USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Ağustos 2020 10:02

E-Spor müfredata girdi

Türkiye’de ilk defa Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile birlikte müfredata giren e-spor, 2017 yılından bugüne çeşitli dallara ayrılarak öğrencilere ders olarak okutuluyor. BAU ilk kez e-spor konusunda yatırım yapma kararı aldığında dünyada sadece beş civarında üniversitede e-spor çalışması yer alırken, bu sayının yakın zamanda 400’ün üzerine çıkması da üniversitelerin e-spor kavramına ne denli eğildiğinin apaçık bir kanıtı

E-Spor müfredata girdi

E-sporda Özel Başlıklar adıyla başladıkları seçmeli derslerini yaklaşık her dönem 50 öğrencinin seçtiğini söylerek sözlerine başlayan Bahçeşehir Üniversitesi Espor Koordinatörü Seçkin Topaloğlu, 2017 yılından bu yana devam eden bu derslerini, bu zamana kadar Oyun ve Espor Endüstrisi, Esporda Takım Yönetimi, Oyun ve Espor Pazarlaması gibi başlıklarda, sektörün önde gelen firmalarıyla yaptıkları partnerlikler dahilinde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Öğrencilerin ayrıca BAU eSports adıyla oluşturdukları üniversite takımları ile mücade ederken de işin mutfağında yer aldıklarına vurgu yapan Topaloğlu, öğrenci kulüplerinde 600’e yakın üye yer alırken, yaklaşık 60’a yakın oyuncularının ve 35’e yakın da operasyon ekiplerinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

SEKTÖRÜN UZMANLARIYLA DERS

“Dersleri sektör profesyonelleri ile yapınca açıkçası etkileşimin çok daha fazla olduğu ve özünde oyuna tutkusu olan herkesin çok bilgilendiği zamanlar geçirdik. Henüz çok genç olan bu alanda eğitmenlerin yetişmesi de sürdürülebilirlik için önem verdiğimiz başka bir konu.

Bugün derslerimizi alan ve programımızı tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizin sektörde işe başladığını, bir kısmının ise kendi fikirlerini hayata geçirmek için çabaladıklarını yakından takip ediyoruz. Bu anlamda da öğrencilerimizin ve mezunlarımızın yanında oluyoruz, mentörlük ilişkisi dahilinde kariyerlerini destekliyoruz” diyen Topaloğlu, önümüzdeki akademik yıl için eğitimlerini; sertifika programları, yüksek lisans dersleri ve mesleki eğitim gibi alanları da kapsayacak şekilde planladıklarına vurgu yapıyor.

KARİYER İMKANI SUNUYOR

E-spor eğitiminin derslikler dışında, uygulamalı olarak yapılması gerektiğine inanarak aynı yıl içerisinde kendi programlarını başlatarak kampüs içerisinde bir merkez oluşturduklarını söyleyen Topaloğlu; turnuva alanı, canlı yayın rejisi, yayın stüdyosu ve kulüp odası ile yüksek kalitede e-spor etkinlikleri çıkartabildikleri bu merkezde yıl boyunca öğrencilerin profesyonel bir e-spor organizasyonunun işleyişine ve üretim süreçlerine dahil olmalarını sağladıklarını belirtiyor. 

“Sadece profesyonel oyuncu olma hayali olan binlerce belki milyonlarca genç öğrenci arkadaşlarımız için bir farkındalık yaratmak istedik. Çok kısıtlı istihdam alanı olan oyunculuk kariyeri, aynı zaman da fazlaca vakit gerektiriyor ve doğru yönetilmediği zaman da başarısızlıkların örneğine rastlamak mümkün” diyen Tpopaloğlu, bunun yerine hakemlik, turnuva organizatörlüğü, dijital yayıncılık, sosyal medya yönetimi, görsel tasarım gibi alanlarda da öğrencilerini üretim süreçlerine dahil ettiklerini sözlerine ekliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR