USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Eylül 2020 11:21

Şans, başarı getiriyor

Şansa inanır mısınız? Cevabınız, hayırsa size bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz. Çünkü, dünya genelinde en zengin olanlar, en yetenekli olarak görülenler değil; en şanslı olarak kabul edilenler

Şans, başarı getiriyor

İrem Sertbaş / [email protected]

Oldukça rekabetçi olan modern dünya, başarının büyük ölçüde yetenek, zeka, beceriler, çaba veya risk alma gibi kişisel niteliklere bağlı olduğu fikrine koşulsuzca inanıyor. Ancak, belirli bir derecede şansın da maddi başarıya ulaşmada rol oynayabileceğini kabul etmemizin zamanı geldi. İtalya’daki Catania Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, hayatta başarılı olmak için bir dereceye kadar yeteneğin gerekli olduğu doğru. Ancak, en yetenekli insanlar neredeyse hiçbir zaman en yüksek başarı zirvesine ulaşamıyor. Vasat ama, mantıklı bir şekilde şanslı bireyler tarafından geride bırakılıyorlar. 

‘SINIF ÜCRET AÇIĞI’ ORTAYA ÇIKIYOR

Parasal anlamda başarınızın geleceği için nerede doğduğunuz da önemli rol oynuyor. Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmalar, doğduğunuz yerin ne kadar para kazanacağınızda belirleyeceği olduğunu gösteriyor. Sosyal Hareketlilik Komisyonu’nun araştırması, daha ayrıcalıklı ailelerin mensuplarının meslektaşlarıyla aynı role, eğitime ve deneyime sahip olmalarına rağmen, yılda yaklaşık 7 bin pound daha fazla kazandığına işaret ediyor. Kısaca, ‘sınıf ücret açığı’ ortaya çıkıyor. 

PARA KAZANMA VE ŞANS, BİRBİRİNİ DIŞLAMAZ

Yazar David Roberts; Vox’ta yayınlanan ‘Şansın İnsan Hayatındaki Radikal Ahlaki Etkileri’ başlıklı yazısında, sadece şansın hayatımızı nasıl etkilediğini belirlemedeki göreceli önemini değil, aynı zamanda bu şansı kabul etmenin inançlarımız ve bakış açımız üzerindeki etkilerini de inceliyor. Çünkü, modern dünyada şansı kabul etmek; yeteneklerinizden taviz vermek anlamına geliyor. Kendi kaderimizi tam olarak kontrol edemediğimize dair herhangi bir fikre şüpheyle yaklaşacak olanların sayısı oldukça fazla.  Hepimiz, kendimizi zeki ve yetenekli olarak düşünmek eğilimindeyiz. Herhangi bir şans veya iyi talih takdiri, yeteneklerimizin ve yaptığımız işin öneminin azalması anlamına gelebilir. Ancak, para kazanma ve şans birbirini dışlamaz. Muhtemelen, sıkı çalışmamız iyi talihin adil payıyla geldi. Nihayetinde tesadüfi koşulların ürünü olduğumuzu anlamak,  başarının bizden alınacağı anlamıyla eş değer değil. Sahip olduğunuz yetenek ve beceriler, sizin sahip olduğunuz şansa sahip olmayanlara göre çok da fazla değil. 

BAŞKALARI ADINA OYUN ALANINI DÜZLEŞTİRMEK İÇİN ÇABALAYIN

Bu nedenle, kariyeriniz boyunca sahip olduğunuz şansın bir değerlendirmesini yapın ve işinize devam ederken bunu aklınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Başkaları hakkındaki önyargılarınızın önünü kesmek için elinizden geleni yapın. Sizinle aynı şans tanımayanlara fırsatlar sunarak başkaları adına oyun alanını düzleştirmek için çabalayın. Sonuçta, sadece mutlu bir kaza sonucu bulunduğunuz yerde olma şansınız var.

EN ÇOK OKUNANLAR