USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.07.2023 14:31:00

GELECEĞİN AKILLI MOBİLYALARI

Stil, tasarım, şekil ve fonksiyonun yanı sıra üretim, müşteriye pazarlama ve satış açısından mobilya sektöründe önemli değişiklikler gündeme geliyor:

1-Akıllı mobilyalar: Kuşkusuz en önemli ve belirleyici değişiklik her sürecin hatta materyalin, mobilya üretiminde kullanılan ağaç dahil veya ağaç dışındaki tüm diğer malzemelerin 'akıllanması' olacak. Nanoteknoloji sayesinde her materyale gömülebilen, sıvanabilen, kaplanabilen 'marifetli yani akıllı çipler'; mobilyaların renk desen, ısı, şekil ve fonksiyon değiştirmelerine olanak sağlayacak. Bu gelişmeler de akıllı-kompakt koltuk, divan, yatak, masa, dolap, sandalye, vb. gibi kişisel tercihlere göre anında değişebilen marifetli mobilyaların yolunu açacak.

2-İleri teknoloji: 3D tasarım, çizim, baskı, görüntüleme ve sanal (VR), artırılmış (AR) gerçeklik teknolojilerindeki hızlı gelişmeler mobilya sektöründeki kolaylıkların her gün daha da erişilebilir hale gelmesini sağlayacak. Mobilyaların tasarlanmasından üretimine, mekana prova amaçlı yerleştirilmesine, seçilmesine ve satın alınmasına kadar her şeyin uzaktan-online yapılmasını mümkün kılacak. Bu alandaki gelişmeler aklın sınırlarını zorlayacak kadar çeşitlenecek ve hızlanacak.

3-Ticari ve finansal altyapı: Mobilya sektörünün ticari ve finansal altyapısı da tamamen değişerek, her şey online'a ve blockchain üzerinde koşan uygulamalara taşınacak. Aracılık, bayilik, teşhir salonları gibi katmanlar kademeli olarak yol olacak. Yani 5-10-15 yıl içinde kimse mobilya almak için elinde mezura kapı kapı mobilyacıları, bayileri gezmeyecek. Siparişler online'dan verilecek, robotlar tarafından direkt fabrikadan yüklenecek ve sürücüsüz araçlarla teslim edilecek. Müşteriler ilgili internet uygulamalarıyla ev/ofis/mekan ölçülerini, planını, görsellerini ve aradığı koşulları yükleyecek. Anında aradığı özelliklere uyan çeşitli alternatifteki mobilyayı, önerileri hem de 3 boyutlu olarak evine, odasına yerleştirilmiş, fiyat, fonksiyon, renk, malzeme, vb. seçimleri sunulmuş olarak görecek. Birkaç parmak ya da göz hareketiyle içine sininceye kadar seçenekleri çoğaltacak. Kısacası yemek siparişi verir gibi mobilyalarını internetten seçecek, bedelini direkt üreticisine ödeyecek ve istediği yere teslimat, montaj, teknik servis alacak.

4-Kiralama: Üstelik bunu ille de satın almak için yapmayacak, çünkü mobilyalar ev dekorasyon objeleri gelecekte sadece satın alınmayacak, kiralanabilecek, belli bir zamandan sonra ücretsiz ya da çok makul bütçelerle veya koşullarla değiştirilebilecekler. Hatta bazı mobilyalar sensörleri sayesinde veri merkezi-reklam mecrası gibi kullanılabilecek. Mekan içi ya da dışındaki aletlerle, cihazlarla ve diğer mobilyalarla haberleşebilecekler, şekil değiştirebilecekler. Tabii bu, iyi amaçlar için kullanılırsa özelikle çocuklar, yaşlılar, engelliler için çok iyi olacak. Ancak kötü amaçlar için kullanılmaları halinde de resmen casuslarla koyun koyuna yaşam gibi bir sürü soruna yol açacak.

5-Güvenlik: İşte bu gibi nedenlerle oluşabilecek güvenlik sorunlarını ve ihtiyaçlarını saptamak ve önlemek amacıyla da mobilyalar özelinde birçok çözüm ve teknoloji geliştirilecek. Bunlar hem mobilyaların yol açabileceği güvenlik problemlerinden insanları, canlıları korumak hem de sahiplerinin genel olarak daha güvenli yaşaması için ekstra yeteneklere sahip olacaklar.

6-Sentetik malzeme: Mobilya yapmak için ağaç kesilmesine gerek kalmayacak şekilde ağaca benzeyen çok farklı ve hem işlemesi daha kolay ve ekonomik hem de insanlara, canlılara, çevreye zarar vermeyen sentetik malzemelerden üretime geçilecek.

Nanoteknoloji sayesinde her materyale gömülebilen, sıvanabilen, kaplanabilen 'marifetli yani akıllı çipler'; mobilyaların renk desen, ısı, şekil ve fonksiyon değiştirmelerine olanak sağlayacak.
DİĞER YAZILARI