USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

22 Ağustos 2019 15:51

Bankalar kendi veri merkezlerini hayata geçiriyor

Bankalar için veri depolama, veri işleme ve veri güvenliği kavramları hayati önem taşıyor. Son dönemde finans sektörünün özellikle dijital ve mobil alanda geliştiğine şahit olmamızla birlikte, veri tarafına da daha fazla önem verdiğini görüyoruz. Bu paralelde bankalar, kendi veri merkezlerini kurmaya başladı

Bankalar kendi veri merkezlerini hayata geçiriyor

Bankacılığın son yıllarda değiştirdiği kabukla beraber, teknoloji ve hızlı erişim paralelinde kişisel verilerin bambaşka bir anlam kazandığı bir döneme girmiş bulunuyor. Bu noktada da veri kavramı, bankaların bilançolarındaki adeta yeni aktif, yeni kârlılık yerine geçmeye başladı… Bunu fark eden bankalar da, son dönemde kendi veri tabanını kendisi depolamaya, oluşturmaya, geliştirmeye ve işletmeye başladı.

ODAK NOKTASI DEĞER YARATMAK

Akbank olarak odaklarında müşterilerine, paydaşlarına ve çalışanlarına değer yaratmak olduğunu söyleyen Akbank Bilgi Teknolojileri ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş, önümüzdeki dönem stratejik hedeflerini dijital ve analitik bankacılık, güvenli ve kesintisiz hizmet ve çevik üretim odağında şekillendirdiklerine dikkat çekiyor. Dijital transformasyon çalışmalarının temel taşı olan Akbank Veri Merkezi için yatırım kararı alan ve 2019 Haziran’ında merkezlerini faaliyete geçiren banka, bundan sonraki süreçte tüm sistemlerimizi yeni veri merkezlerine taşıma çalışmalarına devam ediyor.

“Akbank Veri Merkezi’miz uluslararası Uptime Institute Tier-III tasarım ve uygulama sertifikalarına ve LEED Gold sertifikasına sahip” diyen Altıntaş, tam yedekli soğutma ve enerji sistemleriyle donatılmış olan merkezlerinin, 9 şiddetindeki büyük depremler de bile kesintisiz hizmet verebilecek şekilde tasarlandığının da altını çiziyor. Altıntaş son olarak, Veri ve Yaşam merkezi projelerinin önemli bir parçası olan Akbank Yaşam Merkezi’yle birlikte ABM kampüslerini yeni sosyal yaşam alanları ile da zenginleştirdiklerini sözlerine ekliyor.

İş Bankası da kendi verilerini kendi bünyesinde toplaması ve işlemesiyle sektöründe fark yaratan bir uygulama gerçekleştiriyor. Gelecekte veri kalitesinin, kurumların bilanço kalitesi ve gelir tablosunu belirleyeceğine inandıklarını dile getiren İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, teknolojik dönüşümün, yeni iş modellerinin temelinin veri kalitesine dayandığını ifade ediyor. Banka da dijital dönüşüm programı çerçevesinde öncelikle bilgi teknolojileri ve veri altyapısı yatırımlarımızı tamamlamış konumda. Kanal fonksiyonalite farkını ortadan kaldıran bir müşteri deneyimi sağlamak için gereken sistemleri kuran İş Bankası, tüm bunlarla birlikte ileri siber güvenlik ve kişisel veri koruması programlarını geliştirdi.

Yeni Veri Merkezimizi sayılarla ifade edersek;

-32 bin metrekare kapalı alan
-5 bin metrekare BT sistem salonu
-9 şiddetinde depremde bile kesintisiz hizmet
-Toplam kurulu güç  24.6 MW
-Yağmur suyu depolama ve kullanım, LED aydınlatmalı - çevre dostu tasarım
-47 bin 314 noktadan bina ve enerji otomasyon sistemi - 7 gün 24 saat izleme
-Bir aya kadar enerji kesintilerinden etkilenmeyecek jeneratör kapasitesi
-Yüksek verimli altyapı ekipmanları olduğunu söyleyebiliriz.”

HIZ VE GÜVEN VURGUSU

Günümüzün en önemli kavramlarının başında Büyük Veri geliyor. Veriye sahip olmanın yanı sıra, bu veriyi alıp işleyebilecek, kullanılabilir, erişilebilir veriye dönüştürecek ve hatta bunu kesintisiz sürdürülebilir bir şekilde muhafaza edecek teknolojik yetkinliklere sahip olmak önemli.

Aran, Tuzla’da 32 bin metrekarelik alana kurulan ve bankayı gelecek yıllarda teknoloji açısından olumlu yönde ayrıştıracak olan Atlas Veri Merkezi ile İş Bankası’nın kesintisiz, güvenli ve hızlı veri akışı sağlamasını hedeflediklerini ifade ediyor.

“Müşterilerimizin ve İş Bankası’nın verilerini en güvenli biçimde, her türlü olumsuz senaryoya karşı koruyacağımız etkinlikte saklamak, en iyi altyapıların üzerinde işlemek ve bu altyapıyı sürdürülebilir kılmak çok önemli” diyen Aran, bu nedenle İş Bankası olarak tarihlerinin en büyük altyapı projesini gerçekleştirerek gelecek 20 yılın bilgi teknolojileri altyapısını hazırladıklarının altını çiziyor.

“ÖZELLEŞTİRİLMİŞ BANKACILIK HİZMETİ ÖN PLANA ÇIKIYOR”

“Atlas Veri Merkezi, kesintisiz çalışma kriterlerine göre en üst seviye olan ‘Tam yedekli, hata toleransına sahip’ 4’üncü seviye (Tier-IV) sertifikasını Türkiye’de alan ilk veri merkezi. Ayrıca, Uptime Enstitüsü tarafından verilen TIER IV Operasyonel Sürdürülebilirlik Gold sertifikası ile de bu alanda Türkiye’deki ilk ve tek veri merkezi olarak, dünyadaki ilk 10 veri merkezi arasına da adını yazdırdı.

Her biri 500 metrekarelik üç sistem salonuyla hizmet veren Atlas Veri Merkezi, toplam sekiz sistem salonuyla 4 bin metrekarelik beyaz alana kadar büyüme kapasitesine sahip. Doğa ve insan dostu çözümlere sahip veri merkezinde, sağlıklı ve ekolojik bir yaşam çevresi oluşturma prensibi benimsendi. Bu doğrultuda binanın konumlandırılması sırasında güneş ve rüzgar etkilerine önem verildi, mevcut ağaçların ve verimli toprağın korunması esas alındı.”

EN ÇOK OKUNANLAR