USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Ocak 2020 15:01

Çevik yönetime dönüşüm nasıl yönetilmeli?

MK Novo Yönetim Danışmanlığı Yönetici Ortağı Özgür Trakya, çevik yönetimin nasıl tanımlandığını Platin Ocak sayısında açıkladı

Çevik yönetime  dönüşüm nasıl yönetilmeli?

Günümüzde yeni kurulan şirketler, çoğunlukla kuruluşlarından itibaren çevik yönetim anlayışı ile hayatlarına başlıyor. Geleneksel yönetim yaklaşımları ile bugüne gelmiş kurulu şirketler ise rekabette geri planda kalmamak hedefiyle çevik yönetim trendine ayak uydurmaya çalışıyor. Çevik yönetim ile eşleştirilen başarı hikayelerinde elde edilen iş sonuçları ile kazanımları, kendi şirketlerine hızla taşımak isteyen şirket tepe yönetimleri, yukarıdan aşağıya çevik yönetim dönüşümünü tetikliyor. Ancak çevik yönetime geçiş; dikkatli ve doğru yönetilmesi gereken bir süreç… Başarısızlıkla sonuçlanan çevik yönetime geçiş denemeleri incelendiğinde, üst yönetimlerin zorlaması ve yukarıdan aşağıya baskısı ile dönüşümün yönetilmeye çalışıldığı görülüyor. Çevik dönüşüm süreçlerinde başarıya ulaşmak isteyen kurumların; stratejik hizalanma ve zihinsel dönüşüme, insan kaynağını doğru yönetmeye ve çeviklik için teknolojik altyapılarını geliştirmeye yatırım yapmaları son derece elzem. 

DÖNÜŞÜM LİDERLERİ VE DEĞİŞİM AJANLARI DEVREYE GİRİYOR

Başarılı dönüşüm örneklerinde ise geçiş sürecinin de çevik yönetim anlayışı ile yürütüldüğü gözlemleniyor. Çevik yönetim takımlarının çalışma şekline benzer olarak dönüşüm; yönlendirme ve koçluk sağlayan bir dönüşüm lideri ve ona destek olacak değişim ajanlarından oluşan bir takım tarafından yönetiliyor. Bu takım tarafından dönüşüm sürecinde elde edilen iş sonuçlarıyla iç ve dış müşteri memnuniyeti düzenli olarak takip ediliyor. Sürekli gelişim ile yeni yönetim şeklinin içselleştirilmesi ve adaptasyon süreci hızlandırılıyor. Organizasyon yapısı, iş süreçleri ve birimler arası görev paylaşımı düzenli döngülerle gözden geçirilerek iyileştiriliyor. Bu dönüşüm; kurum içi koşulsuz mutabakat ve adanmışlık, ciddi bir kültürel dönüşüm, hatalara tolerans gösterirken karşılaşılabilecek riskleri minimize etmek için ise gerekli önlemleri de alan bir liderlik gerektiriyor. İlk aşamada sınırlı sayıda çevik yönetim takımı kuruluyor. Denemelerle başlanan yolculukta, elde edilen hızlı kazanımlar ve iş sonuçları ile organizasyonun inancı ve sürece katılımı artırılırken, karşılaşılan sorunlara çözümler yaratılarak doğru bir yönetim şekli kuruluyor. Devam eden aşamalarda ise değişen kurum kültürü ve iş yapış şekli ile çevik yönetim takımlarının sayısı artırılıyor ve dönüşüm şirket geneline yayılıyor.

DÖNÜŞÜMÜ TETİKLEYEN 6 KRİTİK BAŞARI KRİTERİ

01 I Çevik yönetim ilkeleri üzerinde mutabakat ve liderlik desteği.
02 I Sorumluluk kapsamı belirlenmiş, odaklı ve özerk çalışan, inisiyatif alabilecek çevik yönetim takımları kurmak.
03 I Çevik yönetim takımlarına sorumluluk vermek ve iş sonuçlarından sorumlu tutmak.  
04 I Çevik yönetim takımlarının doğru çalışabilmesi için gerekli kaynakların tahsis edilmesi.
05 I Müşterilerle yakın iş birliği ve sürece mümkün oldukça katılmasını sağlamak.
06 I Uzun vadeli performans kriterlerinden çok kısa vadede etki görülebilecek kriterler üzerinden performansı takip etmek.

 

EN ÇOK OKUNANLAR