USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

27 Mart 2020 13:35

Sema Hakkı: Bor içeren ağız gargarasının patentini aldı

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Hakkı, inovasyon hikayesini ve gelecek planlarını Platin'e anlattı

Sema Hakkı: Bor içeren ağız gargarasının patentini aldı

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nden (BOREN) aldığım projeyle, bor elementinin kemik hücrelerine olan etkisi üzerine çalıştım. Sonrasında ise bor elementinin antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinden ağızda yararlanabilir miyiz, diye düşündüm ve ‘bor içeren ağız gargarası’ ile Türk Patent Enstitüsü’nden ve Amerika Patent Ofisi’nden patentimi aldım. 

HİÇBİR YENİLİK, ARKASINDA GÜÇLÜ BİR TEMEL BİLİM ARAŞTIRMASI OLMADAN ÜRETİLEMEZ

TÜBİTAK bursiyeri olarak University of Michigan’da post-doc olarak çalıştım. Türkiye’ye döndüğümde, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde akademisyen olarak göreve başladım. O dönem için alanında ilk ve tek olan ‘Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma Merkezi’nin kurulmasında öncülük ettim. TÜBİTAK, BAP ve BOREN’den aldığım projeler ile bu laboratuvarın moleküler biyoloji ve hücre kültürü laboratuvarlarını kurdum. Kendimi bir klinisyen olarak, bu laboratuvarı kurup idame edebildiğim ve pek çok araştırmanın burada yapılmasını sağladığım ve  uluslararası iş birliklerinin kurulmasına öncülük ettiğim için inovatif olarak tanımlayabilirim. Hiçbir yenilik, arkasında güçlü bir temel bilim araştırması olmadan üretilemez. Bu ürünün ticarileşmesinin, bor içeren ağızda kullanılabilecek başka formlarda yeni ürünlerin çıkmasına da öncülük edeceğine inanıyorum. Özel sektör ile el ele verirsek harika buluşlar yapabiliriz. Hücre temelli tedavi süreçlerinde kullanılmak üzere kök hücre rezervi ve saklaması yapan şirketleri son derece inovatif buluyorum. 

EN ÇOK OKUNANLAR