USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

24 Ekim 2020 10:55

Sağlık ve bağışıklık adına 'Dünya İçin Hareket Et'

Etkileri ve sonuçlarıyla insanlığın ilerlemesi ve gelişimi açısından fark yaratacak konulara eğilen Axa Sigorta, eğildikleri alanları sadece çevresel konularla sınırlı tutmuyor. Bu noktada toplumsal hayat, ekonomi ve çevre odağında da pek çok çalışmaları olduğunu dile getiren Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, bazı konuları etkileri sebebiyle önceliklendirdiklerini kaydediyor. İklim değişikliği de bu konulardan biri...

Sağlık ve bağışıklık adına 'Dünya İçin Hareket Et'

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

• AXA Sigorta özellikle son birkaç yıldır iklim değişikliği hakkında konuşuyor. Bir sigorta şirketi olarak neden bu konuya odaklanıyorsunuz? 

İnsanlar bir sigorta şirketinin neden iklim konusuna bu kadar kafa yorduğunu düşünebilir. Aslına bakarsanız iklim değişikliği sigortacılığa çok uzak bir konu değil. 2018 yılında dünya çapında oluşan iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin maliyeti 225 milyar doların üzerinde. İklim değişikliğinin sebep olduğu hava anomalileri öngörülerimizi zorlaştırıyor. Öyle ki yaşadığımız gezegenin 4°C daha ısınması durumunda sigorta kavramı oldukça zorlu bir hal alacaktır. 

• Önceliklendirdiğiniz bir diğer alan da sağlık ve iklim değişikliği ile sağlığı birleştiren bir projeniz var. Bize biraz bu projeden bahsedebilir misiniz?

Dünya İçin Hareket Et projemizle, yaratabileceğimiz değeri iki açıdan ele alıyoruz: karbon ayak izimizi azaltmanın kaçınılmaz olduğu bu dönemde hareketli yaşamın insanların seçenekleri arasında yer almasını sağlamak ve hareketsiz bir yaşamın insan sağlığı ve sağlık sistemine getirdiği ekonomik ve çevresel maliyetleri azaltmak. Projemizi iki değer ortağımız birlikte hayata geçirdik: Aktif Yaşam Derneği ve WWF-Türkiye.

Projemiz kapsamında İTÜ Kentsel Hareketlilik Laboratuvarı ve Adhoc Araştırma Merkezi ile birlikte çok kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdik; hareket, sağlık ve iklim değişikliğini ortak bir paydada inceledik. Araştırmamıza göre, toplumun ne yazık ki yalnızca 3’te 1’i yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip. Araştırmanızın iklim değişikliği cephesinde ise Türkiye’de insanların iklim değişikliğinden haberdar, bu konuda da endişeli olduğunu gördük. 

• Hareket ederek, daha hareketli bir yaşam sürerek nasıl bir fark yaratabiliriz? 

Türkiye’de ortalama bir bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ve tüketimleri ile ürettiği kişisel karbon ayak izi yıllık 11 ton. Sadece ulaşım açısından bakacak olursak, araç kullanımına alternatif olarak yürüyüş ve bisiklet kullanımının yüzde 20 artması yılda 3 milyon ton karbon salımını engeller. Bu da 120 milyon yetişkin ağacın temizleyebileceği karbon salımına denk. Hatta araç kullanımımızı haftada 2-3 ile sınırlamak ve daha çok adım atmak ulaşım kaynaklı karbon salımını 1990 öncesine dönmesini sağlayabilir. 

• Projeniz kapsamında insanları nasıl harekete geçireceksiniz? 

Dünya için Hareket Et bizim insanlara daha aktif bir yaşam sürmeleri için yaptığımız ilk çağrı değil. Sağlık her zaman öncelikli alanlarımızdan biri. Bu anlamda insanlara sağlıklarının kıymetini kaybetmeden önce bilmelerinin önemini hatırlatıyoruz ve önleyici adımlara dikkat çekiyoruz. Bu çabalarımızın bir diğer önemli parçası da AXAFit mobil uygulamamız. Bu uygulama ile insanları hareket etmeye teşvik edecek bazı özellikler sunuyoruz ve çok yakında Dünya için Hareket Et projemizde öne çıkan kavramlarla ilgili bir güncellememiz olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR