USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

1.10.2020 00:00:00

Sırada ne var?

Sadece perakende değil, hizmet sektörünün büyük bir çoğunluğu, insanın insana ulaşma ve dokunma gücüdür.

Mağazacılık ve pazarlama eğitiminin ardından, moda dünyasının önemli markalarından Donna Karan, Henri Bendel, Fifth & Pacific ve Liz Claiborne’a hizmet etti; zirveye ise 2006’da Burberry CEO koltuğuna oturarak ulaştı. Dünya onu Burberry CEO’su olarak değil, konfeksiyondan teknolojinin yıldızı Apple’a geçen Angela Ahrendts olarak tanıdı. Burberry Yönetim Kurulu Başkanı John Peace, Ahrendts’i, “Çevresine ilham veren, onları motive eden ve onları parlatarak başaran bir lider” olarak tanımlıyor. Ahrendts, 150 yıllık moda ikonu Burberry şirketinin CEO koltuğunu bir başka efsane Rose Maria Bravo’dan almıştı. Bravo, yoluna Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’e danışmanlık yaparak ve grubun şirketlerinde yönetim kuruluna girerek ve bir süre Burberry’de yönetim kurulu başkan vekili olarak Ahrendts ile çalışarak sürdürdü. Ahrents ise Bravo’dan yaklaşık 2 milyar Sterlin pazar değeriyle aldığı İngiliz moda şirketini, sekiz yılda 7 milyar Sterlin pazar değerine sahip küresel bir perakende devi haline getirdi. Onu tanıyanlar asıl büyük başarı unsurunun; müşteriyi, insanı çok iyi tanıması olduğunun altını çiziyorlar. Burberry gibi klasik bir markanın pazarlanmasında Kate Moss ve Kate Middleton gibi ünlüleri kullanmasında bu dokunuş hissediliyor. Ahrendts; Burberry’de elde ettiği büyük başarının karşılığını, ‘İngiltere’nin en çok kazanan CEO’su olarak aldı. 

İNSANİ ENERJİNİN GÜCÜ

Angela Ahrendts, 2014’te Tim Cook’un teklifine “hayır” diyemeyerek Apple’da başkan yardımcısı olarak mağaza ve online perakende ağlarının tek merkezden yönetilmesi misyonu ile göreve başladı. Cook’u Ahrendts ile ilgili olarak en çok etkileyen, bir TEDx konuşmasında dile getirdiği ‘insani enerjinin gücü’ söylemi olmuştu. Ahrendts, “Toplumun teknoloji konusunda kaydettiği ilerleme ne kadar yüksek olursa, temel insani iletişime o kadar geri dönmemiz gerekecek” diyordu. Ahrendts kendisine ilk teklif geldiğinde, “Ben teknolojiden anlamam” diyerek geri çevirdi. Tim Cook ise “Apple’da anlayan çok insan var” yanıtını verip teklifini yineledi. Ahrendts, “Ben perakendeci değilim, iyi perakendecileri işe alırım” deyince Cook, “Hatırladığım kadarıyla Apple, bu gezegende mağaza metrekaresi başına en yüksek perakende satışı yapıyor” diye cevapladı ve Ahrendts’i 8 bin kilometrelik yolculuk için eşi ve üç çocuğu ile Londra’dan San Fransisco’ya kalkan uçağa binmeye ikna etti. 

MAĞAZA SAYISINI 500’E ÇIKARDI

Apple’da göreve başladıktan sonar Ahrendts, babasının öğrettiği Abraham Lincoln’un bir sözünü uyguladığını söylüyor: “Ağzını açıp aptal olduğunu çevrene kanıtlamaktansa, ağzını kapalı tutup çevrendekileri tereddütte bırak.” Aynı dönemde Apple’ın 100 mağazasının tamamını, depoları, iletişim merkezlerini dolaşıp, sıkılmadan çalışanları dinledi. Görev yaptığı yaklaşık beş yıl boyunca, mağaza sayısını 500’e ve online mağaza sayısını 35’e çıkartarak Apple’ın bir trilyon dolar pazar değerine ulaşmasında en büyük katkılardan birini yaptı. Karşılığında elde ettiği 80 milyon doların üstündeki yıllık gelirle Apple’ın en çok kazanan çalışanı (CEO Tim Cook’dan da fazla) ve ABD’nin en çok kazanan kadın yöneticisi oldu. 

Sonrasında bu geliri arkada bırakıp, hayallerinin peşinden gitmek üzere nisan ayında Apple’dan ayrıldı. Paylaşım ekonomisinin lider şirketi Airbnb yönetim kuruluna girdi. 
Bakalım Angela Ahrendts bizi nasıl şaşırtacak? Tim Cook; Ahrentds’in görevini yani perakende yönetimini, Apple yetenek yönetimi sorumluluğunu yürüten Deirdre O’Brien’a ek görev olarak verdi. “Perakende mağazadır, üründür, fiyattır, modadır” diyenlere selam olsun. 

Sadece perakende değil, hizmet sektörünün büyük bir çoğunluğu, insanın insana ulaşma ve dokunma gücüdür.

DİĞER YAZILARI