USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

24 Mart 2020 12:56

Nejla Güvenç: Tamamen 'Made In Turkey' olan bir yolculuğa başladık

Moda Tasarımcısı ve Nej Marka Kurucusu Nejla Güvenç, inovasyon hikayesini ve gelecek planlarını Platin'e anlattı

Nejla Güvenç: Tamamen 'Made In Turkey' olan bir yolculuğa başladık

Kariyerimdeki en yenilikçi yaklaşımım aslında markamın temelini de oluşturuyor. Toplumda genel algı olarak modanın sadece tüketimle adlandırılması memnun olmadığım bir soruna işaret ediyordu. Moda gelip geçici bir kavramı ifade eder gibi görünse de günümüzde modayı sürdürülebilir hale getirmek çok önemli. Moda endüstrisi, petrolden sonra dünyayı en çok kirleten ikinci endüstri ve iklim değişikliğinin yüzde 8’inden sorumlu gösteriliyor. Her şeyden önce doğal olmayan, vücutla bütünlük sağlayamayan, nefes aldırmayan malzemeleri bedene ve dünyaya zarar verdiğini bile bile kullanmayı anlayamıyorum. Türkiye’nin önde gelen markaların tasarım ekibinde yer aldıktan sonra kendi hikayemi ve hayallerimi gerçekleştirmek istedim. Ekolojik süreçler ve sürdürülebilirlik kavramları trend haline bile gelmeden ‘ekolojik serüven’ olarak çıktığım yolculuğumda ‘organik’ malzemeler kullanarak, sürdürülebilir tasarımlar ile dünyadaki karbon ayak izimizi azaltarak daha iyi bir gelecek için 2001’de Nej’i yarattım. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA İLE NOVATİF SÜREÇLER

Bu süreçte, benim ve markam için en önemli kırılma noktası ise tedarikten başlayarak nihai tasarıma kadar, süreç ortaklarımı ve üçüncü parti tarafları doğru belirleyebilme yaklaşımım oldu. Organik pamuk üretiminde dünya liderlerinden olan ülkemizin doğal kaynakları ve sanayi gücünü araştırarak tamamen ‘Made in Turkey’ olan bir yolculuğa başladık.

Sürdürülebilir modanın geçici bir moda olarak kalmayıp hem üretici hem de tüketici için kalıcı bir yaklaşıma, hatta hayat tarzına dönüştürülmesi, bireylerin ve toplumların ilerlemesi adına katma değer sunacak. Bu kapsamda, modanın öncü rolü, inovatif gelişmelerle de desteklenecek. Tüketicilerin yüzde 33’ü, hayata karşı duyarlı markaları tercih etmeye başladı. Globalleşen piyasa şartlarında, yenilikçi moda akımlarının da sosyal, kültürel ve ekonomik alanda desteklenmesi inovatif süreçleri de hızlandıracak. Stella McCartney, Vivienne Westwood, Marni, Karen Walker, Camper, Osklen ve Nike sürdürülebilir tasarımlarla dikkat çekiyor. Daha sürdürülebilir ürün, tedarik zinciri ve üretim operasyonu gibi başlıkların yanı sıra çalışanlarını da güçlü kılmayı hedefleyen J. Crew Group, artık Fair Trade US ile iş birliği yaparak kıyafet üretimini belli miktarlarda tutmaya çalışıyor. Zira mutlu ve adil bir çalışma ortamının, evlerdeki ve topluluklardaki yaşantıyı da olumlu etkileyeceğini iyi biliyorlar. 

EN ÇOK OKUNANLAR