USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 14:30

Pelister: 22 milyar doları yakalayacağız

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister , Platin Kasım sayısına ihracatı değerlendirdi ve yeni dönem hedefleri açıkladı

Pelister: 22 milyar doları yakalayacağız

1-İhracatcı Birliğinizin ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine katkıda bulunan son dönem faaliyetleri nelerdir?

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) olarak, kimya sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızın ihracatının artırılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisimizin destekleriyle Türk kimya sektörünü, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanındaki iş platformlarında en etkin şekilde ve gururla temsil ediyoruz.

İKMİB olarak, kimya sanayide plastikten kozmetiğe, ilaçtan, kauçuk ve boyaya 16 alt sektörümüzle birlikte, Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine önemli ölçüde katkı sunarken, aslında otomotivden mobilyaya, tekstilden gıdaya kadar hammaddelerimizle pek çok alana dokunarak ülkemiz için büyük bir katma değer sağlıyoruz.

Faaliyetlerimiz arasında fuar milli katılım organizasyonları, sektörel ticaret ve alım heyetleri organizasyonları, firmalarımızın gelişimi için çeşitli eğitim, seminer ve sektörel çalıştaylar, AR-GE Proje Pazarı etkinliği, PolynSpire plastik geri dönüşüm projesi, genç girişimcilere yönelik Erasmus programı ENGI4NE-2 projesi, URGE projeleri, tasarım yarışması, iş birliği projeleri gibi sektörümüzün ihracatına katkı sağlayacak geniş kapsamlı çalışmalar yer alıyor.

Kimya sektörümüz, İhracat Ana Planı’nda, 11. Kalkınma Planı’nda ve yine son açıklanan Yeni Ekonomi Planı’nda öncelikli sektörler arasında yer alan stratejik öneme sahip bir sektör. Kimya sektörü olarak, 2019 yılında dokuz aydır üst üste aylık bazda en çok ihracat yapan ikinci sektör olarak, ihracattaki kalıcı ikincilik hedefimize emin adımlarla yürüyoruz.

Bu yıl Ocak ayından bu yana 11 milli katılım organizasyonu, 12 yurtdışı fuar ziyareti, 4 sektörel ticaret heyeti, 11 alım heyeti, 4 TTG (Türkiye Tanıtım Grubu) projesi, 8. Ar-Ge Proje Pazarı organizasyonumuzu ve başarılı ihracatçılarımızı ödüllendirdiğimiz İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’mizin dördüncüsünü gerçekleştirdik. Devam eden 7 uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri (URGE) kapsamında 3 URGE heyeti ve bir URGE eğitimini tamamladık. Yılsonuna kadar 3 milli katılım organizasyonu ve 3 alım heyeti daha gerçekleştireceğiz. Alt sektörlerimize ilişkin 3 çalıştay yaptık, 4 tane daha çalıştay yapacağız. Endüstriyel tasarım yarışmamızı ve 2 tane daha TTG projesini gerçekleştireceğiz.

Ayrıca bu yıl itibariyle şimdiye kadar yeşil pasaport alma koşullarını sağlayan 419 üye firmamızın başvuru işlemlerini gerçekleştirdik. 2018 yılında bu rakam 196 idi. Şimdiden 2 katı geçen firmamızı bu haktan yararlandırmış olduk. Tüm bu faaliyetlerimizin yanı sıra bu yıl, düzenli olarak üyelerimizle bir araya geliyoruz, sektörümüzün gelişimi hakkında istişare toplantıları gerçekleştiriyoruz. Her zaman olduğu gibi kıymetli ihracatçılarımıza destek olmak için var gücümüzle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

2-Öne çıkan rakam, iş birlikleri, yeni pazarlar ve yıldızı parlayacak bölgeler hangileridir?

Bu yıl Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz 1,94 milyar dolarlık ihracatla, aylık bazdaki ihracat rekorumuzu kırdık. 2019 yılı dokuz aylık ihracatımız ise 15 milyar doları aştı. Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 200 milyar dolarlık ülke ihracat hedefimizin doğrultusunda 2019’da kimya sektörü ihracatımızı yüzde 15 artırarak 20 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz.

Kimya sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri öne çıkıyor. 2019 yılı Ocak-Eylül döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ilk on ülke Hollanda, İspanya, İtalya, Irak, Almanya, Mısır, ABD, Malta, Yunanistan ve İngiltere oldu. Bununla birlikte ülkemizin öncelikli hedef ülkeleri arasında yer alan ABD ve Çin’e yönelik de çalışmalarımız bulunuyor.

Bu kapsamda Çin’in 5-10 Kasım tarihlerinde ikincisini gerçekleştireceği Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) milli katılım organizasyonunu ikinci kez Birliğimiz düzenliyor. Ticaret Bakanlığımızın himayelerinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonu ve Birliğimizin üstlendiği milli katılım organizasyonu ile 55 firmamız, Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda yerini alacak. Her yıl yaklaşık 2 trilyon dolarlık ithalat yapan Çin’in gerçekleştirdiği ithalat açılımı, Türk ihracatçısının Asya Pasifik Bölgesi’nde yeniden pozisyon alması ve ülke olarak 2023 vizyonumuz çerçevesindeki ihracat hedeflerimize ulaşabilmemiz adına stratejik bir pazar sunuyor.

Bununla birlikte, Eylül ayında ülkemizi ziyaret eden ABD Ticaret Bakanı Wilbur L. Ross ile ABD ve Türkiye arasındaki kimya sektörü ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması konusunda özel bir görüşme gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşme sonucunda her iki ülkenin ilgili Bakanlıkları nezdinde “Kimya Sektörü Çalışma Grubu”nun kurulmasının gerekliliği konusunda görüş birliğine vardık.

Ayrıca Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ve kimya sektörü için çok önemli olan bir iş birliğinden bahsetmek istiyorum. İKMİB olarak, Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi ve UPS ile imzaladığımız yeni protokoller neticesinde, ihracatçılarımızın bir dizi sorunlar yaşadığı yurt dışı numune gönderimleri için önemli bir adım daha attık. Tehlikeli maddeler sınıfına giren kimyasal ürünlerin numune gönderiminde ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB)* ile yapılan hızlı ve küçük paket ihracatında transfer işlemlerinin sağlanabilmesi için Tehlikeli Maddeler Kuralları (DGR/ Kategori 1, 2, 3, 6) Eğitimi sonucu alınan IATA Sertifikası gerekiyor. Birliğimize üye firmalarımız, Tehlikeli Maddeler Kuralları Eğitimi konusunda uzman olan Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi’nden bu eğitimi alarak ve UPS’in avantajlı fiyatlarından yararlanarak numune gönderimini gerçekleştirebilecekler. Bununla birlikte, İKMİB Yönetim Kurulumuz ile aldığımız karar doğrultusunda eğitim başvurusunda bulunan ilk 100 üye firmamızın eğitim ücretinin yarısı İKMİB tarafından karşılanacak. Kasım ayı itibariyle eğitimlerin başlamasını planlıyoruz. Sizin aracılığınızla bir kez daha tüm üye firmalarımızı bu eğitimden yararlanmaya davet ediyorum.

3-İhracatçı Birliğinizin 2020 hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?

İKMİB olarak, 2020 yılında alt sektörlerimize yönelik çıkaracağımız yol haritaları doğrultusunda faaliyetlerimizi daha geniş kapsamlı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü konumumuzu koruyarak Türkiye’nin ihracatına olan katkımızı artırmak ise önceliğimiz.

Kimya sektörünün dijital dönüşümünün sağlanması, ihracatçı firmalarımızın finansmana erişiminin kolaylaştırılması, konteyner hatlarının oluşturulması konuları gündemimizde ve hem Türkiye İhracatçılar Meclisi ile hem de Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili Bakanlıklarımızla sürekli diyalog halindeyiz. Bu konuları çözüme kavuşturmak üzere birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.

Gerçekleştirmeyi planladığımız milli katılım fuar organizasyonu, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonları ile farklı eğitim, iş birlikleri ve projelerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz. 2020 yılında 22 milyar dolar kimya sektörü ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

2019 yılında faaliyete geçen Star Rafineri gibi sektörümüze yönelik yapılan yatırımların faaliyete geçmesiyle kimya ihracatımız da olumlu etkileniyor. 2020 yılında yapımına başlanacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” teşvik almaya hak kazanan projelerin hayata geçmesinin de sektör ihracatımızın artmasına katkı sunacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda 2023 hedefleri kapsamında ise sektörümüzün ihracatını 25 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

4-Son olarak sektör ve ihracatçı birliğiniz ile ilgili eklemek istedikleriniz

Kimya sektörü, son zamanlarda çevreyi kirletici, cari açığa en büyük dezavantaj yaratan bir sektör olarak yansıtılıyor. Kimya sektörü olarak 72 milyar dolarlık bir ithalatımız var. 20 milyar dolarlık ihracat yapacağız bu sene. Kalan 52 milyar dolarlık rakamın yaklaşık 20 milyar dolarlık kısmını ısınma, elektrik enerjisi ve doğalgaz olarak kullanıyoruz. Geri kalan 32 milyar doları da diğer sektörlere yarı mamul veya hammadde olarak veriyoruz. Dolayısıyla kimyanın bu algısını düzeltmemiz gerekiyor. Bu konuda alt sektörlerimize yönelik detaylı çalışmalarımız olacak.

 

EN ÇOK OKUNANLAR