USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Haziran 2019 17:46

Öney: Teknolojide kadın istihdamı artacak

Öney: Teknolojide kadın istihdamı artacak

Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir kadın girişimci olarak 360+ Media Interactive isimli, dijital mobil strateji ve ürün servisleri veren, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi ezber bozan teknoloji alanlarında projeler üreten, şirketlerin dijital dönüşümlerinde stratejik yol göstericileri ve danışmanları olarak yanlarında duran bir şirketin sahibiyim. İlk kariyer başlangıcım olan turizm sektöründe; insan ilişkileri, kriz ve risk yönetimi, hızlı karar ve hareket kabiliyeti ve hızlı değişimde başarılı sonuçlar alabilecek çalışmaları planlamakta ve uygulamakta kendimi çok geliştirdim. İnternetin ve mobil erişimin başlangıç yıllarında, bu dönüşümde yolu çekenlerden olmam gerektiği düşüncesiyle telekomünikasyon sektöründen gelen iş teklifiyle Turkcell’de çalışmaya başladım. Fütürist yapım sebebiyle geleceğimizi değiştirecek cihaz ve altyapı devrimi, bulut teknolojiler, veri analitiği, mobil erişim gibi heyecanımı, motivasyonumu artırıp dünyada son dönemde hayatımıza giren ve yeni yeni olgunlaşan ama yakın zamanda tüm hayatımızı kökten değiştirip devrim niteliğinde çok büyük bir farklılık yaratacak olan artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcı, nano teknolojiler, nesnelerin interneti ve tabii en önemlisi yapay zeka ve büyük veri konularında uzmanlaşmaya itti. 2011’de kendi ajansımı kurdum. 2014’te artırılmış gerçeklik şirketi Blippar’ı Türkiye’ye getirerek Blippar Türkiye Kurucu CEO’su oldum. Blippar’ın Silikon Vadisi’ndeki yönetim kadrosunda yer aldım. Bu alanda Türkiye’de 100’e yakın proje hayata geçirerek AR alanında Türkiye’nin uluslararası arenada söz sahibi olmasını sağladım ve birçok dünya ödülünü Türkiye adına aldım.

HIZI DOĞRU DEĞERLENDİRMEK VE YÖNETMEK GEREKİYOR

Ürün, hizmet ve girişim alanlarında öncelikli felsefenin, insan olması gerektiğine inanıyorum. Şu anda teknolojide gerçekleşen devrim, durmayan hız, bu hızın getirdiği farklı ihtiyaçlar, kurumların ve kişilerin bu ihtiyaçlar doğrultusunda beklentilerini ön plana alıp buna uygun ürün, hizmet ve projeler üretmeye odaklanmaları gerekiyor. Teknolojinin hızlı gelişimiyle içerik, büyük veri, nesnelerin interneti, yapay zeka, siber güvenlik konuları ülkelerin en önemli gücü haline geldi. Bir yandan farklı alanlarda çok hızlı veri toplanırken bunların analizini yapabilecek, bu veriyi işleyebilecek, bunun yapay zeka tarafında, makine öğreniminde doğru planlamasını, doğru ilerlemesini sağlayacak insan yetiştirme konusunda çok yavaş davranıyoruz. En büyük eleştirim; hıza erişememek ve bu hızı doğru değerlendirip doğru yönetememek. İnsan beyni aslında bir makine kadar hızlı öğrenebilen bir yapıya sahip. Fakat biz henüz kendi beynimizin gücünü yeteri kadar keşfetmiş değiliz. Akıllı ve teknolojik bir toplum olmak; ülkemizin küresel rekabette, ekonomik refahta ve sosyo-kültürel gelişiminde artık olmazsa olmaz. Buradaki en büyük eksik, teknoloji sektöründeki çeşitlilik sorunu ve kadın-erkek fırsat eşitsizliği… Teknoloji sektöründe geçirdiğim 16 yıl boyunca bir kadın teknoloji insanı olarak bu durumu yakından yaşadım. Bu nedenle 2 yıl önce bu durumu değiştirmek ve kadınların teknoloji sektöründe daha motive ve aktif olması, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında okuyan kız öğrencilerin desteklenmesi, bu alana daha çok kız öğrenci kazandıracak farkındalık ve motivasyonun yaratılması için Wtech Platformu'nu kurdum. Bu platformu daha da geliştirerek 31 Ocak 2019’da Teknolojide Kadın Derneği’ni işimiz insan, işimiz teknoloji ama esas işimiz insan, kadın, aslında çeşitlilik amacıyla kurduk. 

KÜRESEL ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK

Kurucu başkanı olduğum Teknolojide Kadın Derneği’nin 19 Mart 2019’da lansmanı ve 3 Mayıs’ta ilk Genel Kurul Toplantısı’nı yaptık ve yönetim ekibimizi seçtik. Yönetim kurulumuz ile odağımıza insan ve teknolojiyi alarak kadının kendi potansiyelini keşfetmesini ve fırsat eşitliğini sağlayarak, Ar-Ge, inovasyon ve üretimde kadın sayısını artırmak, toplumsal kalkınmayı destekleme çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu doğrultuda, öncelikle üniversitelerden başlayarak daha sonraki aşamada ise lise ve ilköğretime yönelik çalışmalarımızla genç kızlarımızın teknoloji ile bağlarını güçlendirmek için çalışacağız. Türkiye’de akıllı teknoloji toplumlarını yaratabilmek için öncelikle çalışmalarımızı kadına yoğunlaştırarak yürüteceğimiz projelerle, teknoloji sektöründe yüzde 9,91* olan kadın istihdamını yukarılara taşıyacağız. İstanbul sınırlarını aşarak, tüm Anadolu’ya yönelik çalışmalarda bulunacağız, küresel çalışmalara yöneleceğiz. New York, San Francisco, Londra ve Dubai Wtech temsilcilikleri ile projeler yaratmak ve yürütmek adına aktif bir şekilde çalışacağız. Yüzde 20 de erkek destek kotamız var. Erkek yetenekler de destek alanımızda olacak. Finans dünyası, cryptocurrency ile sallanıyor. Sanayide robotik otomasyon, tıpta robotik cihazlar ve genetik buluşlar, otomotivde otonom, hibrit araçlar, büyük verinin işlenmesi ve analizi sonucunda öğrenen makineler, chatbotlar, yerimize oynayan robotlar derken; geleceğimizde mutlaka bu hıza ve gelişmelere uyum sağlama, sürekli öğrenme, kodları yıkma ve bilhassa eğitimde yeni nesilleri kız ve erkek olarak bu gelişmelere ve hıza uygun içerik ve yöntemler ile yetiştirme gerekliliğimiz var.

EN ÇOK OKUNANLAR