USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

12 Aralık 2019 16:18

Lüks pazarını şekillendirecek 7 makro trend

Bain&Company’nin, '2019 lüksün geleceği’ odaklı raporuna göre 2025’e kadar lüks pazarını şekillendirecek yedi makro trend bulunuyor

Lüks pazarını şekillendirecek 7 makro trend

01 I Çinli tüketiciler, özellikle Çin'de alışverişi artıracak: 2025 itibariyle Çinli tüketiciler global pazarın yüzde 46’sını oluşturacak (2018’de %33) ve alımlarının yarısını yurt içinde, yani Çin’de gerçekleştirecekler.  (2017’de % 24)

02 I Dijital her satışta etkili olacak: 2025 itibariyle internet kanalı, pazar değerinin yüzde 25’ini oluşturacak. (Bugün %10). Lüks alımların yaklaşık yarısı, değer zincirindeki yeni teknolojiler sayesinde dijital olarak gerçekleştirilirken çevrimiçi etkileşim, dijital alımların neredeyse tamamını etkileyecek.

03 I Geleceğin mağazasını dağıtım ağı konsolidasyonu belirleyecek: Fiziksel mağazalarda trafiğin azalması, bugüne kadar müzik, kitap ve tüketici elektroniği sektörlerinde olduğu gibi dağıtım ağlarının konsolidasyonuyla sonuçlanacak. Mağazalar basit bir satış noktası olmaktan çıkıp tüketiciyle bağlantının gerçek adresi olacak.

04 I Genç tüketicilerin etkisi artacak: Önümüzdeki yıllarda lüks pazarındaki büyümeyi ağırlıklı olarak genç tüketiciler sağlayacak. 2025’teki pazarın yüzde 55’ini oluşturacak Y ve Z kuşakları, bugünden o tarihe kadar pazardaki büyümenin yüzde 130’unu sağlayarak yaşlanan kuşakların alımındaki azalmaları dengeleyecek.

05 I Kültürler ve alt kültürler, tüketim trendlerini yönlendirecek: Lüks tüketimde dini, etnik, diğer kültürler ve alt kültürler giderek önem kazanacak. Lüks markaların piyasada kalabilmek için bu grupları görmesi ve taleplerini dinlemesi gerekecek.

06 I ‘Tek kişilik pazarlara’ hizmet veren tek pazar: 2025 itibariyle markaların rekabet sınırları keskinliğini kaybedecek. Standart büyüme modeliyle markaların ya bir kategoride uzmanlaşması ya da çeşitli ürün ve hizmetlere genişlemesi olgusu, şirketlerin her bir tüketicinin benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için birbiriyle yarıştığı bir durumu ortaya çıkaracak.

07 I  Çeviklik nakittir: FAVÖK marjı 2017’de yüzde 19 iken; 2018’de yüzde 20’ye yükselerek kârlılıkta artış trendini doğruladı. Ancak dijital devrimin markalarda kâr ve zarar dengesini etkilemeye devam etmesi nedeniyle kârlılık stabil hale gelecek. Markaların kârlılık düzeylerini korumak için daha çevik olması gerekecek.

EN ÇOK OKUNANLAR