USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

10 Temmuz 2020 11:41

Kişisel eğlencemiz algoritmalardan sorulacak

Ne tür müzik dinlemekten hoşlanıyorsunuz? Film ya da dizi tercihlerinizde hangi kriterler öne çıkıyor? Kitap okurken, haberleri takip ederken ya da araştırdığınız bir konuya yönelik makaleleri incelerken farklı kaynaklardan faydalanabilmek adına nasıl bir strateji geliştiriyorsunuz? Aslında tüm bu sorulara verilecek yanıtlar, 21’inci yüz yılda giderek önem kazanan bireyselleşmenin, farklı bir ifadeyle kişiselleşmenin ipuçları... Bu ipuçlarını analiz edebilmek ise başlı başına bir eylem... Ve bu

Kişisel eğlencemiz algoritmalardan sorulacak

PLATİN TEMMUZ SAYISINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Algoritmanın eğlencesi, eğllencenin de algoritması aynı zamanda… Müzikten sanata, medyadan sinema endüstrisine kadar her alanda çok daha kişisel, tüketici verilerine dayalı ve hedef kitlenin beklentilerini çözümleyen stratejiler geliştirebilmenin sırrı, bugün yoğun biçimde hayatımıza etki eden algoritmalara yatırım yapmaktan geçiyor. Beğenileriniz elbette çok önemli. Ama bu beğenileri güncelleyen ve size ilgi alanlarınız doğrultusunda güncellemeler sunan algoritmalar, eğlence sektörünü de farklı bir boyuta taşıyor. Okuduğunuz haberin, izlediğiniz dizinin ya da dinlediğiniz albümün size kişisel bir öneri gibi sunulmasındaki aslan payı, aslında algoritmalara ait.

BÜYÜK VERİ VE ÖTESİ

Bu dijital çağda algoritmaların kusursuza uygun işliyor olmasındaki en önemli kavram ise kullacılar olan bizlerden elde edilmiş büyük veri ve bu verinin anlamlandırılması… Çünkü size kişisel olarak sunulacak algoritmalarda, bıraktığınız ayak izleri devreye giriyor. Kişiselleştirilmiş deneyimlerle karşılaşmak istiyorsanız; farklı platformlarda kendinizi tanıtmanız gerekiyor. Bu aşamadan sonra algoritmalar, sizi memnun edecek öneriler geliştirerek, kişiye özel deneyimi bir üst çıtaya taşıyor. Algoritma aslında yaşayan bir şey de aynı zamanda. ‘O platformda’ ne kadar varsanız, o kadar yaşıyorsunuz. Bıraktığınız ayak iziniz sonrasında sizin eğlence ritminizi şekilleniyor ve size uygun bir algoritma oluşturuluyor. Sevdiğiniz şarkıya bıraktığınız bir ‘like’, beğenmediğiniz bir filme bıraktığınız negatif bildirim, sizin evreninizi oluşturuyor.

BİREYSEL EĞLENCEMİZİN 1/4’Ü

Algoritmalar, eğlence sektörünün şu anda dörtte birine hükmeden bir yapıda. Yani size uygun bir filmin, dizinin, müziğin yüzde 25’e yakını, size algoritmalar tarafından sunuluyor. Peki bu işin geri kalan tarafı? Orada da yükseliş, yapay zekanın gelişimi ve insanla alakalı. 

Bu alandaki yatırımlar, önümüzdeki dönemde eğlence sektöründe algoritmaları daha öne çıkaracağı gerçeğini önümüze sunsa da, son tahlilde verilecek kararların tamamı sizin olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR