USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

03 Temmuz 2019 12:10

Sani Şener: Yolcu davranışlarını ölçebilen kazanacak

Önümüzdeki 10 yıl içinde en önemli trendin, yolcu davranışlarını ölçmek ve bununla ilgili teknolojileri kullanabilmek olduğunu vurgulayan TAV Grubu CEO’su Sani Şener, "Verimlilik ve dijitalizasyonun öne çıktığı yeni dönemde Point to point’, yani noktadan noktaya uçuşlar artacak. Uçak üreticilerinin verilerine göre uçak siparişlerinin yüzde 90’ı tek koridorlu uçaklar. Çift koridorlu uçak siparişlerinin az olması ise son derece önemli bir ipucu Bu nedenden dolayı küçük ve orta boy havaalanlarına

Sani Şener: Yolcu davranışlarını ölçebilen kazanacak

1997’de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin ihalesiyle başlayan TAV Havalimanları’nın kuruluş öyküsü pek çok önemli dönüm noktasına sahip. İhalenin ardından İstanbul Atatürk Havalimanı şantiyesinin başına geçtiğinde 42 yaşında olan TAV Grubu CEO’su Sani Şener, 2019’a kadar geçen 22 yılda TAV Havalimanları’nı ekibiyle adım adım büyüttü. Şener; TAV’ı bugünkü konumuna taşıyan mihenk taşlarını ise halka arzdan önce dünyanın önemli fonlarına hisse satılması, başarılı bir halka arz sürecinin yaşanması, Fransız Aeroports de Paris Grubu’na (ADP) hisse satılması ve 2014’te servis şirketlerinin TAV’ın işletmediği havalimanlarında da hizmet vermeye başlaması olarak sıralıyor. 2006’daki yapılanmanın ardından işletme ve inşaat faaliyetleri, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olmak üzere iki yapı çerçevesinde düzenlendi. TAV Havalimanları Holding ise 2007’de halka arz edildi. 

STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE  GELEN BAŞARI

Fransız Aeroports de Paris Grubu (ADP) ve TAV ortaklığı 2012’den bu yana devam ediyor. TAV ve yüzde 46.12’lik hisseye sahip hakim ortağı ADP, 2018’de 24 havalimanında 281 milyon yolcuya hizmet verdi. İstanbul Havalimanı ihalesinin ardından TAV, yurt dışında büyük havalimanlarını radara aldı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın 6 Nisan 2019’da kapanmasının ardından bugün 7 ülkede, 14 havalimanı işleten TAV Havalimanları’nın Türkiye’de işlettiği 5 havalimanı ise Antalya, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Milas-Bodrum ve Gazipaşa-Alanya havalimanları olarak öne çıkıyor. 2005’ten bu yana yurt dışında hızlı bir büyüme dönemine giren TAV; Gürcistan’da Tiflis ve Batum, Makedonya’da Üsküp ve Ohrid, Tunus’ta Monastir ve Enfidha, Suudi Arabistan’da Medine, Hırvatistan’da Zagreb ve Letonya’da ise Riga havalimanlarını işletiyor. 2014’te strateji değişikliğine giden TAV, havalimanının farklı alanlarında hizmet veren servis şirketlerini küresel rekabette yarışmak üzere serbest bıraktı. 2014’ten 2019’a kadar geçen süreçte TAV’ın 28 ülkede ve 90 havalimanında ürün ve hizmetleriyle yer alması da bu stratejinin yansıması… 

PLATİN'İN TEMMUZ SAYISINI ALMAK VE RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

 
 
EN ÇOK OKUNANLAR