USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Ağustos 2019 13:11

Bu veri merkezlerinin eşi yok!

Veri, bilişim teknolojileri hayatımıza girdiği günden bugüne stratejik bir kaynak oldu. Artık dünya, her zamankinden daha fazla veri üretiyor. Veri merkezlerine akan veri hızı ve hacmi devasa boyutlara ulaşıyor. Bu boyutlarda veriyi depolayan merkezlerin her zaman sıkıcı yapılardan ibaret olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Karşınızda eşi benzeri olmayan veri depolama merkezleri...

Bu veri merkezlerinin eşi yok!

BAHNHOF PIONEN WHITE MOUNTAIN-STOKHOLM, İSVEÇ

NÜKLEER SIĞINAKTA BULUNUYOR

Mimari açıdan ilginç veri merkezleri içinde bir üne sahip… Sürekli güç için standart bir UPS sistemi ve yedek güç üretimi için iki Maybach dizel denizaltı motoru bulunan Pionen tesisi, Soğuk Savaş Dönemi’ne ait bir nükleer sığınakta yer alıyor. Dağın içinde, üç adet fiziksel veri bağlantısı bulunan 30 metrelik granitin altında yer alan veri merkezinde; çeşmeler, seralar, yapay gün ışığı sağlayıcısı ve büyük bir tuzlu su akvaryumu bulunuyor.

GREEN MOUNTAIN DC1 STAVANGER-NORVEÇ

NATO MÜHİMMAT DEPOSUNDA İNŞA EDİLDİ

Green Mountain'ın DC1 tesisi (raflar kurulmadan önce görüntülenen sunucu odası) Norveç'te küçük bir adada bulunan eski bir yeraltı NATO mühimmat deposunda inşa edildi. Hidroelektrik güç sistemleri tarafından besleniyor. Veri merkezi, 75 metre derinlikte bulunan ve yıl boyunca sıcaklığı yaklaşık 8 derece olan su kaynağıyla soğutuluyor.

YAHOO COMPUTING COOP-LOCKPORT / NEW YORK

KÜMES TASARIMI ÖRNEK ALINDI

Yahoo'nun yeni veri merkezi tasarımı, veri merkezini soğutma maliyetlerini azaltmak için klasik tavuk kümesinden stilistik ipuçları alıyor. Her ne kadar yüzde 99 oranında doğal soğutmayla çalışmak için tasarlanmış olsa da, ek soğutma gerektiren durumlar için buharlı bir soğutma sistemi de bulunuyor. Tesis, yakındaki Niagara Şelalesi'den gelen hidroelektrik enerji ile çalışıyor.

BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER / BARSELONA, İSPANYA

‘ŞAPEL’ VERİ MERKEZİ

Barcelona Computing Center, diğer kullanım alanlarının yanı sıra genom araştırmalarında kullanılan bir süper bilgisayar olan MareNostrum'un da evidir. Veri merkezi, Katalonya Politeknik Üniversitesi'ndeki Torre Girona adı verilen eski bir şapelde yer alıyor.

CYBERBUNKER-GOES, HOLLANDA

YERÜSTÜ SIĞINAĞINDA

CyberBunker, Hollanda'da 10 yıldan fazla süre dış temas olmadan çalışacak şekilde tasarlanan bir NATO yerüstü nükleer sığınağına inşa edilmiş bir veri merkezidir.  1998 yılında kurulan CyberBunker Hosting şirketi, kendini ‘dünyadaki birkaç bağımsız internet sağlayıcıdan biri’ olarak tanımlıyor. Şirket yetkilileri; sunucuları; davetsiz misafirlere, saldırganlara ve devlet karışmasına karşı korumak için girilmesi imkansız tesislerle hizmet vermeye devam edeceklerini söylüyor. Önceki yıllarda, SWAT ekipleri arama yapmak için binaya girmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu.

HAVENCO- SEALAND PRENSLİĞİ

VERİ CENNETİ

2 Eylül 1967 tarihinde, İngiliz ordusunda eski bir binbaşı olan Paddy Roy Bates, İngiltere’nin 12 km doğusundaki platform ada üzerine kendi ülkesini kurduğunu ve kendisinin de ülkenin prensi olduğunu ilan etti. Ulusal marşı, bayrağı, arması, sloganı, parası hatta anayasası olan bu ‘korsan’ ülke, uluslararası siyasette hiçbir ülke tarafından tanınmıyor. HavenCo Limited ise 2000 yılında Sealand'de faaliyet göstermek üzere kurulan ‘veri cenneti’ olarak tanımlanan bir veri depolama şirketiydi. Kasım 2008'de HavenCo'nun operasyonları hiçbir açıklama yapılmadan sona erdirildi.

 

EN ÇOK OKUNANLAR