USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ali Çınar

YAZARLAR

1.11.2020 00:00:00

ABD'de sağlık iflas mı etti?

ABD’de 30 milyonu aşkın sigortasız insan var. 325 milyonluk ülkede Koronavirüs ile tekrar gündeme gelen sağlık sistemindeki sorunların, bir an önce çözülmesi gerekiyor.

Amerikan sağlık sistemi, Covid-19 salgınının ortaya çıkması ile yeniden masaya yatırılıp tartışılmaya başlandı. Ekonomik ve teknoloji alanında devleşen ABD, bu salgın karşısında maalesef çaresiz kaldı. Amerika, 8.5 milyonu aşan kesinleşmiş Covid-19 vaka sayısı ve 226 bin toplam can kaybı ile bu salgın belası ile uğraşmaya devam ediyor. 

Her seçimin malzemesi; sağlık sistemi 

Her başkanlık seçiminde iç politikada malzeme olan ilk konulardan biri sağlık sistemidir. Her aday, eğer kazanırsa ülkenin sağlık sistemini düzelteceğini söyler. Aslında herkes sağlık sisteminin ne kadar kötü olduğunu kabul ediyor. Başkan Obama döneminde, yoksul ve orta kesime destek amaçlı çıkarılan ObamaCare’i Başkan Trump iptal etmeye çalışsa da, 4 yıl boyunca bu isteğini kongredeki anlaşmazlıklardan dolayı yapamadı. Kendi getirmek istediği yeni sağlık reformunu da gerçekleştiremedi. Başkan Trump, reçeteli ilaç fiyatlarını en önemli sağlık politikası önceliği haline getirmiş ve ilaç fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan çeşitli idari emirler ve diğer teklifler yayınlamış ancak uygulayamamıştı. Başkan Trump’ın bilhassa Covid-19 ile mücadelede yetersiz kalması ve bilim insanları ile ciddi sorunlar yaşaması, kamuoyunda sağlık politikaları açısından Trump yönetiminin başarısız olduğu tartışmalarını hızlandırdı. Amerikan Hastaneler Derneği’ne göre toplam hastane sayısı 6 bin 146 ve bunun 5 bin 198’i halk hastanesi. ABD hastanelerinde toplam yatak kapasitesi 924 bin 10. Covid-19 vaka ve ölü sayılarının fazla olduğu dönemde neredeyse 100 bine yakın yatak ihtiyacı ortaya çıkmıştı. Hatta Başkan Trump hem New York’a hem de Kaliforniya’ya hastane gemisi yollamak zorunda kalmış, New York eyaleti ise Central Park’ın ortasına mobil hastane kenti kurmuştu. 

Sistemin en büyük sorunu

Sağlık sistemindeki en büyük sorun ise sağlık sigorta şirketleri. Sağlık sigortası şirketlerinin ABD’deki pazar payı 1.1 trilyon dolar. Lobi alanında en fazla zaman ve para harcayan lobicilerin konularından biri de sağlık konuları. Sağlık sigorta şirketleri sadece geçen sene 155 milyon dolar harcama yaparak kongreyi etkilemeye çalışmış.
ABD’de yaklaşık 1 milyon doktor bulunuyor. ABD doğumlu olmayan sağlık personeli sayısı 164 bin iken, yüzde 17’sı ise Amerikan vatandaşı olmayanlar. ABD Tıp Derneği’ne göre ülkede 2030’a kadar 105 bin doktor açığı olacak. Yakın zamanda, ABD Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Birimi tarafından ‘Tıp profesyonelleri için vize güncellemesi’ adı altında yurt dışından acilen sağlık personeli alınacağı bildirildi. 

Türkiye'de sağlık sistemi daha iyi 

Kaliforniya’da Covid-19 hastası 17 yaşındaki gencin, sigortası olmadığından hastaneye alınmadığı  ve hayatını kaybettiği ABD medyasında yer almıştı. FairHealth’in son raporuna göre sigortasız bir hastaya 73 bin dolara kadar fatura çıkabiliyor. Şayet Koronavirüs kaptıysanız ve sigortalıysanız; bu kez ödeyeceğiniz miktar, tedavinin şekline göre 9 ila 20 bin dolar arasında değişiyor. ABD’de 30 milyonu aşkın sigortasız insan var. 

325 milyonluk ülkede Koronavirüs ile tekrar gündeme gelen sağlık sistemindeki sorunların, bir an önce çözülmesi gerekiyor.

22 yıldır ABD’de yaşayan biri olarak sağlık sorunlarıma yönelik tetkiklerimi Türkiye’de yaptırıyorum. Sağlık sistemi ve sağlık hizmeti, Türkiye’de daha iyi. Bu nedenle memleketimizin kıymetini bilelim.