USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Ocak 2021 12:19

Doğan Korkmaz: Bütünün çarklarını oluşturan bir dijital strateji benimseniyor

Platin Global 100 Endeksi 'Enerji ve Petrol Sektörü' birincisi Tüpraş'ın Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz, dijitalleşmedeki yeni yol haritasını Platin'e açıkladı. Korkmaz "2021'de 'bağlı' stratejimize uygun olarak veriyi liberalleştireceğiz. Tek ve aynı verinin, sadece raporlamalarda değil, karar mekanizmasının her noktasında kullanılmasını hedefliyoruz" dedi.

Doğan Korkmaz: Bütünün çarklarını oluşturan bir dijital strateji benimseniyor

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu olmanın verdiği sorumluluk bilinci ve gelecek vizyonumuzla inovasyonu tüm süreçlerimize dahil ediyoruz. ‘Akıllı Baret’ projesini geliştirip sahada etkin kullanımına başladık. Enerji alanında özel yakıt ve modifiye asfalt projelerimiz olan ‘SpecTraf’ ve ‘Modiphal-T’, entegre taşımacılık uygulamamız ‘Secure Logictics’, veri bilimi alanında ‘Analitik Proses Yönetimi’, ‘İleri Alarm Yönetimi’, eğitim alanında ‘Enerjimiz Öğrencilere’ ve ‘Enerjimiz Geleceğe: Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum-Covid-19: Dayanışma ve Gönül Köprüsü’ projelerimizi inovatif çalışmalarımıza örnek olarak verebilirim. 2019’da toplam 236 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirirken; toplam üretimimiz 28 milyon ton oldu ve yaklaşık 3.5 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu performans ile sektörümüzün birincisi olurken, Türkiye’nin de en büyük üçüncü ihracat yapan şirketi olarak öne çıktık. 2019’da Londra’da kurulan ticaret ofisimiz Tüpraş Trading UK, petrol ürünleri ticaretinin merkezinde bağlantı noktalarımızı artırarak, bizi listenin üst sıralarına taşımada önemli bir rol oynadı. Bu dönemde, geleneksel olarak elde edilen laboratuvar sonuçlarının yapay zeka ile tahmin edilmesi ve üretime yön veren analizlerin üretilmesi, kârlılık ve satış tahmini gibi değer zincirinin tamamına hitap eden analitik projelere yoğunlaştık. Endüstri 4.0 prensipleri çerçevesinde; ‘Korozyon İzleme Sistemi’ gibi IoT cihazlarının kullanıldığı takip sistemleri, giyilebilir teknolojiler, kablosuz ve mobil çözümlerin saha uygulamalarını test ederek, katma değer sağlayacak çözümleri devreye aldık. IT grubumuzda 24/7 takip için hazırlıklı olmak üzere Siber Güvenlik ve Risk departmanımızı teşkilatlandırdık. 

GÜNLÜK, 650 MİLYON SATIR VERİ ALINIYOR

Tüpraş, dijital teknolojiler ve veri analitiği alanında öncü çalışmalar yürütüyor. Stratejimizi ‘bağlı’ anahtar kelimesi çerçevesinde yapılandırdık. ‘Bağlı’ anahtarı ile ‘cihazların internete bağlı olması’nı değil, ‘Bağlı Veri, Bağlı Departmanlar, Bağlı Süreçler ve Bağlı Platformlar’ olarak bir bütünün çarklarını oluşturan dijital stratejiyi hedefledik. Dijitalleşme çalışmaları kapsamında 2018’den bu yana RPA uygulamalarımızla 100’e yakın sürecin yazılım robotuna devri sağlandı. 4 rafinerimizde 150 bin sensörümüz var. Günlük 650 milyon satır veri alıyoruz. Bu büyüklüğün eşdeğeri telekomünikasyon ve finans sektörlerinde mevcut olabilir ama sanayide bu rakamlara erişmek güç...

 

EN ÇOK OKUNANLAR