USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Haziran 2019 17:54

Karabatak: Sağlıkta yapay zeka önemli rol oynuyor

Philips Türkiye CEO'su Haluk Karabatak, sağlıkta yapay zekanın önemli rol oynadığını Platin'e açıkladı

Karabatak: Sağlıkta yapay zeka önemli rol oynuyor

Sağlık bakımı giderek kişiselleşiyor. Hastalıklarda hastalar için erken ve doğru teşhis çok önemli. Bağlantılı bir dünyada sağlık teknolojileri, teşhis ve tedavi süreçlerinin hem hasta deneyimi açısından hem de altyapısal anlamda daha verimli hale gelmesini sağlayacak. Akıllı cihazlar, yeni uygulamalar ve sağlık teknolojileri çözümleri sayesinde, insanlar henüz hasta olmadan hastalıklara karşı önlem alabilecek. Yapay zeka, bağlantılı dijital teknoloji çığır açan yenilikler ve fırsatlar sunuyor. Özellikle biyo-teknoloji ve yapay zeka bir araya geldiğinde birçok hastalığı önlemek veya erken teşhis etmek, kişiselleşmiş tedavilerle daha etkili ve hızlı iyileşme imkanı sağlamak ve de çok daha uygun koşullarla sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesi mümkün.

Tüm sağlık verilerinin dijitalleşmesi ve bulut üzerinden ulaşılabilmesi ile kişiler kendi sağlıklarını yakın bir zamanda çok daha iyi yönetebiliyor olacaklar. Yapay zeka sektörü bambaşka noktalara götürüyor. Buna bir örnek vermek gerekirse: Yoğun bakımda, yapay zeka destekli bağlantılı teknolojilerin kullanıldığı sistemlerden elde edilen istatistikler, bu alanda kat edilebilecek mesafeye işaret ediyor. Bu sistemler ile yoğun bakımlardaki ölüm oranları yüzde 20 oranında düşürülebiliyor. Aynı zamanda hastalar yoğun bakım ünitelerinde yüzde 30 oranında daha erken zamanda normal odaya geçiyor ve taburcu oluyor. Böylelikle maliyetler de yüzde 90’a varan oranda aşağıya çekilebiliyor. Sağlık alanındaki bu gelişmeler inanılmaz fırsatlar sunuyor ve heyecanlandırıyor.

AMACIMIZ 3 MİLYAR İNSANIN HAYATINI İYİLEŞTİRMEK

Bugün, tüm dünyayı ilgilendiren önemli sorunlarla karşı karşıyayız; çoğalan kronik hastalıklar, büyüyen ve yaş ortalaması artan bir nüfus, insanların ihtiyaçlarına bir an önce çare bulmayı ve bunu yaparken de artan maliyetleri düşürmeyi gerektiriyor. Teknoloji ve dijitalleşme de bu trendlerin en önemli parçası.  Bu doğrultuda değer odaklı sağlık sistemi ön plana çıkıyor. Philips olarak kuruluş yılımız olan 1891 yılından bu yana kadar hep kullanıcılarımızı düşünerek onlara katacağımız değer bilinciyle ürünlerimizi üretiyorduk. Amacımız 2030 yılına kadar yılda 3 milyar insanın hayatını iyileştirmek.

TÜRKİYE’NİN SAĞLIK DÖNÜŞÜMÜNE KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ

Türkiye’de önceliğimiz sağlık dönüşümüne katkıda bulunarak, çözüm üretmek. Bunu yapmak için üç önemli konumuz var:  

> Şu an Türkiye’de sağlık sektöründeki en önemli konulardan biri şehir hastaneleri… Biz de Türkiye’nin 2023 hedefleri ve sağlıkta dönüşüm stratejileri doğrultusunda başlattığı şehir hastaneleri projelerinde teknoloji çözüm ortağı olarak faaliyet gösteriyoruz.

> Dijital sağlık konusunda önemli adımlar atmak. Bunları yaparken her ülkenin ihtiyaçlarına çözüm olacak lokal yaklaşımlar izlemek. 

> Ayrıca Hükümetin gündeminde olan sağlıkta yerlileşme konusunda da katkıda bulunmak istiyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR