USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

09 Ekim 2019 15:38

'Agtech’ ile dijitaleşme zamanı

Tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da kazanmak isteyenler için altın kural bu. Dijitalleşme fırtınasından yararlanmak isteyenler için 'Agriculture’ ve Technology’ kelimelerinin birleşmesinden oluşan 'Agtech’ trendini takip etmek başarıya ulaşmanın en kolay yolu

'Agtech’ ile dijitaleşme zamanı

AgTech olarak da bilinen tarımda teknoloji, hızla sanayiyi değiştiriyor. 2015 yılında, endüstrinin teknolojiye yaptığı yatırım, 4.6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bugün hızla artan nüfusun besin ihtiyaçlarını karşılamak adına bu yatırımlar daha da hızlanıyor. Tarım sektörü; dünyanın yiyecek talebini karşılamaya yönelirken hem modern düzenlemeler hem de değişen tüketici tercihlerinden hızla etkileniyor. Biz de, son dönemde yayınlanmış raporlardan 2019 yılında sektöre yön verecek trendleri derledik.

NESNELERİN İNTERNETİ VE SENSÖRLER

Nesnelerin interneti (IoT), endüstriyi yeniden şekillendiriyor. Cisco tarafından yayınlanan rapora göre, yalnızca IoT'nin ortaya çıkmasıyla sektörde tahmini olarak 14.4 trilyon dolarlık bir değer oluşuyor. IoT, ekipman ve malzemeler üzerindeki sensörlerle tarımsal kaynakların toplanmasını, denetlenmesini ve genel olarak dağıtılmasını basitleştiriyor. Tarlaların etrafına yerleştirilmiş sensörler ve görüntü tanıma teknolojileri, çiftçilerin ürünlerini dünyanın her yerinden görmelerini sağlıyor. Bu sensörler, gerçek zamanlı olarak çiftçilere güncel bilgiler gönderiyor. Bu da verimliliği artırırken israfın da önüne geçiyor.

DRONELAR VE MAHSUL İZLEME

Çiftçilerin yüzlerce dönüme yayılan alanlarda, kuşbakışı görebilmesinin tek yolu olarak karşımıza dronelar çıkıyor. Çalışanların ekinlerini bir uçak kiralamak zorunda kalmadan görüntülemelerini sağlayan dronelar hem giderleri düşürüyor hem de kuraklık ve zararlı çevresel faktörlerle mücadelede bir araç olarak kullanılıyor. Öte yandan dronelar, bitkilere kimyasal madde püskürtmek için kullanılırken, yeraltı suyuna nüfuz etmemeye de özen gösteriyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, droneların püskürtme hızını diğer makine türlerine göre beş kat artırabildiğini gösteriyor. Bu yıl ve önümüzdeki dönemde droneların ürünleri izlemede yaygınlaşacağı öngörülüyor.

ROBOTİK TEKNOLOJİ

Diğer endüstrilerde olduğu gibi robotik teknoloji ve yapay zeka kullanımı, tarımda verimliliği artıracak. Son zamanlarda John Deere tarafından elde edilen püskürtme ve ayıklama robotları gibi yeni teknolojilerle beraber, tarımda kimyasal kullanımının yüzde 90 oranında azaltılabileceği öngörülüyor. Robotikle ilgilenen start-up şirketleri, insan müdahalesi olmadan yabancı otları tespit edecek ve onları lazer ve kamera rehberliği ile toplayacak yeni nesil robotlar için denemeler yapıyor. Bu tür robotların da tarımda insan gücünü azaltması ve verimliliği artırması bekleniyor.

MAKİNE ÖĞRENİMİ VE ANALİTİĞİ

Dijital dönüşümün en önemli bileşenlerinden olan makine öğrenimini ve ileri düzey analitiği, tarım sektöründe de ön plana çıkıyor. Makine öğrenimi, bitki yetiştiriciliği için hangi özelliklerin ve genlerin en iyi olacağını öngörerek dünyanın farklı noktalarındaki çiftçilere, bölgeleri ve iklimleri için en uygun cinsleri önerebiliyor. Tarımsal ürünlerde arz-talep dengesini göz önüne alarak tahmin yapabilecek olan makine öğrenmesi algoritmaları, ürünlerin ne kadar ekileceği konusunda çiftçilere ön bilgi sağlayabilecek. Tarım, dijital gelişmeler ışığında ve teknolojinin meyvelerini toplayarak kendi ürünlerini en etkin biçimde üretmeye devam edecek.

EN ÇOK OKUNANLAR