USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.08.2023 15:11:00

GIDANIN GELECEĞİ

Gıda dünyanın en önemli sektörlerinden biri çünkü insanların beslenmesi için gerekli olan gıdaları üreten, işleyen, dağıtan bir sektör. İlaveten trilyonlarca dolarlık hacme, büyük bir ekonomik güce sahip. Büyüme hızı yavaşlasa da dünya nüfusu sürekli artıyor, yerküre giderek kalabalıklaşıyor. Doğal olarak insanların beslenme ihtiyaçları ve alışkanlıkları da değişiyor. Böylelikle iklim değişikliği, gıda israfı gibi konular yüzünden büyük bir çevresel ve sosyal baskı altında varlığını sürdürse de gıda sektörü devamlı büyüyor. Küresel gıda pazarının 2028'e kadar yıllık %6,73 civarında büyüme ile 13.11 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyümenin; nüfus ve gelir artışından (özellikle gelişmekte olan ülkelerde), beslenme alışkanlıklarının değişmesinden ve teknolojik yeniliklerden kaynaklanması bekleniyor. En hızlı büyümesi beklenen segmentler ise bitki temelli, fonksiyonel ve kişiselleştirilmiş beslenme gıdaları ile sürdürülebilir gıda üretimi...

GIDA ENDÜSTRİSİNİN GELİŞİMİNİ ETKİLEYECEK ÖNEMLİ TRENDLER

E-ticaretin yükselişi: İnsanlar giderek daha fazla çevrimiçi yiyecek satın aldıkça, gıda endüstrisinde e-ticaret hızla büyüyecek.

Yemek kitlerinin artan popülaritesi: İnsanların yemek pişirmek için kullanabilecekleri önceden bir araya getirilmiş yiyecek ve malzeme setleri hızlı, bireysel yaşayan kentliler için can simidi olacak.

Yemek dağıtım hizmetlerinin büyümesi: İnsanlar yemeklerini daha kolay yapmanın ve almanın yollarını ararken, yemek dağıtım hizmetleri giderek daha popüler hale gelecek.

Sürdürülebilirliğin artan önemi: Tüketiciler gıda üretiminin ve tüketiminin çevresel etkilerini daha çok fark ettikçe sorumlu, duyarlı ve daha sürdürülebilir gıda seçeneklerine de daha fazla yönelecekler.

Gıda; değişimlerden ve krizlerden en çok etkilenen, en hızlı gelişmesi ve en kapsamlı dönüşüm geçirmesi gereken sektörlerin başında geliyor.

GELECEĞE YÖN VERECEK YENİLİKLER

Biyoteknoloji ve 3D gıda yazıcıları: Biyoteknolojideki buluşlar sayesinde yepyeni gıdalar geliştirilecek. Mevcut gıdalar daha besleyici ve lezzetli hale getirilirken genetiği değiştirilmiş bitkiler, aynı zamanda daha fazla besin içeriğine sahip olacak. Hücre temelli et üretimi ile hayvanlardan küçük bir doku örneği alınarak biftek gibi karmaşık et ürünleri dahi çok daha kolay hem finansal hem çevresel maliyeti daha düşük seviyede tutularak üretilebilecek. Kapalı alan bitki çiftçiliği, laboratuvar et üreticiliği çok hızlı gelişecek. 3D teknolojisiyle kişiselleştirilmiş gıdalar üretilebilecek. Gıdalar, bireylerin ihtiyaçlarına, beğenilerine göre özelleştirilebilecek. Örneğin, yaşlılar ve çocuklar için kolayca yenebilecek yumuşak gıdalar tasarlanabilecek, böylelikle atık azaltmak, daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmak mümkün olabilecek.

Hassas tarım, yapay zeka ve gıda güvenliği: Gıda üretiminin sürdürülebilirliğini artırmak ve verimliliği optimize etmek, hastalıkları, hasarları kontrol etmek için, gelişmiş sensör teknolojisi ve yapay zekalı tarım uygulamaları yoğun biçimde kullanılacak. Şirketler, toprak verilerini, hava durumu tahminlerini ve bitki sağlığı bilgilerini kullanarak, erken tespit ederek ekinlerin ne zaman ve nerede ekileceğini belirleyebilecekler. Önlemler alabilecekler. Tüm bunlar da doğal olarak su, enerji ve toprak verimliliğini artıracak.

DİĞER YAZILARI