USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

12 Haziran 2019 17:07

Kerem Deveci: Elektriği, ürettiğin yerde tüket

Deveci Technology Inc. Kurucusu Kerem Deveci teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan bütün kurumları, gelecekte var olamayacaklarını Platin'e açıkladı

Kerem Deveci: Elektriği, ürettiğin yerde tüket

Dünya büyük bir hızla değişiyor. Aynı anda birçok işi yapamayan ve teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan bütün kurumlar, gelecekte var olamayacaklar. Bu yüzden biz planlarımızın tam ortasına teknolojiyi koyuyoruz ve geri kalanı etrafına inşa ediyoruz. Asıl amacım teknoloji üretmek ve genç arkadaşları bu yolda teşvik edebilmek. Umarım arkadan gelen nesil çok daha büyük işlere imza atar. Sadece para odaklı başarıya odaklanmayan ve insanların bize yüklediği rolleri yaşayacağım diye hayatını harcamayan bir nesil olmayı başarırlar. Bu konuda çok güzel örneklerimiz var aslında; Canan Dağdeviren, Oktay Sinanoğlu, Aziz Sancar ve daha niceleri… Onların motivasyonlarını kendimizde bulmamız gerek. 

İKLİM YARIŞMASINDA BİRİNCİ OLDUK

Küçüklüğümden beri teknoloji üreten bir şirket kurup bunu globale açmak istedim. SolarImpulse Foundation bizimle iletişime geçerek, kendi bünyelerinde olmamız için davette bulundu. Dünya genelinde 1000 efektif çözümden biri olarak SolarImpulse Foundation üyesiyiz ve global olarak ülkemizi temsil ediyoruz. Aklınıza hangi kanal veya sosyal paylaşım sitesi geliyorsa hepsinde paylaşıldık. Global alanda bilinirliğimiz, projenin insanlar tarafınan kabul gördüğünün en açık göstergesi. Geliştirdiğimiz ENLIL ile 44 farklı ülkeden katılımcının yarıştığı dünyanın en büyük iklim yarışması olan Climate Launchpad’de ülkemizi, İskoçya’da temsil ettik ve birincilik ile döndük. Avrupa, bu tarz projelerin önünü açıyor ve destekliyor.

KARAYOLLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DÖNÜŞÜYOR

Hayata geçirdiğim ENLIL, şehrin dinamiklerini kullanarak karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştüren, bunu yaparken de üzerinde bulunan sensörler ve akıllı platform sayesinde şehrin konforu ve güvenliğini sağlayan akıllı dikey eksenli rüzgar türbini projesidir. ENLIL, hem araçların ürettiği hem de doğal rüzgarları kullanarak enerji üretirken, aynı zamanda üzerine yerleştireceğimiz sensörler ve IoT platformu ile şehir içi sıcaklık, nem, rüzgar ve karbondioksit ölçümü yapacak. Yapılan ölçümler ile karbon ayak izi haritasını çıkartıp şehrin konforunu sağlarken, deprem izleme istasyonu ile de olası İstanbul depreminin tahminlerine veri sağlayarak şehrin güvenliğine de katkıda bulunmuş olacak.

ELEKTRİK ÜRETEN AKILLI YOLLARIN GELECEĞİ AÇILDI

Otonom ve elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle, elektrik üreten akıllı yolların da geleceği açıldı. Üreteceğimiz enerji direkt, seyir halinde giden araçları şarj ederek daha küçük bateriler ile daha uzun mesafeler gitmelerini sağlayacak. İsveç ve Almanya’da seyir halindeyken, araçları şarj eden yolları hizmete sokmaya başladılar bile. Avrupa’da enerji konusunda Local Grid politikasına dönüldü, yani ‘elektriği ürettiğin yerde tüket’. Enerji taşınması sırasında  yüzde 10 kayıp yaşanıyor, büyük ölçeklerde inanılmaz bir israf… Yerleşim yerlerine uzak olan karayollarına, enerji nakli ise çok zor bir işlem olduğundan, burada bizim sistemimiz devreye giriyor. Türbinimiz aynı zamanda otonom araçlar için birer referans noktası olacak. Onlarla konuşup daha güvenli ve optimum bir sürüş yapmalarını sağlayacağız. Böylece hem elektrikli araçlar hem de otonom araçlarla etkileşimi olan bir ürünü hayata geçirmiş olacağız. 

EN ÇOK OKUNANLAR