USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Haziran 2019 17:48

Duru: Dönüşümün temelinde bağlantı var

Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, dijital dönüşümün temelinde bağlantıların var olduğunu Platin'e açıkladı

Duru: Dönüşümün temelinde bağlantı var

İnsanlar, süreçler, veri ve nesneler akıllı ağ bağlantıları ile bir araya geldiğinde şirketler, şehirler ve ülkeler de dönüşecek. Her şeyin interneti ile şirketler yeni müşteri deneyimleri ve vatandaşlık deneyimleri, gelişmiş operasyon verimliliği, benzeri görülmemiş inovasyonlar ve yepyeni ekonomik modelleri hayata geçirecek. Bireysel bazda ise insanların daha üretken ve verimli olmasını, daha iyi ve doğru kararlar vermesini ve daha iyi bir hayat kalitesine sahip olmasını sağlayacak. Ayrıca akıllı şehirler de cihazdan cihaza bağlantılardaki artış ve her şeyin interneti ile insanların hayatlarını daha iyi bir hale getirebilecek, yeni girişimlere ve işlere olanak sağlayacak; ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek. Tüm bu dönüşümün temelinde ise şüphesiz bağlantı yer alacak. İnternetin hayatımızda büyük bir yer kapladığı dünyada, 2022’ye kadar global ağlarda tüm internet tarihinin toplamını dahi geçecek kadar bir internet trafiği öngörüyoruz. Bu trafik ağa bağlı cihazların giderek artmasından kaynaklanacak. Wi-Fi 6 teknolojisi, sarmal kablosuz deneyimlerde, milyarlarca nesneyi birbirine bağlayarak işletmeler için mümkün olanı yeniden tanımlayacak.

YÜZDE 400 FAZLA KAPASİTE

5G’yle aynı temel kablosuz özellikleri üzerine kurulan bu standart, kendinden önce gelen nesilden çok daha hızlı olmasının ötesinde, yüzde 400’e kadar daha fazla kapasite sunuyor ve stadyum, amfi tiyatro ve konferans salonları gibi yüksek yoğunluklu ortamlarda daha etkili oluyor. Wi-Fi 6 daha fazla hız, daha düşük gecikme süresi ve daha kalabalık ortamlarda daha yüksek verimlilik sunuyor. Eğer kalabalık bir toplantı odasındaysanız ve yüksek hızlara ulaşmak istiyorsanız, bu tür kalabalık ortamlarda Wi-Fi 6 çok daha etkili oluyor. Wi-Fi 6, kablosuz ağlar için 4K ya da 8K videolar, yüksek çözünürlüklü ortak uygulamalar, tamamen kablosuz ofisler ve her şeyin interneti gibi uygulamalar konusunda daha iyi bir deneyim sunuyor. Örneğin çok kalabalık bir stadyum düşünün. İçinde internete bağlı birçok cihaz olsun. Bu durum internet bağlantı hızının düşmesine neden olur ve seyircilerin fotoğraf, video ve içerik paylaşmalarını engelleyebilir. Wi-Fi 6 ise bu tür ortamlarda dahi, kullanıcı başına çok daha yüksek bağlantı hızları sağlayabiliyor. 

SARMAL DENEYİMLER…

Wi-Fi 6’nın etkisini görebileceğimiz bir diğer alan da fiziksel dünyayla dijital dünyayı bir araya getiren sarmal deneyimler. Üniversite yurtlarında öğrencilerin AR/VR oyunları oynadığını, sağlık merkezlerinde HD görüntüleme yapıldığını ya da üretim sektöründe karma-gerçeklik konusunda eğitim verildiğini düşünün. Karma gerçeklik yüksek oranda bant genişliği ve düşük gecikme gerektiriyor ve tepkime süresinin de çok hızlı olması gerekiyor. Bu teknolojiler olgunlaştıkça fiziksel dünyayla dijital dünyayı bir araya getiren karma gerçeklik uygulamaları da olgunlaşacaktır.

EN ÇOK OKUNANLAR