USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

23 Aralık 2020 03:42

Olgaç Artam: Müzayedeler dijitalleşiyor

Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam "Salon müzayedelerimize 250-400 kişilik bir katılım olurken; internet müzayedelerimiz, 25 bin ziyaretçi ve yedi bin aktif katılımcı ile gerçekleşiyor" dedi.

Olgaç Artam: Müzayedeler dijitalleşiyor

Müzeler, geleneksel fuarlar, salon müzayedeleri, önemli sergiler gibi birçok etkinliğin internete taşındığı bir süreçteyiz. Sanatçıların ve sanat kurumlarının zorlandığı salgın dönemine rağmen sanat kendine yer bulmaya devam ediyor. Geleneksel sanat koleksiyonculuğu devam ederken internetle büyüyen neslin alım gücüne kavuşmasıyla sanat toplumda yaygınlaşıyor. Online müzayedeler, hızla gelişiyor ve piyasayı büyütüyor. Yakın gelecekte salon müzayedeleri tamamen kalkmasa bile online’a entegre olmuş sistemler göreceğiz. Sanatın geleceğinde, blockchain teknolojisinin büyük önem taşıyacağına inanıyorum. Sotheby’s ve Christie’s, büyük salon müzayedelerini online yaptılar ve büyük başarı elde ettiler. Dört şehirde aynı anda aynı müzayede hem online hem de salon olarak hibrit yapıldı. Diğer yandan eğitimde olduğu gibi sanatta da sunumlar, dijital ortamda geniş kitlelere ulaşmaya başladı. Bu ilgi artışını, internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz müzayedelerde net bir şekilde görüyoruz. 

SATIN ALMADAN ÖNCE İYİ ARAŞTIRMA YAPILMALI

Dünyada sanat her zaman bir yatırım aracı olarak görüldü ve görülüyor. Ekonominin temel kurallarından arz-talep dengesi, bu piyasada da en geçerli kuraldır ve yatırım fırsatı olabilir. Fakat biz her zaman koleksiyoncuların keyif aldıkları, paylaşmak isteyecekleri bilinçli bir koleksiyon oluşturmalarını arzuluyoruz. Yatırım için bir-iki tablo ile başlayan merak, kısa sürede özel bir koleksiyona dönüşebiliyor ve müzelerin temel taşlarını oluşturabiliyor. Önerim, bol bol araştırma yapmaları. Eserlerin geçmiş satış fiyatlarına ulaşarak piyasa hakkında net bir bilgiye sahip olabilirler. Eserleri, müzayede öncesi yakından görmeyi mutlaka tavsiye ediyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR