USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Ocak 2020 12:56

'Metal yakalılar' yönetime geliyor

Beyaz yakalılar ve mavi yakalılar. İş hayatını konuşurken genelde bu iki kavramı göz önüne alıyoruz. Şimdiyse bu iki kavramın yanına yeni bir ekleme daha yapıldı: Metal yakalılar

'Metal yakalılar' yönetime geliyor

Bilindiği üzere beyaz yakalılar bedensel efordan ziyade zihinsel güçle masa başında çalışan, memurdan yöneticiye kadar geniş bir skalayı kapsıyor. Mavi yakalılar ise el emeğine ve bedensel güce dayalı işçileri ele alıyor. Yakın zamanda iş hayatına metal yakalıların girdiğine şahit oluyoruz. Yapı olarak biraz soğuk bir isim olsa da, metal yakalılar, tahmin edileceği üzere iş dünyasındaki robotları kapsıyor. Üstelik bu robotlar, yönetim kuruluna da girmeye başladı.

ROBOTLAR YATIRIMA YÖN VERİYOR

Tarihte ilk defa yapay zekaya sahip bir robot, yönetim kurulu üyesi seçildi. Hong Konglu yatırım firması Deep Knowledge Ventures (DKV), VITAL isimli robotu yönetim kurulu üyesi olarak seçtiğini açıkladı. Yaşlanmaya bağlı oluşan hastalıklar için ilaç üreten ve tıp projelerini iyileştirmeyi amaçlayan firmalara sermaye sağlayan Hong Konglu şirket VITAL'i, İngiltere menşeli Aging Analytics’ten satın aldı. Hangi firmalara yatırım yapılması gerektiğine dair önerilerde bulunmak üzere kodlanan robot, şimdiden iki yatırıma ön ayak oldu. DKV Yönetim Kurulu Üyesi Dmitry Kamisnky, toplantılara VITAL’in analitik görüşlerini alarak başladıklarını belirterek, “Robot üyemiz sadece mantıksal kararlarla hareket ediyor. Bunu, insanların sezgileriyle birleştirip yatırıma karar veriyoruz” yorumunda bulunuyor.

SİYASİ YÖNETİMLERDE DE YER ALACAKLAR

Günümüzde robotlar, daha çok tüketici odaklı ürünlerle hayatımızda yer alıyor. Ancak yapay zeka destekli robotlar ile bu durum çok daha farklı bir hal alacak gibi görünüyor. Bilgisayar bilimleri profesörü David Levy, robotların gelecekte hayatımızda neleri değiştireceğine yönelik yeni tahminlerde bulundu. Robotların sadece rutin işleri devralmakla kalmayacağın söyleyen Levy, gelecekte insanların robotlar tarafından yönetilmeyi tercih edeceğini söylüyor. Levy’e göre vatandaşlar, yapay zekaya sahip bir robot tarafından yönetilmeye daha fazla güven duyacaklar. Bu yapay zekalı robotlar, çok da uzak olmayan bir gelecekte siyasi yönetimlerde de söz sahibi olacak.

ÇALIŞANLAR DA GÜVENİYOR

Yakın zamanda Oracle ve Future Workplace tarafından gerçekleştirilen araştırmada, robot çalışanlar ve robot patronlar konusu ele alındı. 
ABD’de gerçekleştirilen araştırmaya, bin 320 insan kaynakları yöneticisi ve çalışanlar katıldı. 

Araştırmanın sonucuna göre;

• Çalışanların yüzde 93’ü robot patronlarından alacakları talimatlara güveneceklerini belirtiyor.
• Çalışanların yüzde 59’u yapay zekanın işlere dahil olmasının operasyonel verimliliği iyileştireceğini düşünüyor.
• Çalışanların yüzde 50’si yönetim katında daha çabuk karar alınacağını savunuyor.

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR