USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 14:35

Önder: Latin Amerika pazarlarını radarımıza aldık

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, Platin Kasım sayısına ihracatı değerlendirdi ve yeni dönem hedefleri açıkladı

Önder: Latin Amerika pazarlarını radarımıza aldık

1-Sektörünüzün ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine katkıda bulunan son dönem faaliyetleri nelerdir?

Son 9 aylık verilere göre Türk ev ve mutfak eşyaları ihracatı 2018 yılında yakaladığı 2.49 milyar dolarlık performansını 2019 yılı sonunda yüzde 15 iyileştirerek 2.9 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. Global ölçekte baktığımızda bu yaklaşık yüzde 2.3’lük bir pazar payına denk geliyor.

2-Öne çıkan rakam, işbirlikleri, yeni  pazarlar ve yıldızı parlayacak bölgeler hangileridir?

Ocak ayında Kuzey Afrika ile başlayan maratonumuz, Mart ayında İngiltere, Nisan ayında Fildişi Sahili ile devam etti. Ayrıca bu yıl 3.cüsünü gerçekleştirdiğimiz Invitation Only etkinliğimizi 2019 yılı Mayıs ayında Avrupa, Haziran ayında ise Latin Amerika’ya taşıdık.

Invitation Only etkinliğimizi Kasım ayında yine İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Tüm bu faaliyetlere ek olarak 2018 yılında olduğu gibi 2019 Ekim ayında da Hong Kong’da sektörün en büyük fuarlarından Mega Show fuarına katılım gerçekleştireceğiz. Devamlı olarak alternatif pazarları zorlamak için yeni stratejiler geliştiriyoruz. Bu kapsamda hedef odaklı ticaret heyetleri düzenlemeyi sürdüreceğiz.

3- Sektörünüzün 2020 hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?

Geçtiğimiz yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Invitation Only etkinliğimiz artık hem iç pazardaki üretici firmalarımız hem de yurt dışındaki önemli ithalatçılar tarafından kabul gören, sektörün ülkemizdeki en elit organizasyonu haline geldi. Bunu bu yıl bizlere ulaşan katılım başvurularından ve yurt dışında iletişimde olduğumuz alıcılar ile yaptığımız temaslardan da anlayabiliyoruz. Bildiğiniz gibi biz B2B odaklı ve özel davetlerle, önceden belirlenmiş ikili iş görüşme randevularına dayanan bir konsept geliştirdik. Türkiye’de ilk kez EVSİD tarafından hayata geçirilen bu organizasyonda üretici ve alıcılar iki gün boyunca bire bir görüşmeler gerçekleştirebiliyor, sosyal aktivitelerde kaynaşma imkanı yakalıyor ve çoğu kez ticari bağlantılar ile sonuçlanan birlikteliklere imza atıyorlar. Etkinliğimize katılan alıcılar bağımsız komitemiz tarafından titizlikle inceleniyor ve gerekiyorsa elemeden geçiriliyor, hem toptan hem de zincir mağaza kanalının dengeli bir şekilde davetlerine özen gösteriliyor. Her şeyden önemlisi ticari kaygı gütmediğimizden gerçekten bu etkinliğin kendileri için faydalı olacağını düşündüğümüz firmalarımızın görüşmelere katılması için çaba gösteriyoruz.

EVSİD olarak önümüzdeki dönemde de ihracatımızı artırma konusunda yeni ve farklı pazarlara yönelik faaliyetlerimizi arttırarak devam edeceğiz. 2020 için Afrika, AB, Uzakdoğu ve Latin Amerika pazarlarını radarımıza aldık.

4-Son olarak eklemek istedikleriniz

EVSİD 4 yıllık serüveninde hep ezber bozan bir anlayışla hem farklı pazarlara hem de farklı etkinliklere imza atmayı başardı. Kolay kolay altından kalkılamayacak, finansman açısından birçok yapının cesaret edemeyebileceği büyük organizasyonları, üyeleri ve Ticaret Bakanlığı’nın destekleri sayesinde gerçekleştirdi. Latin Amerika ve İstanbul’da gerçekleştirdiği Invitation Only etkinlikleri İhracatçı Birlikleri tarafından örnek alınarak başarı ile uygulandı. Hepsinden önemlisi tüm etkinliklerimizde sektörümüzü yanımıza alarak çalışmalarımızı birlikte kurguladık ve olumlu sonuçlarını birlikte aldık. Bu nedenle önümüzdeki dönemde sektör ihracatımızı daha da artırmak, katma değeri yükseltmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen URGE projelerimiz sayesinde markalaşma ve endüstriyel tasarım konusunda çalışmalar planladık. Ticaret Bakanlığımızın destekleri sayesinde üyelerimizin tasarım ve pazarlama alanlarını geliştirmelerini ve bu sayede birim ihracat değerlerimizi artırmayı hedefledik.

Sektörümüz bugüne kadar hep satış odaklı büyüdü ancak geldiğimiz noktada firmalarımız pazarlamanın, üretimde teknoloji, tasarım ve inovasyonun ne derece önemli olduğunu daha net kavramaya başladı. Bu açıdan EVSİD olarak üretim aşamasında firmalarımızı tasarım ve inovasyon konusunda farlı projelerle desteklemeye çalışırken diğer taraftan da markalaşma ve yurtdışı pazarlama konusunda yönlendirmeye odaklanıyoruz.

 

EN ÇOK OKUNANLAR