USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.12.2023 11:57:00

YAZILIMIN ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK

Geçenlerde Ford CEO'su son derece önemli itiraflarda bulundu. Ford CEO'su Jim Parley, katıldığı bir programda geleneksel otomobil üreticilerinin yaşadıkları çıkmazı açıkladı. Son yıllarda otomobil sektöründe neredeyse her otomobil üreticisi yeni modellerinde elektrikli otomobillere ağırlık veriyor, pek çok eski seri de elektrikli modellerle geri dönüyor. Bütün bu çabaya rağmen geleneksel firmaların önünde bazı sorunlar yer alıyor. Ford CEO'su Jim Parley de katıldığı bir programda bu konuda yaşadıkları zorluklara değindi. Araçlarında 150 farklı modül için 150 farklı yazılım olduğu örneğini veren CEO, bu yazılımları geliştirecek olan firmaların birbirleriyle iletişim kurmadığından yakındı. Öte yandan kendilerinin de böyle bir yazılım geliştirmediklerini belirtti. Parley, yaptığı açıklamaya göre geleneksel otomobil üreticileri, öncelikli olarak pek çok modülü çeşitli firmalardan tedarik ediyor. Bu tedarikçiler arasında bir iletişim ise bulunmuyor. Bu yüzden de Ford'un her seferinde gidip tedarikçilerine istediklerini anlatması, hatta yerine göre tedarikçilerini ikna etmesi gerekiyor. Bu durumun en temel nedeni ise finansal olarak dışarıdan yazılım ya da modül almanın daha ucuza gelebilmesi. Yazılım geliştirme işini şimdi firmalar kendileri yapmaya çalışıyor olsalar da oldukça geride kalmış durumdalar. Ayrıca pek çok şeyi dışarıdan almaya devam etmek zorundalar, zira tedarikçileri ile sözleşmeleri devam ediyor. Geleneksel otomobil üreticileri bu konuda biraz daha bağımlı durumda.

BÜYÜK BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Aslında şu anda Tesla gibi firmaların, elektrikli üretimine başlayan geleneksel firmalara karşı sahip olduğu büyük avantaj, kendi çiplerini ve yazılımlarını kendilerinin geliştirmesinden geliyor. Benzer bir durumu iPhone ilk piyasaya girdiğinde de görmüştük. Android telefonların özellikleri tek tek bakıldığında iPhone'dan önde olsa da parçalar bir arada aynı verimlilikle çalışmıyordu ve Android telefonları, birbirlerinden farklı kılmak çok kolay değildi. Otomotiv sektörü de benzer bir değişimden geçiyor gibi gözüküyor. Otomotiv sektöründe yazılımın etkisinin gelecekte daha da artması beklenmektedir. Bu etkiyi birkaç ana alanda şöyle özetlenebilir:

Otomatik sürüş ve sürücü destek sistemleri (ADAS): Otomatik sürüş teknolojileri, sürücü destek sistemleri ve ileri düzey güvenlik özellikleri, yazılımın etkisi altında sürekli gelişiyor. Gelecekte, sürücüsüz araçlar daha yaygın hale geldikçe, bu teknolojilere dayalı yazılım sistemleri daha da karmaşık hale gelecek.

Yazılım güncellemeleri ve uzaktan hizmetler: Otomotiv şirketleri, yazılım güncellemeleri aracılığıyla araçlarını sürekli olarak iyileştirebilir. Bu, araçların ömrü boyunca yeni özellikler kazanmasına, güvenlik güncellemelerini almasına ve performansın optimize edilmesine olanak tanır.

Bağlantılı araçlar ve internetle entegrasyon: Araçlar, daha fazla internet bağlantısı ve entegrasyonla donatılarak sürücüler ve yolcular için daha fazla bilgi ve eğlence sağlar.

Yazılım güvenliği: Otomotiv yazılımının etkisinin artmasıyla birlikte, güvenlik de büyük bir endişe haline gelir. Otomobiller, siber saldırılara karşı korunmak üzere güçlü güvenlik önlemleri içeren yazılımlarla donatılmalıdır.

Otomotiv sektöründe yazılım; araçların daha akıllı, güvenli, çevik ve bağlantılı olmasını sağlamak adına gelecekte önemli bir rol oynamaya devam edecek.
DİĞER YAZILARI