USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

02 Ağustos 2020 12:07

Kasapoğlu: E-Sporda kısa zamanda önemli mesafe katettik

T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, teknolojinin küresel rekabette öncelikli bir etken olduğunu belirterek, "Yazılım, robotik kodlama, yapay zeka ve dijital icatlar ile girişimler, bugünün dünyasını şekillendiren etkenler olarak öne çıkıyor. Endüstri 4.0’ın bile artık geride kaldığını, gündemin yavaş yavaş endüstri 5.0’a doğru hızla ilerlediğini görüyoruz" diyor. Kasapoğlu, Türkiye’nin e-sporda kısa zamanda önemli bir mesafe katettiğini de dile getiriyor.

Kasapoğlu: E-Sporda kısa zamanda önemli mesafe katettik

Bilinçli ve stratejik düzeyde doğru adımlar atıldığı takdirde, Türkiye’nin dijital oyun sektöründe global bir marka olma yönünde emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğini ifade eden T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, e-sporun; yazılımı, donanımı, markalaşmayı ve oyun geliştirme aktivelerini de içinde barındıran, büyüklüğü milyar dolarlarla ifade edilen dijital oyun sektörünün bir bileşeni olduğuna işaret ediyor. “Bu aktivitenin, Türkiye’nin dijital oyun pazarına da pozitif etkisi bir hayli fazla. Kullanan değil, üreten ülke olmak durumundayız. Gençlerimizin üretimini, projelerini desteklemeye hazırız” diyen Kasapoğlu, proje desteklerini önemsediklerinin altını çiziyor.

OLASI TEHLİKELER BERTARAF EDİLMELİ

E-sporun dezavantajlarından gençlerin korunması gerektiğini belirten Kasapoğlu, “Bu aktivitenin, oyunculara mental anlamda kazandırdıkları ve bilinçli bir şekilde icra edilmediği takdirde kaybettirdikleri var. Bizler, bütün aktivitelerde olduğu gibi, bu konuda da stratejik adımlar atmak ve olası tehlikelere karşı gençlerimizi korumak mecburiyetindeyiz” diyerek, madalyonun öteki yüzüne de işaret ediyor.

E-spor sektöründe pedagogların da bilişimciler kadar önemli olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, dijital oyun yarışlarının yaşandığı alana; 'e-spor mu yoksa e-oyun mu?' denilmeli ikilemine de değinirken, önce bu konuda uzlaşılması ve bu doğrultuda stratejiler üretilmesi gerektiğini savunuyor. Kasapoğlu öte yandan, hareket bilimciler ile pedagogların da en az yazılımcılar, bilgi işlemciler ve pazarlamacılar kadar bu sektörde söz ve irade sahibi olmaları sağlanılması gerektiğine de dikkat çekiyor.

DİJİTAL BAĞIMLILIĞA DİKKAT

Dijital bağımlılığın, e-sporun en önemli riski olduğuna dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Oyun satışlarında yaş kategorizasyonu ivedilikle hayata geçirilmeli, bu alana yönelik kurallar ve denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır. Ailelerde; dijital oyunla, e-sporla ilgilenen çocuklarıyla alakalı farkındalık artırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Bütün bu attığımız adımlar, dijital bağımlılığa karşı pozisyon almamız anlamını taşımaktadır. Nasıl ki futbol, basketbol, güreş gibi fiziksel aktivitenin ön plana çıktığı alanlarda sakatlanma riski varsa ve bu riski minimuma indirmek için çalışmalar yapıyorsak, e-sporun da en büyük riski, dijital bağımlılıktır. Dijital bağımlılıkla beraber gençlerimizi her anlamda tehdit eden, bağımlılığın her türlüsüyle son derece ciddi bir mücadele içerisinde olduğumuzun altını çizmek isterim.”

EN ÇOK OKUNANLAR