USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

22 Aralık 2020 11:46

M. Rifat Ok: Madenciliğin dijitalleşmesiyle Türk şirketler rekabet avantajı sağlayacak

Wipelot CEO'su M. Rifat Ok "Madenciliğin daha verimli bir hale dönüştürülmesi için ileri teknolojik çözümlere yani dijitalleşmeye ihtiyacı var. Bu noktada, madencilik şirketlerinin teknolojiye yapacağı her yatırım, sektörde bir adım daha öne çıkmalarına olanak tanıyacak" dedi.

M. Rifat Ok: Madenciliğin dijitalleşmesiyle Türk şirketler rekabet avantajı sağlayacak

Madencilik sektörü sahip olduğu yüksek katma değer ve istihdam kapasitesiyle Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yerini alıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de madencilik sektörü gelişimini sürdürüyor. Endüstri 4.0 ile birlikte başlayan dijitalleşme, her sektörde olduğu gibi madencilik sektöründe de kendini gösteriyor. Özellikle son yıllarda; nesnelerin interneti (IoT), endüstriyel IoT (IIoT), dijital dönüşüm, akıllı madencilik ve süreç optimizasyonu gibi birçok kavram sıklıkla konuşulmaya ve kullanılmaya başladı. Kısacası; madenciliğin daha verimli bir hale dönüştürülmesi için ileri teknolojik çözümlere yani dijitalleşmeye ihtiyacı var. Bu noktada madencilik şirketlerinin teknolojiye yapacağı her yatırım, sektörde bir adım daha öne çıkmalarına olanak sağlayacak. Pek çok sektöre hammadde sağlayan madencilik sektörünün dijitalleşmesiyle birlikte, Türk şirketlerinin de rekabet avantajı kazanacağını söyleyebiliriz.

MADENLERDEKİ İŞ SÜREÇLERİNİN DAHA KONTROLLÜ VE KOLAY İLERLEMESİNE İMKAN TANIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine göre en tehlikeli iş kolları arasında yer alan madencilik sektöründe çok sayıda iş kazası gerçekleşiyor. Akıllı madencilik çözümleri ile çalışanların konumu, durumu ve ortamdaki değerler başta olmak üzere tüm operasyonların anlık olarak izleniyor ve bu sayede süreçler daha güvenli hale geliyor. Wipelot olarak biz de endüstriyel IoT çözümlerimiz ile maden ortamlarında riskli durumların oluşmasını engellemeye destek oluyoruz. Kuruluş tarihimiz olan 2005 yılından bu yana dijital dönüşümün temelini oluşturan gerçek zamanlı kişi, ekipman ve ortam izleme alanlarında yazılım, donanım ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Aktif Radyo Frekanslı Tanıma (RFID) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinden faydalanarak geliştirdiğimiz gerçek zamanlı konum belirleme sistemimiz ile madenlerdeki iş süreçlerinin daha kontrollü ve kolay ilerlemesine imkan tanıyor ve kilometrelerce karelik büyüklükteki maden ocaklarında güvenle çalışabilme olanağı sunuyoruz.  

Wipelot’u telsiz ve telefon iletişimi gerektirmeyen elektronik iş güvenliği ürünü olarak da tanımlamak mümkün. Bu teknoloji ile çalışanların yaşadığı olası bir tehlike veya kaza anında hareketsizlik, darbe veya düşmeyi algılayarak alarm sistemini devreye sokuyor ve işçinin yerini belirleyerek acil duruma hızla müdahale edilebilmesini sağlıyoruz. Çalışanlar, ihtiyaç halinde taşıdıkları cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım talebinde de bulunabiliyor. Ayrıca ham petrol ve doğal gaz sektörü için kritik öneme sahip olan iş ortamının nem, sıcaklık, gaz gibi değerlerinin artması veya azalması durumunda olayı anlık olarak bildiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR