünü öne çıkararak yaşayan bir şehir için doğru ve gerçek hikayeleri bir araya getirip, bu güzel hikayeleri tüm dünya ile paylaşmak ana stratejimiz olacak. Bodrum’un hızla büyüyen nüfusu ve artan yatırımları elbette bazı altyapı sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ancak bu sorunların aşılabilmesi için gerek bakanlıklarımız, gerekse yerel yönetimler ciddi bir çaba içerisinde... Başlayan ve devam eden altyapı projeleri ile ilerleyen dönemde, bu sorunların büyük oranda hafifleyeceğine inanıyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR