USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

6.01.2016 14:10:00

2016’da öne çıkacak 5 dijital çağ tüketici trendi

1-Exclusive hizmet: Bugüne kadar kişiye özel hizmet dediğimiz trend, 2016’dan sonra farklılaşacak. Sadık müşteri artık sadece ona ya da exclusive bir gruba sunulan özel hizmete/deneyime bakacak. Yaşadığının exclusive olmasını gözetecek.

Örnek: Lee Jeans, Çin pazarına özel ‘sıcak tutan’ denim pantolon üretiyor. Bunu 32 şehirde sadece belli ve sadık bir müşteri kitlesinin deneyimine sunuyor. Onların özellikle soğuk havada dışarı çıkmalarını ve mobil aplikasyon ‘Warm Tracker WeChat’ ile vücut ısılarını ölçmelerini teşvik ediyor. Belli ısı tespit noktalarında QR tarama ile ölçümlerini bırakmalarını istiyor. Bunu yapan müşteriler exclusive bir partiye davet ediliyor ve bu özellikteki ilk pantolonları alıyorlar.

 

2-Omni-channel out! Contextual omnipresence in: Türkçe meali; her yerde, her an olmak devri kapanıyor. Yeni, anlamlı ve kapsamı farklı kanallarda olmak devri açılıyor! 2016 sonrasında akıllı markalar,  'İnovatif kanallar + farklılaştırılmış kapsam= Doğru yer + doğru zaman' formülüne odaklanacak.

Örnekler: Amazon Dash Button, yani deterjan, tuvalet kağıdı gibi ürünler için yapılan, her yere magnet gibi yapışabilen, internetten anında sipariş veren minicik düğme... Bir diğeri ise Hotel Banks & Pimkie’nin başlattığı ‘Mini Moda Bar’… Fransız moda markası Pinkie, Bank Otelleri’nin elbise dolaplarına o yörenin mevsimine göre gerekebilecek çeşitli giysiler, aksesuarlar vb. asıyor. Müşteriler dilerlerse odalarındaki Mini Moda Bar’daki giysileri kullanıyor ve otelden çıkarken bedellerini ödüyorlar.

 

3-Bizdensin (Insider trade): İçsel ticaret… Tüketim ekonomisinin büyük oyuncuları hakkında birbiri ardına patlayan skandallar, çevresel sorunlar yaratan emisyon ihlalleri, ve çocuk çalıştırma haberleri vb. tüketicileri duyarlı markalara ve  ‘bizdensin’ diyenlere yöneltiyor.

Örnekler: GrabTaxi (taksi çağırma) uygulaması… Tayland’da kullanılıyor. Bu kanaldan taksi istendiğinde, taksi ücretinin yüzde 14’ü GrabLife fonuna bağışlanıyor. Bu fon da sürücülere hayat sigortası, kriz desteği, İngilizce ya da diğer konularda eğitim bursu veriyor. REI Outlet (açık hava giysi satan mağazalar zinciri) Black Friday’de 143 mağazasını kapatıyor. Bin 200 çalışanına diğer insanlar gibi serbest alışveriş yapabilmesi için ücretli izin veriyor. Çalışanlarının o gün sadece #OptOutside ile mesaj atmasını istiyor. Satışları zirve yapıyor. 5.5 milyon üyesinin kalbini fethediyor, viral yayılma rekorları kırıyor.

 

4-Yararlı akıl (Beneficial intelligence): 2016’dan sonra müşteriler hayatlarına daha çok akıllı teknoloji girmesini isteyecek ama bunun ‘ne olursa olsun almalısın!’ baskısı için değil, ihtiyaçlarını tam anlayıp; yararlı ürün-hizmet sunması için olmasını bekleyecek. Yararlı ve akıllı olanı tercih edecek.

Örnekler: Stockholmstag (demiryolu şirketi)… İsveçli tren işletmecisi firma kullandığı ileri seviyedeki algoritma ve akıllı sistemlerle olası gecikmeleri saatler önce hesaplıyor. Tüm trafik kontrol noktalarına bildiriyor.

 

5-Perspektif kayması (Perspective shift): Ürün ya da hizmetin müşterileri şok edecek kadar farklı, alışılmışın dışında bir yerde, eğlenceli biçimde pozisyonlanması alışverişe yeni bir değer katıyor.

Örnekler: Fransız havayolu şirketi Transavia, düşük fiyatlı biletlerinin farkını iyice anlatabilmek için sıra dışı bir kampanya yapar. Carrefour’larda ve çeşitli otomatlarda kendi markaları ile paketledikleri cips, şeker, atıştırmalık paketlerine uçak biletleri koyup satar. İnsanların marketteki sıradan ürünlerle, uçak bilet fiyatlarını karşılaştırmalarını ve ne kadar ekonomik olduğunu fark etmesini zekice sağlar. Benzer bir uygulamayı ‘Migros Standlarında ‘ING’den Taze Kredi’ kampanyası ile görmüştük.

Yararlandığım kaynak: http://bit.ly/1Pny4RB

DİĞER YAZILARI