USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 14:24

Aslan: Türkiye'nin dördüncü büyük sanayisiyiz

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, Platin Kasım sayısına ihracatı değerlendirdi ve yeni dönem hedefleri açıkladı

Aslan: Türkiye'nin dördüncü büyük sanayisiyiz

1-İhracatçı Birliğinizin ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine katkıda bulunan son dönem faaliyetleri nelerdir?

Türkiye’nin çelik ihracatı 2019 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,5 artış ile 16 milyon tona ulaştı. Değer bazındaki ihracat ise yüzde 3,1 azalış ile 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde ülke ihracatında yüzde 8,7’lik bir pay alan sektörümüz aynı zamanda Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren dördüncü büyük sanayisi oldu.

2-Öne çıkan rakam, işbirlikleri, yeni  pazarlar ve yıldızı parlayacak bölgeler hangileridir?

Türkiye’nin, Kuzey Afrika ülkelerine çelik ihracatı 2019 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 yükseldi. Uzak Doğu ülkelerine yapılan ihracatımız ise yüzde 74 arttı. Buna karşın, Türkiye aleyhine uygulanan çelik vergileri nedeni ile ABD’ye ihracatımız miktarda yüzde 71 düştü.

2019 yılının Ocak-Eylül döneminde sektörümüzün Orta-Güney Amerika ve Batı Afrika bölgelerine ihracatında miktar bazında yüzde 22 artış yaşandı. Söz konusu bölgelere yapılan ihracatta artış yaşansa da özellikle Meksika, Peru, Şili, Nijerya, Gana ve Fildişi Sahilleri gibi yoğun çelik ithalatı gerçekleştiren ülkelerdeki potansiyelin ihracatçılarımız tarafından tam anlamı ile değerlendirilemediğini görmekteyiz. Bu nedenle yakın ve orta vadede belirtilen ülkelere ihracatımızın daha da ön plana çıkması beklenmektedir.

3-İhracatçı Birliğinizin 2020 hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?

Çelik İhracatçıları Birliği olarak Türk çeliğini dünyaya tanıtmak, ihracat yelpazemizi genişletmek ve haksız yere maruz kaldığımız korumacılık önlemleri karşısında sektörümüzü savunmak amacıyla faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Başta ABD ve AB olmak üzere sektörümüzün önemli ihracat pazarlarında karşılaştığı korumacılık engellerinden bir an önce kurtulmasını ve kayıp yaşadığı bölgelerde yeniden etkin olmasını sağlamak 2020 yılında da öncelikli hedefimiz olacaktır. Bununla birlikte yeni pazar arayışlarımız doğrultusunda payımızın istenen seviyelerde olmadığı bölge ve ülkelere yönelik ihracatımızı artırıcı çalışmalarda bulunmayı da sürdürecek ve yüksek potansiyel gördüğümüz Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Latin Amerika’ya sektörel ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Ayrıca URGE projelerimiz doğrultusunda alt sektörlerimize yönelik çalışmalarımızı devam ettirecek, sektörün bir araya geldiği konferans ve fuar organizasyonlarını yakından takip etmeye devam edeceğiz. Tüm bunların yanı sıra önümüzdeki yıl da üye ziyaretlerimizi sürdürerek, sorun ve taleplere yönelik çözüm önerileri geliştirecek ve üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek eğitim programlarımızı koordine etmeyi sürdüreceğiz.

4-Son olarak sektör ve ihracatçı birliğiniz ile ilgili eklemek istedikleriniz

Küresel anlamda yaşanan korumacılık önlemlerine karşın Türk çelik sektörünün temsilcileri olarak Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde adil ve rekabetçi fiyatlarla ticaret yapmaya, sektörümüzü savunmaya ve hedef pazarlarımızdaki bariyerleri aşmak için çaba göstermeye devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR