USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

31 Mayıs 2019 16:47

Değişen dünyamız ve teknoloji deneyimleri

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük teknolojiyi; bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimi, insanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü olarak tanımlıyor

Değişen dünyamız ve teknoloji deneyimleri

Yazar Daniel H. Wilson, 2007 yılında ‘Where’s My Jetpack?’ kitabını yazdığında hayatımızda hiçbir zaman kavuşamayacağımızı düşündüğü teknolojilere mizahi bir bakış açısı getirmişti. Kendisi, sürücüsüz otomobilleri, konuşulanları farklı bir dile çeviren tercüme programlarını, su altı otelleri gibi icatları asla ulaşılamayacak teknolojiler olarak anlatmıştı. Çok yanıldı. 2007 yılından bugüne geldiğimizde teknolojinin hayatımızın pek çok alanını değiştirdiğine şahit oluyoruz. Çoğu girişim artık günlük hayatımızı daha da basitleştiriyor. İhtiyaçlarımızı mobil uygulamalar üzerinden hızlı bir şekilde karşılayabiliyoruz.

5G ve Wi-Fi 6 gibi gelişmiş bağlantı teknolojileriyle birlikte inanılmaz bir hızdan bahsediyoruz. Şimdi bir gününüzü düşünün. Sabah uyandığınızda kaçınız gözünüzü bile açmadan cep telefonunu eline alıyor? Türkiye’de olup biteni haber sitelerinden, TV’lerin web sitelerindeki programlarından ve sosyal medyadan öğreniyoruz. O gün yapmamız gereken ödemeler için bankaya gitmek yerine tek bir tuşla dijital bankacılığa bağlanabiliyoruz. Yol durumunu, yolculuğumuzun kaç dakika süreceği, nerede trafiğe yakalanacağımız detayına kadar mobil cihazlarımızdan görebiliyoruz. Ofislerimizde dünyanın öteki ucundaki meslektaşlarımız ile görüntülü görüşme yapıp işlerimizi çok daha interaktif bir şekilde çözebiliyoruz. Genele baktığımızda ise moda, kültür-sanat, mimari, sanayi, çevre, sağlık ve eğitim gibi alanlar da teknolojiyle birlikte dönüşmeye başladı.

Bu ay teknoloji temasıyla hazırladığımız Platin’in ana dosya konusunu okumak üzeresiniz. Birbirinden değerli uzmanlar farklı disiplinlerde teknolojiyi değerlendirdiler. Yapay zekanın hakim olacağı yoğun bakım ünitelerinden yaşam alanlarımızı dönüştüren mimari yaklaşımlara, sanatın dijitalleşmesinden tarımın yeni verimlilik kurallarına kadar pek çok konuda yeni öngörülere sahip olacaksınız. Dünyamız değişiyor; teknolojinin eli her gün yaşamlarımızı yeniden şekillendiriyor. Hayalini dahi kurmadığımız yenilikler kapımızda. Amacımız yarına hep birlikte en hızlı şekilde hazırlık!

PLATİN'İN HAZİRAN SAYISINI ALMAK İÇİN TIKLAYIN 

EN ÇOK OKUNANLAR