USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Eylül 2019 13:59

Altın tarihsel bir geçmişe sahip

Altın, yatırımcısını hep güldürecek mi? Altın piyasasında hangi zorluklar yaşanıyor? Dünya Altın Konseyi (World Gold Council) direktörü Alistair Hewitt, bu soruları Platin için cevaplandırdı

Altın tarihsel bir geçmişe sahip

Altının modern yatırımcıya sağladığı avantajlar, bundan önce sağladığı avantajlarla aynı… Altın, uzun vadede yatırımcının refahını korurken aynı zamanda kazancını da artırıyor. 

Bu değerli metali avantajlı kılan özellikleri şöyle sıralayabiliriz: 

• Diğer varlık sınıflarıyla sıfıra yakın bir korelasyona sahip olması onu, mükemmel bir portföy çeşitlendirme aracı yapıyor.
• Döviz kuru zayıflığına karşı etkili bir korumaya sahip.
• İşlemlerin yapılmasını kolaylaştıran, derin ve likid bir piyasası var.
Bunları bir araya getirdiğimizde, analistlerimiz iyi çeşitlendirilmiş bir portfolyoda altının optimal payının yüzde 2 ila 10 arasında olması gerektiğini söylüyor. 

ÜSTESİNDEN GELİNMESİ GEREKEN ZORLUKLAR

Türkiye’deki altın pazarına çok yakın olmasam da, küresel endüstrinin piyasayı büyütmek için üstesinden gelmesi gereken sorunlar var:
• Perakende ticaretinin; Y ve Z Kuşağı yatırımcılarını daha iyi anlaması gerekiyor.
• Sektör, şeffaf olmalı ve insanların sektördeki ürüne ve işletmelere güvenmesini sağlamalı.
• Daha yüksek endüstri standartlarını uygulamak ve teknolojinin potansiyelini etkin biçimde kullanmak, yukarıda belirttiğim iki konu başlığında sektöre yardımcı olabilir. 

GELECEK ÖNGÖRÜSÜ

ABD’deki düşük faiz oranlarına, Avrupa’da negatif getirili borcun yayılmasına ve artan jeopolitik gerilimlere tepki olarak altın fiyatındaki son yükseliş, insanların dikkatini çekti. Türkiye’de dahil olmak üzere, merkez bankası talebi oldukça güçlüydü. Avrupa ve ABD’de altın destekli borsa yatırım fonlarına girişler gördük. Bu talebin itici güçlerinin yakın zamanda kaybolması pek mümkün değil. Altının, riskten kaçınmada ve yatırımcı varlıklarının korunmasında önemli bir rol oynamaya devam etmesini bekliyorum.

Son zamanlarda yaşanan, “Altın mı Bitcoin mi?” tartışmasına gelirsek, altının ve Bitcoin’in, çok farklı varlıklar olarak karşımıza çıktığını söyleyebilirim. Altın, yatırımcıların servetini korumasında ve uzun vadede getiri elde etmesinde tarihsel bir geçmişe sahip. Sağlam ve küresel çeşitli bir pazarı var. Talep kaynakları başlıca; merkez bankalarından, kurumsal varlık sahiplerinden, perakende yatırımcılardan, mücevher alıcılarından ve teknoloji şirketlerinden oluşuyor. 

Kripto paralar ise tamamen farklı. Nispeten dar bir talep kaynağına sahipler ve pazarda olukça yeniler. Fiyatlar değişken ve perakende yatırımcıları bu para birimlerini spekülatif yatırım olarak görüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR