USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

24 Nisan 2019 16:44

Mermer ve doğal taşta markalaşma dönemi

Türkiye, jeolojik yapısı sayesinde bugünkü bilgilere göre 650’den fazla çeşit ve desende zengin doğal taş kaynaklarına sahip. Özellikle son dönemde mermer üretiminde, klasik mermer üretim yöntemlerinin değişmeye başlaması, nitelikli iş gücü ve ileri teknolojiye dayanan modern üretim yöntemlerinin daha çok kullanılmaya başlanması, büyük firmaların yapmış oldukları yatırımlarla birlikte bütünleşmiş üretim yapan tesislerin de devreye girmesiyle işlenmiş mermer üretiminde büyük artış kaydedildiği d

Mermer ve doğal taşta markalaşma dönemi

Uzun zamandır sektörün en büyük sorunu olan markalaşmada artık yeni bir sayfa açan Türk mermer ve doğal taşçıları, ‘Turkish Stones’ mottosu altında yurt dışındaki etkinliklerde yer almaya devam ederken, bu motto paralelinde Türk mermer ve doğal taşının kalitesini tüm dünyaya yeniden anlatacak. Buradaki en önemli noktaların başındaysa hammaddenin üretilmesinden çok, işlenmiş mermerin ihracatı gelecek. Dünyada işlenmiş mermerde yüzde 25, blok mermerde yüzde 33 paya sahip olan Türk mermercileri, işlenmiş mermer ihracatını artırmasıyla, pazarın durumuna göre 5 ila 10 kat daha fazla katma değeri ülkemize kazandıracak. Sektör, böylece 2023 hedeflerine de koşar adım ilerleyecek.
 
TASARIM VE İNOVASYONLA FARK YARATILACAK

2017 yılında 2.05 milyar dolar olan mermer ihracatı geçtiğimiz yıl küçük bir düşüşle 1.91 milyar dolara gerilemiş olsa da bu düşüşü konjonktürle açıklayan sektörün uzmanları, 2019 yılında Türkiye’nin mermer ve doğal taşta güçlü konumunu muhafaza edeceğini dile getiriyor. Bu doğrultuda yeni pazarlara ulaşma çabasında olan sektör, farklı coğrafyalarla da Türk mermer ve doğal taşını tanıştırırken, tasarım ve inovasyonla dünya mermer pazarına damga vurmaya hazırlanıyor. Kısacası mermer ve doğal taş sektörü 2019 yılında da büyümeye devam ederken, yurt dışında markalaşma çalışmalarında da vites yükseltiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR