USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 14:11

Okutur: Yeni rekorlara imza atıyoruz

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Haluk Okutur, Platin Kasım sayısına ihracatı değerlendirdi ve yeni dönem hedefleri açıkladı

Okutur: Yeni rekorlara imza atıyoruz

1-İhracatcı Birliğinizin ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine katkıda bulunan son dönem faaliyetleri nelerdir?

Özellikle hedef rotayı Latin Amerika olarak belirleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), rekor ihracata imza atarak,  1,42 milyar dolar ile en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birlik oldu. 2018 yılı Eylül ayında 151 milyon dolar olan ihracat, 2019 yılında 172 milyon dolara yükseldi. İHBİR olarak 2019 yılı ile birlikte faaliyetlerimizi daha da hızlandırıp yoğunlaştırdık. Yılın başından itibaren Almanya, Rusya Federasyonu, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde milli katılım fuarı organizasyonları düzenledik. Bunun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Panama, Brezilya, Tayland, Çin ve Avustralya’da gerçekleştirilen gıda fuarlarına info stantlarla katılarak ülkemizi, birliğimizi ve üyelerimizi bu fuarlarda temsil ederek Türk gıda sektörünün tanıtımlarını gerçekleştirdik.

Fuar katılımlarımıza ek olarak yıl içerisinde Şili, Kolombiya, Arjantin, Venezuela, Panama, Paraguay, Almanya ve Rusya Federasyonu’ndan getirdiğimiz büyük ve prestijli firmaların temsilcileri birçok alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Alım heyetleriyle üyelerimizin yurtdışından satın almacılar ile doğrudan görüşmelerini sağladık.

2-Öne çıkan rakam, işbirlikleri, yeni  pazarlar ve yıldızı parlayacak bölgeler hangileridir?

Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerini gerçekleştirmek ve daha katma değerli hale getirmek amacıyla İHBİR çalışmalarını sürdürüyor. Tüm dünyada 150 milyondan fazla firma bilgisinin yer aldığı veri tabanı ile birliğimizin gerçekleştirmiş olduğu iş birliği sayesinde, ihracatçı üyelerimiz,  hedeflenen firmalara ilişkin etkin listeler oluşturabilecekler. Tedarikçilerin finansal durumlarını öğrenerek daha verimli anlaşmalar yapıp, satış ve pazarlama verimliliklerini artırabilecekler. Ayrıca bu listeler devamlı güncellendiği için, gelişmelerden anında haberdar olabilecekler.

ITE Turkey tarafından bu yıl 27’inci kez düzenlenen gıda sektöründe ihracatın artması ve uluslararası iş birlikleri için en önemli fuarlardan biri olan WorldFood İstanbul ile yapmış olduğumuz iş birliği anlaşması neticesinde de ihracatçı firmalarımızın yurt dışı pazarlara açılarak üyelerimize yeni fırsatlar sunulmasını hedefledik. Yapmış olduğumuz her anlaşma ve iş birliğindeki temel amacımız ülkemizin ihracatını 2023 hedef ihracatına yaklaştırmak ve hedefi 2 katına çıkararak büyük ilerleme kaydetmektir. 1940 yılında kurulan ve bu sayede “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk İhracatçı Birliği” olma unvanını taşıyan birliğimiz, kuruluş felsefesinin gereğini yerine getirerek, üyelerini desteklemeye her zaman devam edecektir.

3-İhracatçı Birliğinizin 2020 hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?

Dünya da ticaret hacmi 2 trilyon dolar civarında seyretmektedir. Ülkemizin bu ticaretteki payı 20 milyar dolar civarında yani binde biri kadardır. Böyle bir arenada, ihracatçılarımızın kendilerine ve ürünlerine güvenerek dünya pazarlarına açılmaları ve Türkiye’yi temsil etmeleri gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızın sahip olacakları özgüven ve gösterecekleri özveriyle ülkemizin daha da kalkınarak gelişeceğinden ve hedeflenen rakamlara ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yoktur.

İHBİR, 2019 Eylül ayı ihracat raporuna göre, 2018 yılında 151 milyon dolar olan ihracat, 2019 yılında 172 milyon dolara yükseldi. Birliğimiz yüzde 13.6'lık yükselişiyle ihracatını en fazla artıran birlik oldu. Bu doğrultuda yükselen grafik çizmeye devam eden İHBİR, rekor kıran ihracatını artırmaya yönelik ortak çalışmalarına, 2023 ihracat hedefini gerçekleştirene kadar devam edecektir.

Uluslararası arenada Türkiye'nin gücünü ve algısını daha da artırmak amacıyla istikrarlı çalışmalarına devam eden birliğimiz, tüm iş insanlarımızın özverili çalışmalarıyla ihracatımızı 2 katına çıkararak hedefine ulaşması yolunda katkı sunmaya devam edecektir.

4-Son olarak sektör ve ihracatçı birliğiniz ile ilgili eklemek istedikleriniz

Latin Amerika’nın en prestijli firmalarının sahipleri ve ihracat müdürleri ülkemizi ziyaret ederek, Türk firmalarıyla buluşuyor. Ekonomimiz açısından büyük önem arz eden alım heyeti programlarında İHBİR olarak Ankara ziyaretimizde de Ticaret Bakanımız Sn. Ruhsar Pekcan’ın da dile getirdiği gibi hedef rotamızı Latin Amerika olarak belirledik. Birliğimiz üyesi firmalarla, yabancı firmalar arasında ikili görüşmelerin gerçekleşmesi sonucunda, önemli ve büyük hacimli iş birlikleri doğuyor. Yılsonunda alım heyetlerimize katılan en iyi firmaları seçerek,  ‘VIP Alım Heyeti’ gerçekleştirmeyi de planlıyoruz.

Türkiye'nin ihracat hacmini ve ülkemizin dünyadaki itibarını artırmak ve daha katma değerli hale getirmek amacıyla, alım heyetlerine büyük önem veriyoruz.

 

EN ÇOK OKUNANLAR