USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 14:40

Öztiryaki: ABD pazarına özel çalışma yapacağız

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Platin Kasım sayısına ihracatı değerlendirdi ve yeni dönem hedefleri açıkladı

Öztiryaki: ABD pazarına özel çalışma yapacağız

1-İhracatçı Birliğinizin ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine katkıda bulunan son dönem faaliyetleri nelerdir?

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği alt sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarının ihracatını arttırmak için fuarlar ve sektörel ticaret heyetleri düzenlemektedir. Yılın ilk 9 ayında Almanya, ABD, Meksika, Hong Kong, Fransa ve İngiltere’deki fuarlara 7 milli katılım organizasyonu, 3 info stant katılımı; Almanya, Katar ve Fas’a sektörel ticaret heyetleri ve 2 alım heyeti organize edilerek ihracatçılarımız desteklenmiş olup yılın geri kalanında da faaliyetlerimiz devam edecektir.  

Birliğimizin 9 aylık fuar faaliyetleri sektörel olarak değerlendirildiğinde mutfak ve endüstriyel mutfak sektörleri için Ambiente, IH&HS, Hong Kong Houseware, Abastur fuarları; yapı malzemeleri sektörü için UK Construction Week, Expo Cihac; döküm sektörü için NewCast fuarları düzenlenmiştir.

Birliğimiz Türkiye’nin ithal ara malı kullanımının önüne geçilmesine özel bir önem atfetti ve bu kapsamda çalışmalarda bulunarak ilgili Bakanlıklarımıza faaliyet alanımız kapsamında önerilerini iletti. Önerilerimizin önemli bir bölümünün İVME finansman paketi ve Sanayi Odaklı Teknoloji Programı kapsamında dikkate alındığını gördük. Örneğin kompresör, elektrik motoru gibi ürünlerin yurtiçinde üretimi desteklendi. Bir kısmının da önümüzdeki dönemde dahil edilmesi için değerlendirilmekte olduğunu biliyoruz.

2-Öne çıkan rakam, işbirlikleri, yeni  pazarlar ve yıldızı parlayacak bölgeler hangileridir?

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ana ihraç pazarı Avrupa olsa da dünyanın her noktasına ihracat gerçekleştirilmektedir. Avrupa dışındaki pazarlar için de ihracatı geliştirmeye, daha fazla ihracatçımızı farklı coğrafyalara yönlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. 

Hindistan, Meksika, Çin ve Rusya'nın yanında Afrika'ya da özel bir önem veriyoruz. Afrika'da yeni bir hayatın kurulduğunu ve Türk ihracatçıları olarak bu pazarda mutlaka yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Afrika'da kaliteli ürünleri değerine satan bir algımız var. Bölgedeki algımızı değerlendirip Nijerya’dan Kenya'ya uzanan Doğu-Batı aksında büyümeyi hedefliyoruz.

3-İhracatçı Birliğinizin 2020 hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?

Bunun yanında ABD pazarı bizim için çok önemli ve çok büyük bir pazar. Çin ile olan ticaret savaşları ve ikili ilişkilerinde yaşanan sorunlar bizim için bir fırsat oluşturuyor. Son gelişmelerden sonra 100 Milyar Dolar ticaret hacmi hedefine tekrar iki ülke tarafından sahip çıkılacağını düşünüyoruz. ABD pazarına endüstriyel mutfak ürünleriyle başlayan özel birtakım çalışmalar yapıp bu pazara yönelik aksiyonlar alacağız.

4-Son olarak sektör ve ihracatçı birliğiniz ile ilgili eklemek istedikleriniz

İDDMİB olarak yurtdışında sektörel elçiler oluşturmaya yönelik bir projemiz bulunuyor. Bu kişiler ülkelerdeki ticaret ataşeleri ile sektörler arasında birer köprü vazifesi yapacak. Böylece hem ataşelerin yükleri hafifleyecek hem de sektörlerin kendi temsilcilerine kolaylıkla ulaşıp ilgili ülkedeki işleri büyütmeleri hızlanacak. Sektörlerin talep ettiği her ülkede bunu yapmayı düşünüyoruz.

Türkiye'deki yabancı öğrencilere yönelik olarak da önemli bir projemiz bulunuyor.  Ülkemizde yaklaşık 125 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilere mezun olduklarından itibaren minimum 2 senelik çalışma izni verilmesini talep ediyoruz. Böylece burada çalışan yabancı öğrenciler ülkelerine döndükten sonra bizim gönüllü elçilerimiz haline gelebilir, kendi ülkeleriyle aramızda sıcak ticari ilişkilerin gelişmesini sağlayabilirler. Dünya artık network'ler üzerinde dönüyor ve bizim de bu network'leri oluşturmamız gerekiyor. Türkiye'de çalışan yabancı öğrenciler gelecekte bizim firmalarımızın uç beyleri olabilirler.

İDDMİB olarak bu yıl olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sektörün en önemli fuarlarına milli katılım organizasyonları gerçekleştireceğiz. Ayrıca, sektörel ticaret heyetleri ve Ur-Ge çalışmaları ile ihracatı desteklemeye devam edeceğiz.

İhracat artışının yanında cari açığı azaltmanın diğer bir yolu ise özellikle üretimde girdi olarak kullanılan ara mamullerin ithalatının azaltılmasını sağlayacak önlemler almak. İDDMİB olarak yakın zamanda ülkemizde üretilebilecek fakat halihazırda ithal edilmek zorunda kalınan ara mamullere ilişkin bir çalışma başlattık.

EN ÇOK OKUNANLAR