USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

09 Ağustos 2020 11:50

"Yeni dönemde de müşterilerimize gereken desteği sağlayacağız"

2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını daha önceden kimsenin tecrübe etmediği bir durumdu. Üretim ve tüketim sürecini aynı anda etkileyen ve eşine ender rastlanan bu süreç, şüphesiz finans sektörü için de bir stres testiydi. Ancak güçlü temeller üzerine kurulan Türk bankacılık sektörünün, ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla birlikte bu süreci başarılı bir şekilde yönettiğini dile getiren Vakıfbank Finansal Yönetim, Strateji ve Bağlı Ortaklıklardan So

"Yeni dönemde de müşterilerimize gereken desteği sağlayacağız"

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Yaşanan zorlu süreçte aldıkları proaktif önlemler sayesinde VakıfBank Finans Grubu çatısı altındaki tüm şirketlerle koordinasyon içerisinde büyüme hedeflerini sürdürdüklerini açıklayan İlbilgi, Platin’e ‘geleceğin bankacılığı’ için atacakları adımları anlatıyor.

• Dünya ekonomisini etkileyen zor bir yıl yaşıyoruz. Bu yıl büyüme hedefleriniz etkilenecek mi? 2021 yılı mevduat, kredi ve kârlılık açısından nasıl bir yıl olacak? 

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da iyi bir aktif pasif yönetimi sergileyerek bilanço hedeflerimizi tutturacağız. Kârlılık ve büyüme ivmemizi artırarak sürdürüyoruz. İlk çeyrek sonuçlarımızda aktif büyüklüğümüzü 463 milyar TL’ye çıkararak büyüme trendimize devam ettik. Pek çok bilanço kaleminde de sektör ortalamasının üzerinde sonuçlara ulaştık. Nakdi ve gayri nakdi kredilerle ekonomiye sağladığımız toplam destek ise 394 milyar TL oldu. Bu dönemde 1 milyar 716 milyon TL net kâr elde ettik. Gelecek yıla baktığımızda ise pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte ekonominin hızlı bir toparlanma sürecine gireceğini, bunun da finans sektörüne olumlu yansıyacağını öngörüyoruz. 

• VakıfBank olarak geleceğin bankacılığına nasıl hazırlanıyorsunuz? Finansal yönetim açısından bu değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Bankacılık inovatif ve rekabetçi sektörlerin başında geliyor. Geleceğin bankacılığına şekil veren gelişmeler aslında bugünden yaşanıyor. Bankalar yaşamın daha fazla bir parçası haline geliyor. Müşteriler, bankalarından kendileri için en doğrusunu yapma konusunda yüksek güven duyacakları daha fazla özel hizmet talep ediyor. Bunun için de sunulan hizmetin kalitesini artıracak yöntemler bulmanız gerekiyor. 

Biz de VakıfBank olarak yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Genel müdürümüz Abdi Serdar Üstünsalih’in bu konudaki stratejik yaklaşımıyla, doğru zamanda doğru yatırımı yaptık ve bugün bankamızda en yeni teknolojileri kullanıyoruz. 

• Bu paralelde hangi teknolojik yaklaşımları hizmetlerinize entegre ettiniz?

Etkin CRM sistemlerimizle işimizin odağına müşterilerimizin deneyimlerini ve beklentilerini koyuyoruz. Ürün ve hizmetlerimizi geliştirirken onların ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmeyi odağımıza alıyoruz. Ayrıca geleceğe ışık tutan dijital adımlar atarken insana ve yaşama dokunmasına önem veriyoruz. Bu hassas dengeyi önemsiyoruz. Bu anlayışla sahadan aldığımız verileri daha iyi analiz etmeye çalışıyor, iş modellerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz. Yapay zeka, robot otomasyonu gibi teknolojik gelişmeleri yakından takip etmenin yanında entegre yönetime önem veriyoruz. Bu alanlarda attığımız her adımın, finansal sürdürülebilirlik için de hayati önemde olduğunun bilincindeyiz.

• Bu süreçte kamu bankalarının elini taşın altına daha bir istekli koyduğuna şahit olduk. Bu bağlamda müşterilerinizden size geri dönüşler nasıl oldu? Özellikle KOBİ ve esnafların geri bildirimleri, VakıfBank tarafında nasıl hissedildi?

KOBİ’lerin, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarını sektör ayrımı yapmaksızın karşılıyoruz. İstihdamı korumak, ekonomideki bozulmayı asgari düzeyde tutabilmek adına tüm gücümüzle reel sektörü desteklemeye devam ediyoruz. Elbette çalışmalarınızın takdir edilmesi, teşekkür almak motivasyon için çok önemli. VakıfBank olarak her bir kredimizin, bir insan hikayesine dokunduğunu biliyoruz. Bize gelen geri bildirimlerle de bunları teyit etmiş oluyoruz. Bu, bize gurur veriyor. Alkış almak da işimizin manevi hediyesi diyebiliriz. Geri bildirimleri sadece şubelerden çağrı merkezlerinden değil, üretim yapılan fabrikadan tezgahı başındaki KOBİ’den ve tarladaki çiftçiden alıyoruz. İnsanımızın çalışmalarımızı takdir etmesi ve bize teveccüh göstermesi bizi mutlu ediyor. 

• Son dönemde özellikle mobil ve dijital bankacılıkta VakıfBank’ın önemli atılımlarını gördük. Şu anda bankacılık işlemlerinizin ne kadarı mobil bankacılıkla halledilebiliyor? 

VakıfBank için son yılların en stratejik adımı, genel müdürümüzün de yönlendirmeleriyle teknoloji ve dijitalleşmeye yapılan yatırım oldu. Bugün bu kurgunun meyvelerini topluyoruz. 

Bankamızdaki işlemlerin yüzde 94’ü şube dışı kanallarımızdan gerçekleşiyor. Finans grubumuz altındaki diğer şirketleri de kapsayan bir dijital uyumluluk söz konusu. Entegre yönetimi benimsemiş bir kurum olarak teknolojik olarak da bu bütünlüğü sağlamanın avantajlarını yaşıyoruz. Ayrıca teknolojiyi stratejimizin merkezine almamız sayesinde daha dinamik bir yapıya kavuştuk. Finansal yönetim başta olmak üzere tüm süreçlerimiz hızlandı ve daha verimli hale geldi. 

• Dijital kanallarda toplamda kaç müşteriniz bulunuyor? Son dönemde bu alanda kaç yeni müşteri elde ettiniz? 

Kayıtlı 8.3 milyon dijital müşterimizden 6.3 milyonu VakıfBank Mobil hizmetlerimizi kullanıyor. Bu yılın ilk beş ayında aktif dijital müşteri sayımızı yüzde 29 artırırken, 1.5 milyon da yeni müşteri kazandık. Bu müşterilerimizin yüzde 97’sini bireysel müşterilerimiz oluşturuyor. Ayrıca internet bankacılığı ve VakıfBank Mobil müşterisi olma süreçlerini kolaylaştırmamızın olumlu taraflarını görüyoruz. Örneğin, yakın zaman önce çağrı merkezlerimiz üzerinden internet bankacılığı müşterisi olma imkanı sağlayarak, 360 bin kişiyi şubeye gitmeden dijital bankacılıkla tanıştırdık.

EN ÇOK OKUNANLAR