USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Temmuz 2019 13:36

İşte Türkiye'nin özel statülü havalimanları

Havalimanı dediğimizde aklımıza genelde yolcu ya da kargo trafiğinin yapıldığı meydanlar gelir. Fakat özel statülü sayılan ve eğitime has havaalanları da sportif havacılık için hayati öneme sahip. Pilot eğitimlerinin yanı sıra paraşüt, yamaç paraşütü, planör eğitimi ve model uçaklar için vazgeçilmez meydanlardan olan özel statülü havaalanları, havacılığın sevdirilmesinde önemli rol oynuyor

İşte Türkiye'nin özel statülü havalimanları

Aslında tüm havacılık şirketleri ve havaalanı/havalimanı kurum ve kuruluşlarının tek bir amacı var. O da, Türkiye’deki sivil ve genel havacılığı her zaman için daha iyi bir noktaya taşımak… Her ne kadar bugün havaalanı dediğimizde aklımıza ilk olarak yolcu trafiğine açık meydanlar gelse de, spotif ve amatör havacılıkla ilgilenen gençler, Türkiye’nin özel hava meydanlarında bu hobi ve hayallerini gerçeğe dönüştürebiliyor. Bu durum da Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Özel statülü havalimanları, terminolojik olarak sadece havalimanı işletmecisi ile havalimanı işletmecisinin izin vereceği kişiler tarafından kurulan ve ticari havacılık faaliyetleri yapılmayan havalimanı olarak tanımlanıyor. Biz de Platin olarak Türkiye’deki özel amaçlı hava meydanlarını ve bunun yanında özel şirketlerce işletilen havaalanlarını mercek altına aldık…

İSTANBUL HEZARFEN HAVAALANI IATA: -, ICAO: LTBW

Hezarfen Havaalanı, İstanbul’un Arnavutköy ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Büyükçekmece Gölü’nün kuzeyinde, tam 500 dönümlük bir araziye sahip İstanbul Hezarfen Havaalanı, 1992’den beri Türkiye’nin uluslararası tescilli ve sertifikalı (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden ruhsatlı) ilk özel havaalanı olarak hizmet veriyor. Havaalanı (toprak) mülkiyeti, işletmesi ve tüm personeli (hava trafik kontrolörleri dahil) Hezarfen Havacılık Ticaret’e ait olan bu özel meydanın tüm denetimi ise SHGM tarafından yapılıyor. Türkiye’de genel havacılığın gelişmesinde öncü ve destek olan Hezarfen Havaalanı, yüksek işletme ve bakım maliyetlerine rağmen kâr amacı gütmeden yüzlerce pilotun yetişmesine ve eğitimlerine beşik olmasıyla fark yaratıyor. Havaalanı pilot yetiştirmeye halen devam ediyor. Bunun yanında motokros parkuru, 120 metre uzunluğunda model uçak pisti ve helikopter pisti bulunan Hezarfen Havaalanı’nın, sivil ve genel havacılık hizmetlerinin dışında geçmiş yıllarda düzenlenen Rock’n Coke başta olmak üzere pek çok aktiviteye ev sahipliği yaptığı da biliniyor. Kısa bir süre sonra işletmesi Ayjet’e devredilecek olan Hezarfen Havaalanı, fonksiyonelliğinden ise hiçbir şey kaybetmeyecek. Sadece alanın işleticisi değişecek. Hezarfen Havaalanı üç yıldır, Ayjet adına birlikte işletiliyor gibiydi. Bugün de yoğun bir şekilde eğitim faaliyeti devam ediyor.

“TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK ÖZEL SEKTÖR MEYDANIYIZ”

Hezarfen Havaalanı Genel Müdürü Ahmet Tezman “Özel şirketlerce işletilen havaalanlarının hepsi sertifikalıdır. Mülkiyetleri devlete veya devlet kuruluşlarına aittir. Hepsinde hava trafik kontrol hizmeti, devlet memurlarınca sağlanır. Esasında hava meydanı, hava meydanıdır. Yani eğitim meydanı, vs. diye bir ayrım yoktur. Ama istenirse bu meydanlar, muhtelif isimler ve görevler taşıyabilir. Tüm meydanlar aynı mevzuata tabi olarak faaliyet gösterir. Ancak işletmeler, meydanına eğitim meydanı tarzında özel statü koyabilir veya çalışma saatleri gibi muhtelif kısıtlamalar getirebilir. Dolayısıyla bu tarz uygulamalar, sizin diğer meydanlardan farklı olduğunuzu göstermez. Bahsettiğim üzere şu anda Türkiye’deki tek özel sektör meydanı Hezarfen Havaalanı. Niye Türkiye’de başka birisi meydan yapmamış; bunu düşünmek gerek... Avrupa ülkelerinde köyde ve kasabada  bile küçük havaalanları var. Bizde ise bir elin parmaklarını geçmiyor. İş dünyasından hiçbir destek ve katkı söz konusu değil. SHGM ve havaalanları ekibi, Türkiye’deki bu ve bunun gibi havaalanlarına yoğun destek veriyor." dedi

AYDIN ÇILDIR HAVALİMANI IATA KODU: CII, ICAO KODU: LTBD

Aydın Çıldır Havalimanı, Aydın’ın güneydoğusunda bulunan bir havalimanı. 2002 yılında Jandarma Genel Komutanlığı’na devredilen meydanın ana kullanıcısı, 2011 yılında Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’ne ihale yoluyla geçmişti. Buradan yetişen sivil pilotlar, tip (ticari taşımacılık yapılacak uçağın detaylı eğitimi) eğitimini de aldıktan sonra THY filosunda ikinci pilot olarak görev yapıyor.

YILDA 300 PİLOT

2012 yılında dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türk havacılığında pilot eksikliği var. O yüzden yabancı pilotlara ihtiyaç duyulabiliyor. Türkiye’de birçok pilot var diyenler, kaptan pilot açığı konusunu es geçiyor. Bizde de bilhassa kaptan pilot eksiğimiz söz konusu. İşte bu yüzden Aydın Çıldır Havalimanı çok büyük bir fırsat olacak. Türk Hava Yolları, burada kuracağı merkez ile yılda 300 pilot yetiştirecek” derken; Aydın Çıldır Havalimanı’nın asıl amacının, insan kaynağı sağlamak olacağının altını çizmişti. 

ESKİŞEHİR HASAN POLATKAN HAVALİMANI IATA KODU: AOE, ICAO KODU: LTBY

1989 yılında trafiğe açılan havalimanı, 2007 yılında aldığı işletme ruhsatı ile de dünyanın ilk ruhsatlı üniversite havalimanı olarak tarihe geçti. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü olduğu sırada, Sivil Havacılık Yüksekokulu’nu, sonrasında öğrencilerin eğitim alabilmeleri için AÜ Havaalanı’nı kurmuştu. Ayrıca Büyükerşen’in AÜ bünyesinde kurduğu havaalanının adı, kısa süre önce Hasan Polatkan Havalimanı olarak değiştirildi. Sivil Havacılık Yüksekokulu ise 2012 yılında Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürüldü. Şimdilerde o havalimanı ile fakülte, AÜ’nün bölünmesiyle kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) bünyesinde hizmet vermeye devam ediyor.

TEKNİSYENLER BURADA YETİŞİYOR

Fakültede; havacılık elektrik elektroniği, uçak gövde-motor bakım, havacılık yönetimi ve pilotaj, hava trafik kontrol bölümlerinde eğitimler veriliyor. Fakülte sahip olduğu güçlü bakım tesisinin yanı sıra, 5 bin 700 kilogram altı hava araçlarının büyük bakımlarını yapabilme yeteneğine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Fakülte, hazırlamış olduğu özel eğitim programları ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, THY ve DHMİ Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan hava trafik kontrolörü, pilot ve hava aracı bakım teknisyenlerini yetiştiriyor.

İZMİR SELÇUK-EFES HAVAALANI IATA KODU: -, ICAO KODU: LTFB

İzmir, Selçuk’ta bulunan, yönetimi ve denetimi Türk Hava Kurumu’na (THK) ait olan Selçuk-Efes Havaalanı, 1993 yılında açıldığından bu yana ultralight uçuşlara, paraşüt atlayışlarına ve hem özel hem de ticari uçuş eğitimi faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. THK’nın, 49 yıllığına kendilerine tahsis edilen meydanın pilot yetiştirme kapasitesini yüzde 70 artırma hedefi bulunuyor. Bununla beraber dünyada paraşüt çalışmaları açısından hava şartlarına en uygun alanlarından birinin Selçuk-Efes Havaalanı olduğu ifade ediliyor. THK’nın ayrıca Ankara Etimesgut, Eskişehir İnönü, Antalya Karain havaalanları bulunurken, Erzincan’da da havacılık eğitim merkezi bulunuyor. Her yıl 65 bin gence havacılık kursu verilen bu yerlerde, paraşüt eğitimi, model uçak, yamaç paraşütü, planör, yelken kanat ve mikrolight eğitimleri veriliyor. THY ile yapılan anlaşma doğrultusunda, buralarda pilotluk eğitimi almış gençlerin ayrıca, mezun olduklarında THY’de işe girme öncelikleri de bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR