USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

16 Nisan 2019 16:46

E-ticarette tüketici-marka etkileşimini artıracak 5 strateji

E-ticarette tüketici-marka etkileşimini artıracak 5 stratejiyi sizin için derledik...

E-ticarette tüketici-marka etkileşimini artıracak 5 strateji

1-Deneyim tasarımı kurgulamak

E-ticaret odaklı pazarlama stratejilerinde yeni trend, tüketiciye oyunlaştırma odaklı kişisel deneyimler sunabilmek. Rakiplerin online ve offline hamleleri takip edilmeli. Offline’daki rakiplerin aynı coğrafi lokasyonda bulunan diğer kurumlar olduğu unutulmamalı. Online’da ise çevrimiçi olan yer yapı, sektör gözetmeksizin rakibiniz olabilir. E-ticaret siteleri kendi rakiplerini, faaliyet gösterdikleri sektörlerde arıyorlar. Rakip analizi yapılırken markalardan ziyade müşterinin ilgi alanları ve perspektifleri analiz edilmeli. E-ticaret platformlarında oyunlaştırma ve deneyim tasarımıyla planlanan süreçlerin daha rahat yönetildiği unutulmamalı. Türkiye’de deneyim tasarımı ve oyunlaştırmaya yatırım yapan markalardan biri de Teknosa. Marka, Tekno Quizz çalışmasıyla dikkat çekiyor. Yurt dışında ise Mall of America bir AVM olarak çok başarılı oyunlaştırma stratejileri geliştiriyor. Tüketicilere farklı rozetler veriliyor ve bu rozetlerle satın alma gerçekleştiren tüketicilerin kişilik analizleri yapılıyor. Şu profildeki kişiler, şu seyahatlere gitmeli, bu profildekilere şu hediyeler alınmalı gibi…

2-Y Kuşağı’nda hitap edebilmek

E-ticaret odaklı yapıda, pazarı domine eden kuşağın, Y Kuşağı olduğu bilincinde olunmalı.  Markaların Y Kuşağı’nı kazanabilmesi ve online mecrada farklı sekmelere yönelebilmesinin sırrı ise oyunlaştırmada gizli.  Y Kuşağı, hayatını dijitalde geçiriyorlar. Markalar, ‘word of mouth’ sürecinin, artık ‘word of mouse’a dönüştüğünün farkında olmalı.

3-Basit ve yalın bir e-ticaret sitesi tasarlamak

Türkiye’deki e-ticaret siteleri, tüketicileri bilgi bombardımanına tutuyor. Ürünle ilgili çok fazla teknik detay aynı anda veriliyor. Oysa tüketiciler, sadece ihtiyaç duydukları verilere ulaşmak istiyor. Yalın, kolay anlaşılan, sade bir site tasarlanmalı. Dikkat çekici renklerden uzak durulmalı. Menüler de doğru kurgulanmalı.  Tüketicilere farklı mesajlar ve satış kaygısı yansıtan argümanlar sunulmamalı. Bir siteye girdiğinizde o site, markanın kurumsal sitesi mi yoksa e-ticaret sitesi mi anlaşılmıyor. E-ticaret siteleri satış odaklıdır. Satın alma isteği, beynimizin sağ lobunu harekete geçiriyor. Bu nedenle bir e-ticaret sitesi kurgularken sol tarafı sade bırakıp gerekli veri akışlarını sağ tarafta kurgulamak gerekiyor. Amazon, Alibaba, Nectar, Starbucks gibi başarılı markaların e-ticaret siteleri mutlaka analiz edilmeli. Sade, karmaşadan uzak, tüketicinin satın alma profilini analiz ederek kişiselleştiren, düz beyaz zemin üzerinde tasarımlara odaklanılmalı.

 4-Online-offline entegrasyonunu sağlamak

Bir tüketicinin hem offline’da mağazada yaptığı alışverişlerin hem de online kanalda yaptığı alışverişlerle değerlendirilmesi gerekiyor. Müşteriyi online ve offline kanallarda bütünleşik bir biçimde takip edebilen markalar, bir gün önce mağazadan alınan ürünle ilgili bir öneriyi, tüketiciye online’da sunabildiği an, tüketicinin gözünde çok daha farklı bir konuma ulaşıyor. Global arenada Chanel ya da Hermes gibi lüks odaklı markalar bu süreci çok iyi kurguluyor. Türkiye’de ise Beymen, Teknosa, Migros son derece başarılı. Ayakkabı Dünyası da bu alanda başarılı bir altyapı kurguluyor. Her e-ticaret sitesinin mutlaka bir app’i de olmalı.

5-Statik içerikten dinamik içeriğe geçebilmek

E-ticaret sitelerinin altyapısı, statik içerikten dinamik içeriğe geçebilecek bir donanıma sahip olmalı. İçerik yönetimi doğru kurgulanmalı. Tüketiciler, statik e-ticaret sitelerinden hoşlanmıyor. Sahada kokuyla, müzikle, görsellikle dikkat çekebilirsiniz.  Online süreçte ise en önemli silahınız görsellik. Türkiye’de dinamik içerik konseptinin en başarılı temsilcilerinden biri de www.oggusto.com İçerikler, ortalama ziyaretçi frekansı ölçümlenmesine göre değişiyor. Bu siteye giren tüketiciler de kendilerine ne sunulacağını her an merak ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR