USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

24 Nisan 2019 17:26

Nizipoğlu’ndan maden sahası atağı

Bir süre önce kurduğu Nimaş ile madencilik sektöründe yeni bir soluk getirdiklerini söyleyen Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, 10 adet maden sahası aldıklarını açıkladı. Nimaş öncelikle arama ve çıkarma ruhsatlı sahalarla anlaşma yapacakken, bu alanların rezerv tespiti yapıldıktan sonra ekonomik durumuna göre değerlendirecek

Nizipoğlu’ndan maden sahası atağı

iziplioğlu Holding, madencilik sektöründe adımlarını hızlandırdı. Holdingin yönetim kurulu başkanı Ömer Niziplioğlu, Aralık 2018’de kurdukları Nimaş ile Türkiye’de madencilik faaliyetlerinde yeni bir soluk yaratmayı planladıklarını kaydetti. Niziplioğlu, “Şu anda Antalya, Kayseri ve Konya’da beş altın ve beş doğal taş maden olmak üzere 10 adet maden sahası satın aldıklarını duyurdu. Şirket, altın, bakır, gümüş, krom başta olmak üzere bir dizi madenin çıkarılması ve işlenmesine yoğunlaşacak. Rezerv tespitlerinin uluslararası standartlarda yapılmasının ardından borsaya açılmayı da hedeflediklerini kaydetti.

Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin Türkiye'de bulunduğunu söyleyen Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, bunların bugünkü piyasa değerinin trilyonlarca dolar olduğunu söyledi.

GELİR GEREKENİN ALTINDA

Türkiye’de yer altında bulunan en yüksek maden rezervi dolomit. İçinde kalsiyum karbonat ve sodyum karbonat barındıran ve bu özellikleri yüzünden cam ve seramik endüstrisinin vazgeçilmezleri arasında yer alan dolomit, nadir ve çok değerli bir kireç taşı olarak biliniyor. Bu madeni sırasıyla mermer, linyit kömürü, kaya tuzu, bor, ponza, blister, bakır cevheri izliyor. Altın da Türkiye’de yüksek rezerve sahip madenler arasında. Türkiye’nin toplam yer altı maden kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin trilyonlarca dolar olduğunu belirten Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, “Maden zenginiyiz ama madenlerden gelirimiz maalesef çok düşük. Madenlerde yıllık gelirimizin 40-50 milyar dolara ulaşması gerekiyor. Yüzlerce sahanın ruhsatı var fakat rezerv tespiti ve işletmesi bulunmuyor” dedi.

HER MADEN İÇİN FON

Bir süre önce kurduğu Nimaş ile madencilik sektörüne yeni bir soluk getirdiklerini hatırlatan Ömer Niziplioğlu, Nimaş’ı kurma amaçlarının, güç olan finansmana erişimi kolaylaştırmak ve kaynak çeşitliliğini artırmak olduğunu söyledi. Niziplioğlu, şunları aktardı: “Ülkemizde verimsiz çalışan veya hak ettiği yere gelemeyen madenciliğe öncülük edip uluslararası standarda çıkarıp uluslararası yatırımcı ve ortak bulmak için Nimaş’ı kurduk. Nimaş öncelikle arama ve çıkarma ruhsatlı sahalarla anlaşma yapacak. Bu alanların rezerv tespiti yapıldıktan sonra ekonomik durumuna göre değerlendirecek. Hem Türkiye’de hem yurt dışında tanıtımı yapılacak bu sahalara yatırımcı çekmeyi amaçlıyoruz. Rezerv tespiti yapılıp ekonomik değeri ortaya konulan madenleri ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyoruz. Her maden için bir fon kurulacak, yatırımcılarla oturup durumu anlatacağız. Son olarak da tüm madenlerin ekonomik değerini borsaya taşımak istiyoruz. Bu da, ulusal borsa değerimizin çok daha değerlenmesi ve ülke olarak zenginliğimizin artması anlamına geliyor.”

EN ÇOK OKUNANLAR